Az Életnavigáció kapcsán beszélgettünk Mo-val és Adrival, hogy mit jelent nekünk az elengedés. Mert olyan könnyen rámondjuk valamire, hogy “ó, én azt már elengedtem…”, miközben valahol mélyen még nagyon is bennünk van, pont ezért beszélünk róla.

Túl vagyunk jó pár dolgon, de ez nem mindig jelent valódi elengedést. Nézegettem képet ehhez a témához és furcsa volt, hogy szembejött ez a kisfiú a deszkák között. Alagútra kerestem rá, mert ez a születésünk kapcsán egy beégett élmény, erre jött ő. A játszótéren mosolyog, igazi kölyök. Természetes irigység jött rám, hogy mi a titka, mitől tudnék így mosolyogni? Hogyan tudnék mosolyogva továbblépni egy nehéz helyzetből? Mire van szükségünk nekünk felnőtteknek, hogy a kölyök mosolyogjon belőlünk? Nagyhét van, de aki nem vesz részt ebben, arra is hatással van a természet, az évszakok váltakozása, a téli álom utáni ébredés. Mégis a valóságban hiába látjuk, hiába tapasztaljuk meg az elmúlást, ha nem tudjuk átélni, így elengedni sem.

Jó lenne könnyedén vennünk az akadályokat, s nem görcsölve. A gyermeknek kell ehhez feltámadnia bennünk, az újnak, a frissnek, annak, ami eddig nem voltunk. Vagyis voltunk, de ki tudja mikor… Pedig bennünk van, bennem, benned él.

Az új mindig egy régi, durva burokból születik, belülről feszül, keményedik, mert már nem fér el. Ez a dolga, ezért idejétmúlt, ezért fog elhalni. Sok ember posztolja, hogyan sikerült életmódot váltania: étrend, fogyás, munkahelyváltás, költözés… Ilyenkor látni, hogy nem az a ciki, ahogy eddig éltem, hanem az, ha tudok, s mégsem változtatok. Sőt ez már olyan állapot, amin a következő generáció úgy, ahogy van átlép, mert köszöni szépen nem kér belőle, így nem kér belőlem.

Ilyen például Greta Thunberg, aki ma sokunknak példakép, azt teszi, amit nekünk kellett volna, mindezt természetes önbizalommal, hittel, elszántsággal. A mi halogatásunk az ő és sorstársai fájdalma, de a nagy szavakon túl akár elhihetjük, hogy bennünk is ott él ez a gyermek, ugyanúgy természetes önbizalommal, hittel, elszántsággal. Mindenki tehet valamit, sőt mindenkinek meg kell tapasztalnia, hogy itt és most min változtathat.

Nem titkolt álmunk egy organikus Életnavigációs Iroda kialakítása, ahol mi szolgálunk ki titeket, ahol nap, mint nap tudunk segíteni: tanácsadókkal, finom kávéval, teával. Legyen lehetőség az utcáról betérni hétköznapi gondjaitokkal! Lehessen beszélgetni, segítséget kérni és kapni, ha elakadt az életetek!

Ezen a héten Podcast adásunkban Joós Istvánnal beszélget Adri és Mea. Téma a húsvéti áldozat, hétköznapi szolgálat.

EGOYOGA, avagy a Megújulás Útja címmel tart előadást – Joós István Szegeden. Az emberi élet senkinek nem folyamatosan szép és jó, hanem olykor döccen is velünk – magánélet, karrier, sőt gyakran az egészség is borul a 20as, 30as, 40es éveinkben. Vendég lesz Hörömpő Andrea.

Az érintett témák közül

  • a válság lehetőség
  • továbblépés helyes módja
  • mind hibázunk olykor, megvan az oka
  • a férfi-nő kapcsolódás leghatékonyabb módja
  • a szeretői viszonyok oka és megoldása
  • munka-magánélet harmónia
  • a sikeres Harc titka

Papp Nelli – főszerkesztő

 

Kapcsolódó kurzus: