Elmerengtem nőnap alkalmából… több jól működő férfi kell.

Tíz éves tanácsadói tapasztalatom alapján ki merem jelenteni, hogy a “jól működő férfi” egy nagy titka nem az, hogy tökéletes, hanem, hogy jó segítséget kap.

Aminek két oldala van…

A férfin múlik, hogy tudnia kell elfogadni a segítséget. Alapfeltétel ehhez, hogy merje az esetleges kihívásait mutatni, különben a világ nem tudja, hogy mihez is kellene segítség. Nagy gond napjainkban, hogy az átlag férfi dühöng, türelmetlen, iszik vagy hűtlen – de nem kommunikál. A férfiak tömegei nem tudnak a kihívásaikról, tehát magukról, tehát az érzelmeikről őszintén kommunikálni, mert nem tudják, hogy esendőnek lenni rendben van.

“A férfi nem sír, a férfi megoldja.” Csakhogy:

… aki nem kommunikál: egyedül van.
… aki egyedül van: szenved.
… aki szenved: másokat is kínoz.

MINDEGY, mennyire sikeres anyagilag, ha egy férfi sehol nem őszinte, akkor nincsen jól – és egyre rosszabbul lesz, tehát bizonyosan válságba tart az élete.

A nőn múlik, hogy érti-e ezt. Elképesztően fontos, minden ezen múlik! Hogy csak ülsz és várod a tökéletes férfit – mert tíz évvel, két gyerekkel és egy küzdelmes karrierrel korábban még annyira jó fej volt –, vagy MEGÉRTED, hogy az élet változást hozott, kihívásai vannak, nem mindent mond el. És TE segítesz neki.

Sok nő választja saját magát, mert okos és erős, az ő karrierje fontos, és amúgy is volt már eleget alárendelt. És ezt én abszolút értem, és abszolút rendben is van. Csodákra vagy képes, és tartozol azzal magadnak és az emberiségnek, hogy ezeket meg is valósítod, nagyon-nagyon jó – de valamit muszáj a férfival is kezdj!

Két lehetőséget látok:

Az első felkészülni arra, hogy, ha Te nem veszel az ő lelkében részt, akkor oda más fog érkezni. Ami nem hűtlen-becstelen-szarháziság, hanem emberi természet “csak”. Senki nem tud egyedül élni. Az érkező emberek változatai a vezető és a szerető. Akinél egyik sem jelenik meg, az elissza az agyát, vagy meghal rákban (és igen, tudom, hogy egyszerűsítek, de legyen már végre kimondva ez).

A második lehetőség, hogy segítesz neki. Ez NAGYON nehéz, és NAGYON kemény, és akár NAGYON sok ideig is eltarthat. A férfiak jelentős része eladta a lelkét a világi sikernek – így növünk fel, hogy azt hisszük, ettől leszünk boldogok –, és komoly munka szembenézni azzal, hogy nem vagyok boldog, talán új célt kell válasszak.

A férfiak nagy része identitásválságban van.

Ki vagyok, ha nem az, aki eddig voltam? Ki legyek? Mi értelme ennek az egésznek? Miért nem vagyok boldog? Hogyan lehetnék? Mit kellene tegyek?

RENDBEN VAN, ha így érez.
Nők, asszonyok, társak, mondjátok neki ezt el!!!

Harmincas, negyvenes, ötvenes éveinkben mind elbizonytalanodunk. A probléma nem ez. Hanem a segítség. Hogy kér-e – és hogy alkalmas helyről kap-e?

Első a Társ. Tudom, hogy esetleg nem olyan már a viszony, de a legjobb, ha a férfi a társával tud őszinte lenni – feltéve, hogy még kíváncsiak egymásra. ADJATOK magatoknak esélyt (és semmiképp NE anyukáddal beszélj)!

Második a szakértő. Nagy értéke, hogy sok hasonló helyzetet látott, esetleg maga is átment ilyesmin. Illetve a tiszta viszony. A szakértőnek pénzt fizet az ember, és így nem lesz adósa, kevésbé “bonyolódik” bele.

Harmadik a szerető. Tetszik vagy sem. Az esetek nagy részében nem szexszel indul a kapcsolódás. A testiség a beszélgetés sokadik lépéseként, a mélyülő lelki intimitásból fakadóan adódik csak. Aki a férfi lelkét érti, azt ő érinteni is vágyja. Előbb vagy utóbb.

Negyedik pedig a közösség. A közösség értéke a pay-it-forward elv, tehát hogy az ember pontosan érzi, hogy az utánam jövőknek kell majd továbbadjam, amit kapok, a másik is így kapta, ezért is segít nekem, mert a közösségnek adós.

Nagy gond napjainkban, hogy keveseknek van igazi közössége (igazi alatt értve, hogy olyan, ahol jó tanácsokat kaphat olyasvalakitől, aki maga is átment hasonlón).

Nos?

Mindenkinek vannak kihívásai… MEDDIG csinálsz még úgy, mintha Neked nem lenne?! MEDDIG gondoljátok még nők, hogy a férfi oldja meg magát egyedül? Bizonyosan fordul máshoz a férfi, ha nem segítesz, mert a szerelmed nem érzi.

Boldog Nőnapot Kívánok!

Szeretettel,
Joós István

 

p.s.
Nagyon sokat kínlódtam a férfi úton, és küldetésemmé lett, hogy másoknak ne kelljen ennyit. Az ÉNAKADÉMIA platformon online kurzusokat találsz, az EgoYoga közösségben pedig személyesen segítek. Várunk, ha nincsen jobb ötleted!

Nők figyelmébe a KirályNÉképzőt ajánlom. Mert egyedül okosnak és erősnek lenni MÁS, mint férfit helyesen segíteni. Amolyan tánciskola ez, ahol helyes reflexeket segítünk begyakorolni. Ha most jelentkezel, még én várlak a csoportba.