Folyamatosan érkeznek a kérdések a férfi-nő kapcsolatokat magyarázó videóim kapcsán, és ezen belül nagyon gyakori annak a konkrét helyzetnek leírása, amikor a férfi megromlott házasságából fejét felemelve megörül egy nőnek, aki őt (végre valaki!) érti, amiből barátság, majd szeretői viszony, sőt szexuális áttörés, soha nem érzett katarzis, “intimitás forradalom” születik, ami valós önmeghaladás és korábban nem ismert boldogság forrása néhány hétig vagy hónapig, de aztán a pasi mégsem változtat, mégsem választja a szeretőt…

Nők élménye ehhez – konzultációkban így beszélnek nekem róla –, hogy megfutamodik. Ami… általában igaz. Mert bár olykor valóban arra jön rá Zsolti, hogy szereti a feleségét, és rá van szüksége, de sokkal-sokkal gyakoribb, hogy nem ez történik, hanem kötelességből, a “gyermekei miatt” próbálja meg a házasságát egyben tartani. A szerető pontosan érzi, hogy ez így valahogy nem OK, hogy az egész dinamika az ő erejéből működik, hogy “visszaélnek” vele. Sőt. Ezt a férfi is érzi, de mégis megakad a folyamat. Vagy, ami veszélyesebb: szokássá, függéssé, életformává válik, ahol a szeretők személye változik csak.

– – –

Tartalom:

I. NŐKNEK (és tudatos férfiaknak)
a) a “szeretőfüggés“ magyarázata
b) a férfi három állapota
c) a szeretői viszonyok három típusa

II. FÉRFIAKNAK
a) Merd a nőket “használni”!
b) a kalandor férfi hat pontja

 – – –

I. NŐKNEK

Először is nagyon fontos, hogy sok ilyet látunk, és teljesen nomális, abszolút rendben van, semmit nem rotottál el – velünk is megesett hasonló, ezért beszélünk róla.

Másodszor pedig az nagyon fontos, hogy a helyzet NAGY veszélye, hogy a hiányait a férfi a szerető útján tartósan pótolni tudja, függés alakul ki, egy “helytelen” helyzet konzerválódik, ami az érintettek közül senkinek, tehát se a férfinak, se a szeretőnek, se a feleségnek, se a gyerekeknek nem jó. Hanem mindannyian szenvednek általa.

A helyzet megoldásához érteni kell előbb, hogy mi is történik, amihez a megszállott önostorzásból fontos kilépni: NEM te vagy béna!

Ugyanis NEM kettőtök viszonya gond. A függés egyéb formáihoz hasonlóan: a férfi és a szerető viszonya az akoholista és üveg, drogos és a szer viszonyához hasonló, tehát tünet és nem az ok, nincsen mit vizsgálni rajta – rágódhatsz, hisztizhetsz vagy akár meg is vonhatod magad, akkor talál másikat. A helyzetből való sikeres továbblépéshez az okhoz fontos az embernek eljutnia.

A szeretői viszony oka a férfi állapota.

A helyzet magyarázatához egy az EgoYoga közösségi oldalra érkezett friss megosztást hívok segítségül. Női leírás (kicsit változtattam, hogy ne legyen felismerhető):

“Egy addig a periférián lévő barátom pár évvel ezelőtt szintén elvált és ebbe a folyamatba belecsúsztam én is. Eleinte sokat kávéztunk, beszélgettünk, magányosan néha csak átjött, hogy valaki meghallgassa. És én egyszer csak végre úgy tudtam ránézni, mint férfira és bizony bátran áthívtam valami ürüggyel magamhoz este és szépen ránéztem, majd megkérdeztem kér e vacsit :D Hát nem értette félre szerencsére. És azóta a szeretője lettem. Mert bár a neje elköltözött, de ő nem bírta egyedül és 1 hónap múlva visszaköltözött a felesége házába, a kanapéra(?), mert ugyebár a gyerekek… De közben szorgosan járt hozzám is, és elkezdett egy XXX építeni, ami gyerekkori álma volt neki. Nagyon titkos társként segítettem őt ebben, a kapcsolataimmal, az eszközeimmel, a pénzemmel. Mindig titokban, soha senki nem láthatott minket együtt. Sikerült kigoboznunk a nagyon meggyötört szexualitását is: impotens volt, pornó függő, magát kényeztető, ami nagyon meglepett mert egy igen férfias jelenség… 2 év alatt nem lépett semmit, mert a család, mert a gyerekek, én ezt fogadjam el. István egyik videója nagyon gyomron rúgott nemrég, és szépen elé álltam, hogy szerintem nem a család a legfontosabb, ezzel becsapja magát, engem, a feleségét és a gyerekeit is… Azt mondta, hogy neki most jó így egyedülállóként, helyreállt az egyensúly benne, otthon nyugi van és én is jó hogy vagyok neki. Na itt kiakadtam és elmondtam neki, hogy egy nagy francokat egyedülálló, 2 nő nyalja a seggét (már bocsi). Nagyon megleptem és nagyon rácsodálkozott erre a nézőpontra. Hogy rövidre fogjam: most úgy érzem nem jó ha tovább segítek, másrészt úgy érzem, hogy én állítottam helyre az otthoni békét is valami faramuci módon :O … teljesen visszahúzódtam tőle és persze megszakad a szívem, de van bennem egy fájó-édes megnyugvás is, hogy nem tudok most többet tenni, mindent adtam. Másrészt bennem van a félelem arról, hogy egy férfit már felruháztam az álmaimmal és rémálom lett belőle, tisztán látom-e az embert, a férfit magam előtt, vagy csak mindenáron átnyomom rajtuk királylányos álmaimat a lovagról?”

Jajjdegykori ez, jajjdenagyonnehéz érthetően elmagyarázni…

Alább megpróbálom, amihez azonban az alábbi rajzot kéretik előbb kicsit tanulmányozni:

Megvan?
Nagyszerű.

Akkor most ezt is:

A kettő ugyanazt mutatja… csak míg az elsőnél a vonal a lélek mélységeit fejezi ki (hogy magunkban mennyire vagyunk épp mélyen), addig a második az ember hangulatának hullámzását ábrázolja, hogy ezt a folyamatot jól vagy rosszul éljük épp meg.

Tehát…

Az első nagy időszak (Gyermek majd Titán korszak) a minták által meghatározott életforma válságáig tart, ami az én generációmnak 30-40-50 éves korunkban érkezik el. Döbbenetesen megrázó ez, mert addigra már nem csak házastárs és karrier, de két-három gyerek és családi ház is van, ami komoly anyagi és lelki kötöttségeket jelent.

Másképp mondva: az identitás (Ego) kialakult, megszilárdult, rugalmatlan. Tudni vélem, hogy ki vagyok és mi az élet, amihez ragaszkodom, szokások és meggyőződések kötnek – annak ellenére, hogy közben mégis akadni kezd ez az egész, szenvedek. A tünet, hogy nem vagyok boldog. Amit “életközepi válságnak” mondanak sokan. Szerintem ez az “életközepi megújulás” ideje…

A minták által meghatározott felnőttkor neve: “Titán”, a szeretői viszonyok ennek válságba jutásakor alakulnak ki. (Mégpedig tömegesen.) Ami után a “Tudatos” korszak következik – aminek lényege, hogy meg kell értsem mi történt velem (“Hogy jutottam ide?”) + rá kell jöjjek ki vagyok és mit is akarok (“Mi legyen tovább?”).

A Tudatos nőt “Amazonnak” szoktuk hívni (másik neve: “Istennő”), férfi párja a “Vándor” (avagy “Kalandor”). Az időszak lényege, hogy az ember kézbe veszi az élete irányítását, amit válságként az él meg, aki nem érti mi történik, és ebből kifolyólag nem tudja megengedni magának, ami időszerű volna…

… és akkor a konkrét helyzethez, immár az ábra szimbólumaival:

A tudatos NŐnek “Amazon“ korában KELL, hogy megvalósítsa a csodaszarvast. A csodaszarvas a boldogság ígérete. FUNKCIÓJA, hogy valaki kívánja (vagy sokan kívánják) – aminek egyik lehetséges “csúcsélménye”, hogy egy haldokló Titánt “kivezessen addigi élete düledező várából” = a belső NŐ felszabadítása által továbblendíteni (lépéshez segíteni) a szenvedő Férfit = Istennő korszak.

Boldogság LENDÜL… majd tetőzik.

Mert nem bírod el. A nő NEM TUDJA a hátán kivinni a férfit, legelsősorban azért nem, mert az “ünő” előrébb jár, a férfi nem tud (nem akar) a hátára mászni. Hanem csak “epekedve üldöz”. Ha egyáltalán. Sokszor még ez sem. Sok pasi az éj leple alatt jár csak a várából ki… beszélgetni és kefélni. Hogy ez így durva? Jó. Akkor legyen szeretkezni. Az érzékiség valódi, mert az éhség is az – értem, hogy csodákat éltetek meg, de ez NEM JELENTI, hogy valóban tovább is lép. Muszáj őt jól értsd.

Sokat dolgozott a várán, benne gyermekei alszanak, meghatározó (és érthető) impulzus az életét egyben tartani próbálni. Megváltozni ez NEM attól fog, hogy a szerető erőlködik, hanem hogy valóban bedől a tető. A szenvedés KELL fokozódjék ahhoz, hogy a férfi változtasson, egészség, karrier vagy magánélet terén.

Próbáld ezt érteni! … Köti a múlt, acél bilincs a kötelesség, a gyerekek felé érzett tartozás, hogy ő “nem akarja, hogy csonka családban nőjenek fel”.

Add még ehhez hozzá, hogy a Titán vak, vétke az arrogancia – azt képzeli ő tudja, mi jó, hogy az eseményeket ő irányítja. Közben mintái pórázán vergődik, de ezt NEM tudja: saját téves meggyőződései rabja. Melyek közül a legnagyobb, hogy a gyerekek miatt csinálja. Nem. Nem, nem, és NEM. A gyerekeknek NEM jó, hogy erővel próbálod egyben tartani a haldokló családodat, MERT 1.) hibás mintát látnak, ami nem fog az életükben működni, 2.) boldogtalan családban nőnek fel, nem lesz önbizalmuk, 3.) hiányos lesz Veled a kapcsolatuk, korán menekülnek majd, aminek eredményeként erős és egészséges gyökerekkel rendelkező fiatal fák helyett hontalan csemetékké válnak… Erőlködés helyett újulj meg!! Apa JÓL kell legyen.

A férfi arroganciájának (hogy azt hiszi, tudja mi fontos és helyes, holott a mintái és sérülései beszélnek csak belőle) eredménye – oly nagyon gyakran –, hogy az őt rajongva szerető új nő erejét pótszerként, pornó és alkohol helyett, de ugyanúgy függő módon, időhúzásra használja… a NŐ erejéből továbbindulás helyett (amire az való lenne) az addigi életét, a düledező várat tatarozza és renoválja.

A szerető NEM elég, és SOHA nem is lehet elég, mert a férfi magát kell megtalálja.

Előbb lélekben (ami a “Vándor” korszak témája – erénye az őszinteség, hogy el meri mondani ami és ahogy van, legfőbb értéke, hogy Szabad) aztán funkcióban (“Lovag” korszak – erénye a becsület, hogy TÉNYLEG korrekt próbál lenni, Helyesen viselkedik), és végül ügyben (a “Harcos” erénye a hit, ez adja a Bátorságot, hogy bár érzi a kockázatot, és mégis beleálljon).

Lásd az ábra harmadik, a könyvemben is megjelent változata:

Hogy mire jó ez az egész?
Nagyon egyszerű, egyetlen mondatban össze tudom foglalni:

ALKALMAS JELÖLTET ALKALMAS MÓDON SEGÍTS!

Ami alatt nem azt értem, hogy mostantól az eszeddel közelítsd meg a kapcsolataidat, de azt viszont igen, hogy próbálj kicsit “objektíven” is látni, törekedj őszinte lenni magaddal abban a kérdésben, hogy a férfi hol jár az élete útján (= figyelj és érts, mit miért tesz) – tehát NE várj tőle olyasmit, ahol nem tart, ami nem időszerű még, mert arra nem lesz képes!

A szeretői viszonynak HÁROM típusa van, hogy megtudd melyikben vagy, a férfit kell jobban értsd!

A férfi helyzetének megállapításához a legegyszerűbb a válságok mélypontjait azonosítani, az alábbiak szerint. Ezekre akár már öt perces beszélgetés után is helyes választ tudsz adni (ha az álmaid rózsaszín váráról szemed levéve, kicsit nem a vágyott jövőre, hanem valóban rá figyelsz): átment-e rajta, igen vagy nem?!

1.
A Titán (Királyfi) korszakon az van túl, aki felvállalta az igazságot, még ha az botrányos is. Itt ki KELL derüljenek a hazugságok. Amihez KELLENEK a pofonok – részletesen a 31. EgoYoga videó szól a tudatos férfi (Vándor) születéséről. Ez az időszak a “Minták halála”, ami az első nagy felnőttkori válság. Tervek már vannak, de tesséklássék még az egész, ha el is kezdi: a projekt nyilvánvalóan hobby, hiszen nem ebből él, és az üzleti modell sem áll meg. Túl nagy cél, túl nagy idealizmus gyakori itt (= életképtelen), hogy a világtól távol ÉN csinálok valamit (= menekülés), amit majd valakik (maguktól!) értékelnek (anélkül, hogy meg kellene kérjem az árát!), mert annyira nagyszerű. Álmodozás igazából. Akár önpusztításig megy (= áldozom magam az emberiségért, de egyre rosszabbul vagyok). Gyakori továbbá a teljes megfutamodás, amikor karrier parkoló pályára kerül (már nem tesz boldoggá!) rájön, hogy mi mindent elhanyagolt: önismeret és/vagy gyerekek lesznek legfontosabb. A szerető ebben az állapotban terapeuta és erőforrás. Nem vállalja fel, titkos életük van. Általában igaz, hogy a férfi nem tud döntéseket hozni és felelősséget vállalni.

2.
A Vándor korszak vége a “Ráció halála“. Ami arról ismerszik, hogy helyesen próbál viselkedni, a Renddel keresi az összhangot, immár nem csak titokban beszél, hanem Nyilvánosan Cselekszik: lásd 30. EgoYoga videó. Lelkesítő projektbe tesz időt és energiát, ezért kockázatot vállal. Irracionális dologba vág bele, amiből kezdeti siker bár lesz, de aztán ez mégsem azonnal, mégsem úgy, mégsem IGAZÁN működik, többet kellene beletenni, amihez azonban a meggyőződése kevés. Plusz ÚJ ötletek, ÚJ lehetőségek is jönnek. A Lovag kihívása a Fókuszt. EGY fókusz. Működni azután fog, hogy többé nem vár biztonságot – miután majd egy ügyet választ. A szerető ebben az állapotban coach és erőforrás. A kihívás, hogy sok (RENGETEG) a bizonytalankodás, nagyon lassan haladnak a dolgok. Vágj már Bele Zsolti…

3.
A Lovag halála (a Harcos születése), hogy beleáll. Minden súlyával. A lelkesítő, kockázatos, ismeretlen, ÚJ Irányba INDUL, amihez EGY fókuszt – projekt, cél, Ügy, Harc – választ, ÉS felteszi a megélhetését, sőt a reputációját, a pénzét, MINDEN erejét, SŐT a közben érkező nő erőforrásait is: erre. Együgyű = egy ügye van. Ami annyira fontos neki, hogy ehhez segítséget is kér (lásd 32. EgoYoga videó). Egy TÖKÉLETLEN és NEM minden részletében értett, kidolgozott projektbe áll bele, ami legkevésbé sem biztonságos, de neki mégis bizonyossága van benne. Mert HISZI, hogy EZ a világban a dolga. Nem kb. vagy talán, hanem ugyanilyen nagy szavakkal mondja: Ügy, Harc, Küldetés. A Társ innentől állandósul, TEHÁT véglegesen választ = a szeretői viszonyból férfi-nő egység születik.

Ennyi.
Ezek a férfi útjának legfontosabb sarokpontjai…

Fontos (és egyben az első közkeletű tévedés), hogy ebben az időszakban NEM a férfi, hanem a Nő dönt. A férfi hagyja magát (rászorul = fogad). 

Nem hagyhatod (NE várd!), hogy ő irányítson mert a férfi a válság idején pontosan irányítani (felelősséget vállalni) NEM hajlandó, hanem időt húz (terápiába, családba, hobbiba, szektába menekül). Ha tőle vársz döntést akkor a helyzet “nem változik az idők végezetéig“ – tenned KELL azért, hogy ő változtasson. 

Meg KELL találd a nyelvet, amiből ért! Láttatni KELL vele saját magát, hogy minden szenvedésének (és a környezte fájdalmának) egyedüli forrása: Ő, a halogatás.

Fontos továbbá, hogy

NEM HELYES a kapcsolatért küzdeni! Ha így teszel: önzés, és nem is érdemled, hogy sikerrel járj. Hanem ÉRTE (és amúgy a családja, a gyermekei és a volt felesége boldogságáért!) helyes küzdeni.

Azért kell küzdeni, hogy VÁLTOZÁS legyen az Ő életében. Neked helyed, és Vele működő kapcsolat CSAKIS akkor lesz, ha Ő változtat (= tovább, új korszakba lép). Ha nem, akkor semmiféle esélyed nincs.

A feladat, hogy ŐSZINTE legyél magaddal abban, hogy hol jártok – és ezt most nem csak nőknek, de férfiaknak is mondom. LEHETETLEN a célba ugrani, hanem az emberi lélek folyamatos csiszolódás által, a szenvedés tüzében edződik.

A NAGY gond, hogy ez IDŐ.

Amit a nők könnyen alábecsülnek, mely esetben brutális csalódások érnek. A férfi csiszolódása / acélozódása / születése SOK idő (és SOK szenvedés). Semmiképp nem hetek, ritkán hónapok, hanem sokkal inkább évek – valahogy nem adom én sem elég érthetően át, hogy ez mennyivel TÖBB idő és energia, mint ahogy az emberek általában gondolják.

Ne hagyd magad megtéveszteni!

Ezen belül az engem régebb óta követők számára is látom, hogy nehézség, hogy bizonyos férfi gesztusok nagyon hasonlók…

1.
Már a haldokló Titán is meg tud örülni a nőnek, a lelkébe mélyen enged, ami azonban NEM jelenti, hogy változtat is az életén, hogy Valóban Elindul Veled. Magadra vess, ha a meglévő életét párnázza az erőddel ki (időhúzásra használ), és Te ezt hagyod – döntést NE tőle várj, az igazsággal (hogy elba… az életét, és Téged ehhez használ, hiába szereted végtelenül) szembesíteni Neked felelősséged. Az Igazság MUSZÁJ fontosabb legyen az Álmodnál.

2.
A Vándor tud projekt iránt lelkesedni, és ahhoz figyelmet, hitet, energiát lelkesen nőtől felvenni, de ez NEM jelenti, hogy annak VALÓBAN értelme is van a világban, tehát hogy valóban Ügy, hanem gyakran álmokat kerget előbb, amiben sikerélménye sem neki, sem Neked nem lesz. Honnan tudhatod? MAGA miatt, a SAJÁT sikeréért csinálja.

3.
A Lovag elképesztő elszánással képes Célért küzdeni, de ez nem jelenti, hogy kitart. Holnapra bármikor ÚJ (szuper, ez most tényleg az Igazi!) ötlete támad, kihívása pontosan ez, a fókusz és az elköteleződés. Ami fontos. Mert valóban VÁLASZTANI TÉGED IS AZUTÁN TUD MAJD CSAK, hogy az Iránya, az Ügy, a Harc, az “Élete Zenéje” eldől. A férfi önértékeléséhez sikerélmény kell, enélkül nincs és nem is lesz elég önbecsülése.

Nehéz ez nagyon.
És másrészt: Csoda.

Mert az Igazi NŐ születésének egyedüli módja pontosan a férfi vergődése, ami az egy nagy beavató próba: KI AZ, akiért magad áldozni hajlandó és képes vagy?! Ami NEM döntés végül. Hanem megtudod. Onnan tudod majd meg, hogy még mindig, hogy erőn felül és időn túl is kitartasz vele és mellette… ha EZ megy, akkor a végén siker is lesz.

Aminek a másik oldala, hogy bizonyosan lesznek helyzetek és férfiak, ahol csalódsz. Sokszor hiszed, hogy ez már Ő, és sokszor csalódsz mégis. A csalódásod tényéből tudod meg, hogy mégsem (vagy még nem). Abból, hogy elfogyott az Erőd.

A JÓ hír, hogy ÍGY haladsz Te is a NŐ útján. Férfiak a katalizátor, a beléjük fektetett Munka által csiszolódva haladod folyamatosan meg magad – nagyobb és mégnagyobb szerelem jön, ha csak az időt meg tudod engedni, míg egy csapás után újra a lábadra állsz.

Eddig a nőknek szóló rész.

– – –

II. FÉRFIAKNAK

MERD a nőket használni!

Túl sok széplelkű, óvatoskodó (töketlen) férfit látok. NE vedd a lelkedre, ha billent Veled az élet – nem Te, hanem a Mintáid által meghatározott önképed dől csak össze, aminek továbblépés, tehát “új élet” a megoldása!

A SZERETŐI KAPCSOLAT (vagy eziránti vágy) NORMÁLIS, ami miatt NEM KELL LELKIISMERETFURDALÁSOD LEGYEN, mert az MINDKETTŐTÖKNEK JÓ, a nők fejlődéséhez IS szükséges ez a tapasztalás, NEM A TE FELELŐSSÉGED, hogy “kihasználod”, hanem Ő KELL TUDJON kiállni magáért, a NŐ DÖNTÉSE, HOGY MEDDIG MARAD VELED.

Rengeteg magát (és a családját) nyomorító férfit látok, akiknek elképesztően fontos lenne az alábbi néhány dolgot minél hamarabb megértenie:

  1. a szeretői viszony miatt érzett kín nem azt jelenti, hogy rossz vagy, hanem hogy a mintáid tiltják, és Te még nagyon a mintáid által meghatározott módon működsz, ezért van lelkiismeretfurdalásod a szeretősdi miatt
  2. a szerető energiája NEM arra való, hogy amúgy romos, frusztrált, kiégett életedet ezzel kipárnázd, NEM jó a családodnak a hazugság, és hamarosan a szerető is faképnél fog hagyni, ha magad nem lépsz az életedben tovább
  3. a tovább ELŐRE van, fel KELL fedezd, hogy mi a jó büdös franc itt a földön a dolgod, amit Igazi Lelkesedéssel tudsz és szeretnél és vágysz csinálni – Társad ez lesz, aki ezt a MEGÚJULT identitásodat lenyűgözőnek látja (akár a feleség!)
  4. az előre a Lelkesedés felé van, amit azonban NEM fogsz tudni addig érezni, amíg napi nyolc órában pénzért gürizel – keményebben: kurva vagy csak, ha nem LELKESÍT is, amit csinálsz – muszáj az álmaidba is energiát tegyél!
  5. ha semmi nem lelkesít (és már álmaid se nagyon vannak) SINCS Veled baj, hanem csak lemerültél, mert kiszívott a kurválkodás (szanaszét dugott a világ), minuszban vagy, TÁVOLODJ attól, ami az erődet viszi: MONDJ FEL még ma!
  6. az elmúlt évtizedek alatt felhalmozott tartalékod NEM ARRA VALÓ, hogy hobbikra költsd vagy a gyerekeknek lakást vegyél, hanem MERJ invesztálni magadba, a Lelkesítő Munkával pénzt is többet keresel majd, mint valaha!

… tudom, hogy családod van, értem, hogy veszélyes, mit fog az asszony szólni, és a többi, és a többi. Együttérzek. De LÁSD, hogy ezek a járókába kapaszkodó gyermek panaszai, holott Te lépni, futni, sőt talán Repülni IS képes vagy!!

Szeretettel,
Joós István

 


Joós István kapcsolati tanácsadó. Tizenöt éve ír férfi-nő szerepekről, Út-Mutató című könyve hét éve jelent meg, több mint 700 videót készített. – joosistvan.com

Az Énakadémia továbblépni segít. Közösség, kurzusok, videótár és magazin vár – valamint szakértők és események és csoportok. – enakademia.net 

Kapcsolódó kurzusaink:

Ha pedig a korszakos EgoYoga rendszer érdekel: