A nőt szeretni kell. Gyöngyöző mosolyig ölelve puszilgatni minden áldott reggel. Ez a férfi dolga. Mármint kötelessége. Mármint csak akkor működik az együttesség, ha így ébredünk, ami azonban csakis akkor van így, mert akkor magától értetődő, ha a férfi tökéletesen elégedett és maximálisan le van nyűgözve a nő által.

Hogy ez min múlik? Hármas. Egyrészt muszáj, hogy értsen. Folyamatosan és bármit, amit megosztok vele épp, ráción túli bölcsességgel, hogy lássa, hogy tudja, hogy innen és ezzel támasszon, mikor bizonytalankodom. Másrészt, hogy higgyen bennem. Hogy tehát lelkesítse ne csak a hím egyed, aki vagyok, de a dolgom, küldetésem, férfi utam, ami a világban általam meg kell valósuljon, amit szolgálok, azt ő is magáénak érezze, az Ügy közös legyen. Harmadrészt pedig, hogy vonzzon, zsigerileg, hogy a nap bármely pillanatában akarjam érinteni őt, gyönyörűnek lássam a magam szubjektív ízlése szerint. Ezek. Ezek mind. Amiben a kemény, hogy ha bármelyik nincs vagy kevés, akkor az egész van ezáltal veszélyben. Hiába vonz, ha nem ért. Hiába ért, ha nem lelkesíti a dolgom, hiába lelkes, ha nem vonz vagy nem ért.

Sokat írtam nőknek, hogy figyelj, hogy gyönyörködtess, hogy higgy, pontosan ezért, és akkor ez most férfiaknak szól, hogy abszolút felelősek vagyunk a választásunkért. Tudom, mert érzem, hogy ért, hogy valóban ért-e a nő, hogy igazán, hogy értem lelkes-e, hogy a zsigeri vonzódás van-e vagy nincs. Tudom. És bár lapot ő oszt, de én kérem a táncra fel, tehát az én felelősségem, hogy ezekben igaz vagyok-e. Igen. Ő is érzi, legkésőbb az első mozdulatok után számára is nyilvánvaló, igaz, de a nők alaptermészete a remény, hogy majd jobbak lesznek a dolgok, amiben bár a férfi is bízhat, de nagyon fontos minél hamarabb szembenézni azzal, ha alapvető a hiány. Mert konkrétan szadizmus a nővel szemben, aki minden erejét feszíti meg, ha önhibáján kívül nem képes megfelelni mégsem, ha eleve érzem, hogy nem fog. Hiába a világ legjobb úszója, ha tenisz a játék.

Szadizmus és önbecsapás, hazugság tehát önmagam felé is. Hogy akkor ma köszönj el?

Nem ezt mondom. Hanem hogy lásd és érezd a felelősségedet, hogy benned, a férfi működésedben az alap akadály. Megfigyelésem, hogy lehet élni azzal, ami picit zavar. Különösen, ha sok tapasztalata van az embernek arról, hogy bárhol zavar valami egy picit. Lehet. A kérdés azonban nem ez, hanem hogy Te tartasz-e ott, Te képes vagy-e gyöngyöző mosolyig ennek ellenére minden reggel ölelni? Más szavakkal: hogy mennyire zavar. Őszinteség az út. Rendszeres dühkitörések nem jó jel. A férfi akkor dühöng, ha nem érzi megértve magát. Az állandó vita a hit és lelkesedés hiányának jele, ezért nem bízik a nő, ezért nem követ, szexoldalak, kurvák és szeretők esetén pedig nyilvánvalóan a Vonzalom kevés. Nos? Lehet, igen, így élni, de a dühöngés emészt, a kétfrontos háború felőröl, szexoldalak és kurvák az életerőt szívják a nemiszerven keresztül el, a szeretők pedig a belső világ megosztottságát okozzák, a hátország rendezetlensége esetén tehát minden eseteben az ügy, a dolog, a küldetés veszélyeztetése az ár. Mérték a kérdés.

Mit bírsz? És persze: miért.

Sikeres karrier vagy cég nem épül erős Nő nélkül, ha elhagyod, üzletileg is megfizetsz. Bizonyosan. Mert a csinos kislány, akire cseréled bár talán imád, de az más, nem fog tudni ugyanúgy hinni benned. Csodaszép gyerekek dolgában a helyzet ugyanez, legfeljebb hétvégi apuka lehetsz. Van ár, nagy ár van, az élet semmiképp nem megy ugyanúgy tovább. Nos? Mész vagy maradsz. Tanácsom a hozzám fordulókhoz általában, hogy maradj, és tegyél bele többet. Merj! Lépj! Kockáztass! Ölelj! Aminek biztos eredménye vagy az áttörés, a másik nagyobb megbecsülése, ami által a kifelé csábító késztetések fogása rajtad csökken, vagy a totális zsákutca. A szerelembe belehalni jó, továbblépni csak belehalva lehet, ami magától történik, ha a zsarátnok a többlet fa ellenére sem éled már többé fel. Akkor majd tudod. Akkor majd Menj! Majd, akkor, de ehhez előbb rá kell többet tegyél. Most. Fontos végül, hogy nem nem vagy elég jó, ha a láng nem éled fel, férfiak és nők, ellenkezőleg! Nagyon is jó vagy, csak nem hozzá illesz. Fontos ez nagyon. Sokan fordítják az ilyen helyzeteket magukban úgy, hogy ő nem elég jó. De ez nincsen így. Tökéletes kirakós darabok vagyunk, és ami kiderülhet az nem gyártási hiba, egyáltalán, hanem csak, hogy nem ehhez a másik emberhez illesz, nem a jelen állapototokban.

Joós István, 2015. március 18.

 

Kapcsolódó kurzus:

KORSZAKVÁLTÁS – 40 napos folyamatok, megújulni, külön férfi és női változat is van