Egyénenként változó, kinek meddig tart a nyitottsága, ki mennyire képes a kapcsolódásra. Hogy vágyunk a párkapcsolatra, az nem jelenti automatikusan azt, hogy készen állunk befogadni is. Sőt. Ha nem jön, akkor esélyes, hogy nem tartok még ott.

Hogy én hol akadok még mindig, azt egészen jól látom. Hogy Neked hol van elakadásod, azt így látatlanban nem tudhatom, de mutatok pár lehetséges okot, melyek közül, ha valamelyik betalál, akkor ott érdemes lesz további kérdéseket feltenni magadnak.

Honnan lehet tudni, hogy nem állsz készen egy elkötelezett párkapcsolatra?

  • Önsajnálat és elvárás van benned – Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy beleragadtál egy korábbi helyzetbe, párkapcsolatba, mely nem a vágyaid szerint alakult. Megcsaltak, kihasználtak, becsaptak? A benned élő hitrendszerek szerint, áldozata vagy a korábbi történéseknek, eseményeknek, embereknek. Sajnálod magad azért, ami veled történt, azért, amit veled tettek, vagy épp nem tettek. Harag van benned, úgy érzed, valaki tartozik neked valamivel: bocsánatkéréssel, magyarázattal, figyelemmel, tisztelettel, stb. Ez bizony energetikailag benne tart abban a korábbi helyzetben, kapcsolatban. Mindenkivel történnek rossz dolgok. Az élet ilyen. Mindannyiunk életében történt már rengeteg fájdalmas esemény, csalódás. De jó dolgok is, csodálatosak. Melyikre figyelsz? Az önsajnálat természetes ideig óráig, de a szegény én játszma nem visz előre. Nézd meg újra azokat a régi sztorikat. Lásd meg, mi volt abban a te részed, vond le a tanulságot és lépj tovább. Hogy ez miért fontos? Miattad. Mert, ha önsajnálatban vagy, ha még elvárásaid vannak korábbi partnerekkel, helyzetekkel kapcsolatban, akkor hiányban vagy. És ez nem engedi meg, hogy adj! Nem engedi, hogy átadd magad egy új kapcsolatnak.

Milyenek voltak a korábbi kapcsolataid? Oké, hogy sérültél, oké, hogy más lett, mint aminek induláskor látszott, de mégis mit kaptál általunk? Mit adtak neked? Milyen szépségeket éltél meg mégis?

 

  • Hadilábon állsz az önismerettel, önszeretettel – Akinek jó az önismerete, az tudja kicsoda, van felvállalt értékrendje, tudja mit szeretne, tisztában van értékeivel és saját gyenge pontjaival/nyomógombjaival is. Ezek nélkül hogyan tudnánk a megfelelő partnerrel kapcsolódni? Ezek nélkül hogyan születhetne meg az önszeretet, önelfogadás? Mered-e látni és mutatni a gyengeségeidet is? Felismered-e az életedben ismétlődő sémákat? Tudod-e mik azok a helyzetek, melyek mindig beszippantanak és túlreagálod őket? Külön tudod-e választani a nyomógombjaidat és az azokat aktiváló személyeket?

Az önszeretet bizonyos értelemben nem más, mint önfegyelem. Tudom mire van szükségem, mit szeretnék, ezért képes vagyok ma nemet mondani arra, ami csak hiányt pótol, ami villanásnyi kielégülést ad, és igent mondani arra, ami viszont hosszú távon szolgál engem.

Mi az, amitől most kicsit jobban lennék? És mi az, ami miatt a jövőbeni énem is büszke lenne rám? Ez nem mindig esik egybe. Van, hogy ma nemet kell mondani valamire, a hosszútávú cél érdekében. És ez sokszor nehéz, de pont ettől erősödünk. Az önismeretnek sosincs vége, hisz mindig változunk és új helyzetekben tanulunk saját magunkról, fejlődünk. Sosem leszünk kész. De jó tudni, pontosan hol is tartunk ma. Mert ez az alap, amire építkezni tudunk.

 

  • Kapni szeretnél – Azért vágysz kapcsolatra, amit kaphatnál általa, nem azért, mert adni szeretnél magadból. Biztonságot vágysz, figyelmet, elfogadást, szórakozást, szexet, pénzt, stb. És mindez rendben van, de tudom, hogy szeretsz adni. Tudom, hogy vágyod megélni ezt a női minőséget, még ha korábbi sérüléseid, bizonytalanságaid miatt nem is sikerül így működni. A hang a fejedben lehet azt üvölti, hogy te már adtál éppen eleget, most már kapni szeretnél. Vagy azt hitted el, valamilyen hiányt a másik majd pótolni fog. Légy őszinte magadhoz: mi az igazi motivációd, ami miatt párkapcsolatot szeretnél? Adni vagy kapni vágsz? Minden oké a kapni vágyással is, de ha a hiányaid pótlására figyelsz, hogyan fogod meglátni kicsoda valójában az a másik ember?

Ilyenkor a fókuszt kell megpróbálni átállítani:
Mit kaphatnék helyett, arra figyelni, mim van, amit adhatnék?

 

  • Nem vagy tisztában azzal, mit tudsz adni – Nem vagy kész egy minőségi párkapcsolatra, ha nem látod tisztán, mit tudsz adni; ha nem ismered az erődet, az értékeidet; ha nem tudod, hol vannak a határaid; hogyan működsz te magad és mi működik a számodra.

Megfogalmaztad már valaha magadnak, milyen értékeid vannak? Mi az, amiért hálás lehetsz, mert már most megvan benned? Mit teszel másokért? Mit szeretnek benned mások? Milyen fontos lelki képességeid vannak? Lásd a gyöngyeidet. Lásd, hogyan tudod őket átadni egy párkapcsolatban. Kinek szeretnéd mindazt a kincset, ami benned lakozik, oda adni?

Mi az, amit adni tudsz? És hogyan tálalod, hogyan csomagolod mindezt? Amit Te magadban értéknek érzel, azt megmutatod-e vagy páncél alatt őrzöd? Hogyan mutatod meg? Vagy fordítva: amit mutatsz magadból, az összhangban van-e azzal, amit adni szeretnél?

Ismerd és mutasd a fényed, a lelkesedésed, de ismerd és mutasd a határaidat is.

 

  • Félsz az egyedülléttől – Mindenki számára ismerős. Én is küzdöttem ezzel évekig. Egyetlen gyógymódot találtam ellene: elfogadtam, belementem és megtanultam egyedül lenni. Magammal, az érzéseimmel, a gondolataimmal. Ha félsz az egyedülléttől, ha ez a félelem ural, akkor a partnertől azt várod majd, hogy betöltse az űrt. Ha pedig egy kapcsolat ilyen elvárással indul, akkor rettegni fogsz minden pillanatban, amikor kilép az ajtón.

Egyedül születtünk és egyedül halunk meg. Érdemes ezt elfogadni és megtudni, ki vagy te párkapcsolat nélkül. Tudnod kell, mi a te vágyad, lelkesedésed, utad, célod. Ehhez pedig kellenek az egyedül töltött időszakok is. Így lehet megszerezni azt a stabilitást, mellyel később a férfi támasza lehetsz majd egy kapcsolatban.

 

Mindenki megérdemli azt a párkapcsolatot, amire vágyik, de előbb bele kell tenni a munkát.

Neked, milyen értékeid vannak? Mi ad neked tartást? Mire vagy büszke?

Milyen lelki képességeket viszel be a kapcsolatodba? Íme néhány példa, melyek biztosan kellenek egy jó kapcsolathoz: őszinteség, becsületesség, átláthatóság, hűség, lojalitás, humor, harmónia, adni vágyás, alázat, alkalmazkodás, szexualitás, nőiesség/férfiasság, együttérzés, elkötelezettség, hit, figyelmesség, hála, kedvesség, meghittség, tolerancia, türelem…. Ezekkel hogy állsz? Mi van még benned?

Hogy állsz az olyan értékekkel, mint: stabilitás, életöröm, jelenlevés, nyitottság, önmagad és mások elfogadása, elengedés, kisugárzás, pozitív szemlélet, nem akarás, önfelvállalás…?

Szarka Elizabeta, coach

 

Kapcsolódó élmény: