A szeretői státusz az egyik legnagyobb ellenállást kiváltó és a legnagyobb ítéletek alatt álló minőség. Van, aki soha nem választaná, mert nem akar „szétrombolni” egy családot/kapcsolatot. Más választotta és benne ragadt, nem látva a kiutat belőle. Mennyire ragaszt be a szeretői státusz? Hogyan lehet szabadulni belőle?

Ítéletek fogságában

Már maga a szerető szó mindenkiben egy rakás ítélethalmazt hoz fel a mélyből, amellyel nem merünk, akarunk vagy tudunk szembenézni. Megítéljük magunkat, vagy egyszerűen csak érzékeljük, hogy a világ mennyire megítéli ezt a státuszt. Az ítéletek és az ítéleteknek való ellenállás pedig fogságban tart és megbénít. Ha a szeretői viszonyról azonban leszedjük az ítéleteket, akkor képessé válunk úgy tekinteni rá, hogy szeretőnek lenni nem jó, de nem is rossz dolog. Egy állapot, jó esetben átmeneti, aminek akkor nyílik tér, hogyha egy kapcsolat már nem működik.

Nem rombolsz szét semmit

Mert képtelen vagy rá. Egy erős és jól működő kapcsolatban nincs tér harmadik személynek. Tehát a szerető megjelenése egy tünet: a kapcsolat válságának a tünete, amivel a felek valószínűleg nem mernek szembenézni. Az ítéletek pont ezért nagyon károsak. Mert számtalan olyan helyzetet látok, hogy egy haldokló házasságot szilárdít be az, hogy ha megjelenik egy harmadik fél a kapcsolatban, de különböző erkölcsi és társadalmi normákra való hivatkozással nem mernek szembenézni a helyzetükkel és választani a változást.

Ha szerelmes vagy, szeretsz és pusztán azért nem vállalod az érzéseidet, mert félsz attól, hogy ezzel „szétrombolsz” egy kapcsolatot, valójában feladod Önmagadat mások miatt egy olyan kikövetkeztetés és nézőpont miatt, aminek legtöbbször köze nincs a valósághoz.

A szerető, mint katalizátor

A szerető így alapvetően katalizátorként működik. Nem rombolni jött, hanem változást hozni. És legtöbbször ezzel a változással nem hajlandóak a felek szembenézni. Alapvetően két dolog történhet egy szerető megjelenésekor: a kapcsolat újra életre kel, a felek végre ránéznek mi az, ami nem működik a kapcsolatukban és tesznek azért, hogy újra működőképessé váljon.

A másik lehetőség pedig az, hogy a szerető megjelenése a kapcsolat végét jelenti, ebben az esetben pedig mindkét fél felszabadul és lehetőségük nyílik arra, hogy más oldalán éljék meg a boldogságot.

Amikor a szeretői viszony elhúzódik

A Nő vágya, hogy a Férfi válassza. Így a szeretői státusz nem egy ideális állapot egy Nő számára. Mégis sokan megteszik, türelmesen várnak, reménykednek, hogy majd egyszer választva lesznek. Amire ugye nincs garancia. A nehézség az, hogy a Férfit nem lehet siettetni a választásában, mégis a Nő a kapcsolat katalizátoraként elő tudja mozdítani a választást. És ez kulcsfontosságú. Hogy a Nő ebbe beleáll-e, amikor azt érzi, hogy itt van rá az idő.

A kérdés mindig az, hogy pusztán üres várakozásról van szó, vagy halad-e előre a kapcsolat, változnak-e benne a felek és működik-e mindez hosszú távú Önfeladás nélkül? Hogy csak én hozok kompromisszumokat a jövőért, vagy történik-e előre mozdulás, cselekvés? Csak telik az idő, vagy kialakul-e valamifajta közös irány, közös cél, közös élet lehetősége?

Meddig tarts ki?

Nincs rá pontos válasz. Te érzed. Te tudod, hogy hol vannak a határaid. Te tudod, hogy milyen életre vágysz. Te tudod, hogy feladod-e Önmagad. Mert vékony a palló az elfogadással teli türelem, megértés, és az áldozatszerepbe való becsúszás, Önmagad feladása között. Éppen ezért nincsenek előre meghatározott számok, társadalmi elvárások vagy normák. Minél inkább mered magad megélni a kapcsolatban, annál vonzóbbá válsz a másik számára, aki annál könnyebben tud választani. De ez a választás végül mindig az övé.

(Szeretősegítő online kurzusunk – konkrét lépések a kapcsolati elakadás megoldására. Hogy elindulhass egy olyan kapcsolat irányába, amelyet bátran felvállalhatsz.)

Az elvárásokból és a szükségből kilépve

Az elvárások nélküli megengedés kihoz abból a helyzetből, hogy függővé válj a társadtól. A kapcsolatfüggőség a legnagyobb akadálya az elmozdulásnak. Így valójában a legtöbb, amit Önmagadért és a szeretői státuszod megszüntetéséért tehetsz, ha mered önfeledten megélni Önmagad, anélkül, hogy a másikra szükséged lenne, és akár hajlandó legyél kilépni a kapcsolatból, ha a történéseket méltatlannak érzed már.

A szeretői státusz sok mindenre taníthat

Taníthat kiállni Önmagadért, kilépni egy alárendelt szerepből, felhagyni a függőségen alapuló kapcsolatokkal, lefektetni a határaidat, nemet mondani, vagy pont ellenkezőleg: merni elköteleződni, merni választani, merni túllépni a félelmeiden, a korlátaidon.

Ha nem ítélnéd meg a szeretői kapcsolatot, ha nem ellenállnál neki, ha nem számítanának a társadalmi sztereotípiák, ha nem lenne elvárásod, ha nem lenne félelmed, és ha Önmagadat választanád… vajon mit választanál?

Párkapcsolati, házassági online kurzusaink nőknek:

  1. Női út folyamat – akik érteni akarják az ismétlődő élethelyzeteik okát, és megoldást keresnek a továbblépésre
  2. KirályNŐképző – párkapcsolati kudarcok, egyedüllét, válás után. Ismerkedési és önbizalom problémák esetén átfogó segítség.
  3. SzeretősegítőSzeretőknek, akiknek a „kapcsolat” már kudarc és elakadás inkább. Segítség egy valóban boldog, és titkolózásmentes párkapcsolat eléréséhez.
  4. Menjek vagy maradjak? – Ha a szakítás veszélye már karnyújtásnyira van, és biztosan tudni akarod: menni, vagy maradni a helyes döntés.

Párkapcsolati és karrier online kurzusok férfiaknak

  1. Férfi út folyamat – párkapcsolati válság, céltalanság, válás esetén megérteni a helyzet okait, és elindulni előre.
  2. Valóságformáló – konkrét lépések akkor, ha már minden ajtó bezárulni látszik, és nincs kiút a visszatérő karrier és párkapcsolati válságokból.
  3. Szerető vagy feleség – Két nő közötti őrlődés megoldására. Amikor érzed, hogy a feleségedhez tartozol, de a szeretődhöz is erősen húz a szíved. Segítség megoldást találni a beragadt helyzetre.