„Ma tiszta, töretlen tükör vagyok,
Nem borzolnak idegen viharok,
Sugárzik bennem e halk tünemény.
(Reményik Sándor: Tükörkép)

Mit láttál, mikor ma reggel belenéztél a tükörbe? Mire gondoltál?  Mit éreztél?

Érezted már úgy, hogy a tükör egy kellemetlen dolog, mit jobb messziről elkerülni? A tükör a pillanat igazságát mutatja meg – nekem magamról. A gondolat, mely a tükörbe pillantáskor megjelenik bennem, híven mutatja önmagamhoz való viszonyomat, aktuális lelkiállapotomat.

Mikor tükörbe nézünk, nem csak a tiszta jelent látjuk. Megpillantjuk a múlt és a jövő furcsa, eltorzult képét is. Megjelenik egy rég bennünk élő, magunkról írt történet. Életre kel és arcunkba tolja kudarcainkat, bukásainkat, gyengeségeinket, félelmeinket…

Nagy kihívás felismerni, elfogadni, megszeretni…

Nézz bele a tükörbe. Nézz a szemedbe és várj. Talán kényelmetlen lesz, talán irritáló, vagy hülyeségnek tűnhet. Csak lélegezz tovább és várj. Figyelj, mit látsz. Figyelj, mit gondolsz. Figyelj, mit érzel. Bármi jön is fel, csak engedd. Várj tovább, Figyelj tovább.

A tükörképed mesélni fog ráncokról és plusz kilókról. Ha kitartasz, mesél felszín alatt megbúvó bizonytalanságokról, tévedésekről, aggodalmakról, kétségbeesésről, dühről, féltékenységről, félelmekről, fájdalmakról, szorongásokról, önzésről, hiúságról, gyarlóságról, megalkuvásról… Mind hozzád tartoznak. Megkerülhetetlenek. Helyet követelnek maguknak. Várják, hogy bele illeszd őket a kirakósba. Nem ragyoghatsz, míg árnyaidat szeretni nem tudod.

Nézz még mélyebben a szemedbe. Lásd meg az esendőséged is. A bátorságod. Az emberséged. A hited. A humorod. A lelkesedésed. A nyitottságod. Az indíttatásod – hogy nem akartál rosszat. Az erőd, a kitartásod, mi eddig hozott. Lásd, hogy bármi történt is, felálltál és ember maradtál. Szerethető.

Engedd meg magadnak a tökéletlenséget. Hogy akkor és ott még nem tudtad jobban. Hogy ma még csak így megy. Hogy folyamatosan tanuló, fejlődő, tökéletlen emberi lény vagy. Aki minden nap törekszik egyre jobbá válni. Tegnapi önmagához képest. És ez elég.

Ha nem tetszik a tükörképed, lehet egy jó fodrász is elég. Ha viszont mélyebb, tartósabb változásra vágysz, válassz egy mentort és segítünk.

Szarka Elizabeta, coach

 

Kapcsolódó kurzus: