Évek óta próbálom megérteni, hogyan lehet rendesen veszekedni anélkül, hogy az megmérgezné a kapcsolatot, mindig nevetségesen hosszú időt töltöttem saját vitáim elemzésével, behatóan tanulmányoztam az önsegítő megoldások szakirodalmát, és arra jutottam, hogy kétféleképpen lehet tönkretenni egy kapcsolatot: ha a pár veszekszik és ha nem.

Viccelek persze. De a fele igaz, mert hát ügyesen kell egyensúlyozni. Egyetlen nő sem akar olyan lenni, mint a viccek házsártos feleségei, mégis rengeteg boldogtalan párt látni, ahol kemény nő irányít gyenge pasit. Korábban azt hittem, ha a férfi dühöng és ordít, akkor versenybe kell szállnom vele, és azzal vetek véget a veszekedésnek, ha súlyosabb hisztit rendezek. El lehet képzelni, milyen hatékonyan vágtam a kapcsolat alatt a fát ezzel a hozzáállással!

Próbáltam én veszekedés nélküli kapcsolatban is élni, de az meg olyan, mint a Kádár-korszak: még rémlik a forradalom (szabadság? szerelem?), de egy ideje már nem beszélünk róla. A veszekedés szenvedélye persze másként is hasznosulhat. A kapcsolatban élők által sokat méltatott „békülős szex” helyett lehet például étterembe menni, de azzal nem mindenki lakik jól, és az – akár művészi – alkotásra ihletet adó szenvedélyt is ki lehet hagyni, de attól meg hiányérzete támad az embernek. A szenvedéllyel sok baj van, de sótlan nélküle az élet.

Amikor a szeretői viszonyba beszivárognak a hétköznapok problémái és egyre inkább felszínre tör a helyzet lehetetlensége, az kemény. Valaki nemrég elpanaszolta nekem, hogy nős szeretője rajta vezeti le a stresszt és az idegességet a sebtében bekapott vacsorák mellett: „Mindig rohan, mindig ordít. Hol van már a gyertyafényes romantika?”

Én azt hiszem, ha egy férfi a rosszabbik arcát is megmutatja a nőnek, az jó jel, és a kapcsolat fejlődését mutatja. Örülj, hogy ideges, az azt jelenti, nemcsak lebzsel, hanem tesz valamit. Örülj, hogy veszekszik, mert veled akarja megosztani a gondjait. Örülj, hogy nálad cirkuszol, mert számára te vagy az egyetlen, akitől megnyugvást remél.

Hidd el, nem rád haragszik, az élet fáj neki! Megtévesztő, mert téged szid, de csak azért toporzékol, hogy nyugtasd meg végre!

Kivel veszekedjen az a szerencsétlen ember, ha nem azzal, aki őt a legjobban szereti?

Jordán Judit

 

Kapcsolódó kurzus: