A legtöbb nő kapcsolatot lát anyja és saját élete között, és tudatosan vagy tudattalanul előrevetíti, hogy lánya élete az övének folytatása lesz…

Nőnap. Szóljon hát ez a mai bejegyzés a nőkről. Nőkről, anyákról, lányaikról…

Minden nőben ott lakozik a NŐ, mint lehetőség.
Anyai , családi mintánk vajon megengedi-e, hogy felnőjünk hozzá?

Egy édesanya számára rendkívül éles tükör a lánya. Bátorság kell hozzá, hogy bele merjen nézni. Nem is mindenki képes elfogadni gyermekét tanítónak. Ehelyett, akár az is előfordulhat,  hogy  lánya szárnyalását szabotálja, még ha nem  is tudatosan. Egyrészt, mert önmagát félti a fájdalomtól, hisz nehéz lenne olyan valakivel együtt élnie, aki a saját korlátaira emlékezteti, és mindarra, amit ő maga nem mert megtenni.

Másrészt, mert félti gyermekét, félti a kapcsolatukat. Mert ha a lány kilép a mintából, akkor az édesanya valóban el kell, engedje, hisz a terület, melyre lánya lépni készül, számára már ismeretlen. Ő maga soha nem járt ott, így lányát segíteni, védeni sem tudná tovább. Próbálja hát a számára még ismerős, biztonságos határokon belül tartani.

Nehéz dolga van az édesanyának. Önmagát kell meghaladnia. Szembe nézni mindazzal, amit évek óta elmulasztott megtenni. És elengedni azt, aki addig kitöltötte az életét. Kivé lesz ő, legfontosabb szerepe, az anyaszerep nélkül? Szülei lánya volt valaha, de szülei már nem élnek. Feleség is volt, de sok éve elvált már. Szerepek voltak ezek, melyeket idővel le kellett tennie. Nem volt könnyű. De talán, mind közül, ez a legnehezebb. Mi marad? Ki ő, ha már anya sem lehet? Ha már nincs rá szüksége a lánynak? Legalább is nem úgy, mint régen…

Nehéz dolga van a lánynak. Önmagát és a mintáit kell meghaladnia. Megbocsájtva az édesanyjának, harag nélkül folytatni útját. Feladata egyre pontosabban érzékelni belső hangjait, ismerni saját vágyait, lelkiállapotait, érzéseit, késztetéseit, gondolatait. Meg kell találnia a kapcsolatot a saját belső világával, középpontjával. Hogy később Nőként egy Férfi támasza lehessen majd, saját erejét kell megtalálnia. Majd megtanulnia, hogy azt mire érdemes használni. Mindezt csak úgy lehet, ha felismeri az anyai, női mintáit, önbecsapásait.  Elkezd önálló döntéseket hozni, és azok következményeiért teljes felelősséget vállal.

Egy egész korszak, szól erről – amikor a nő megvalósítja önmagát, tanul, sikeres a munkájában, a magánéletében is megállja a helyét, utazgat, megéli vágyait és hódolók  raja csodálja..

Fontos mindez. Fontos, mert csak tapasztalva lehet idővel ebbe is belefáradni. Csak saját tapasztalás által lehet megérteni idővel, hogy innen is tovább kell lépni, mert ennek a fajta szabadságnak nagy ára van.

Csak amikor a nő belefárad az önmegvalósításba, az irányításba, akkor tud benne megfoganni a gondolat, hogy talán mégis inkább követni volna jó.
Megjelenik benne az alázat…és lassan megszületik a NŐ…

 

Te milyen mintát hozol? Milyen a viszonyod édesanyáddal? Lányoddal? Nőiességeddel?
Ha úgy érzed, lenne még min javítani, segítünk.

Szarka Elizabeta, coach

 

Kapcsolódó kurzus: