A kapcsolatok hangulatáért a nő a felelős. De nem tud tartani, adni, akinek kimerültek az energiatartalékai…

– Elegem van az egészből! Egyszerűen csak szeretnék elfutni és itt hagyni mindent!

– Annyira fáradtnak érzem magam! Naponta ugyanaz a mókuskerék, rengeteg feladat, de igazából miért?

– Úgy tűnik, mindegy, mit csinálok, pillanatnyi kielégülést, jókedvet ad csak. Valami hiányzik. Nem vagyok lelkes.

Ismerős? Nekem igen. Nagyon is jól tudom, milyen a fenti érzésekkel létezni. Tudom, mit jelent túlterheltnek, irányvesztettnek lenni, lelkesedés és öröm nélkül élni a hétköznapokat. Az életközépi válság tipikus mondatai ezek, melyekkel érdemes foglalkozni, ugyanis maguktól nem igazán szoktak átíródni. Aki nem néz szembe, nem akar foglalkozni a problémával, annak a lelkiállapota egyre mélyebbre süllyed, egyre rosszabbul érzi magát. Egyre feszültebb lesz ő is, környezete is. Önbecsapások feltérképezése nélkül csak a tünetek ideiglenes enyhítésével próbálkozhatunk.

Normális, ha néha úgy érzed, összecsapnak a hullámok és csak elfutni volna jó! Érdemes kideríteni ilyenkor, hogy csak pillanatnyi kimerültségről üzennek az érzéseid, vagy valami mélyebben megbúvó, hosszabb ideje tartó önbecsapásra próbálják felhívni a figyelmed? Ha, mondjuk, azt érzed, a gyerekeid kiszolgáló személyzetnek néznek, a munkahelyeden is téged találnak meg minden plusz munkával, és a párkapcsolatod is minden már, csak éppen nem meghitt…, akkor ideje megvizsgálni, Te miben tudnád meghaladni önmagad annak érdekében, hogy átalakuljanak körülötted a dolgok? Mit tudnál másként tenni, mint eddig? Érdemes merni kimondani, hogy nem a gyerekek, nem a párod, nem a főnököd, stb. hibája, hogy lemerültél. Jó megoldás lehet pl. feltérképezni a hozott szülői mintáidat, akár konfrontáció árán is felvállalni a saját szükségleteidet, megtanulni nemet mondani, és megteremteni belső stabilitásod. Sem a párkapcsolat, sem a család nem tud jól működni, ha a nő lemerül. Biztos, hogy minden feladathoz Te kellesz? Honnan, kitől tudnál segítséget kérni? Hol tudsz töltődni?

Ugye ismerős az üresség érzés is, amikor nem tudod mi, de valami hiányzik? Nem lehet, hogy pont Te vagy az, aki/ami hiányzik? Hajlamosak vagyunk annyira belefeledkezni a mindennapi feladatokba, hogy idővel belső hangunkat teljesen elnyomja a külvilág zaja. Robotként tesszük a dolgunk, és próbáljuk túlélni a napot. Aminek szinte biztos kiégés vagy betegség a vége. Nem muszáj megvárni! Fontos emlékeztetni magad, hogy akkor is értékes vagy, ha éppen pihensz, ha időt szánsz magadra, és olyan dolgokra, melyekben örömöd leled, melyek lelki békéd helyrebillenését segítik! Neked mi segít? Nekem egy jó beszélgetés, egy jó könyv, zenehallgatás, tapasztaltabbaktól kapott jó tanács. Szükséges töltekezni, fókuszt váltani, ahhoz, hogy legyen erőd lelkesítőbb életet élni. Önmagad miatt, a párod, a gyerekeid, és a környezeted miatt. Nincs miből adni, ha mínuszban vannak a tartalékaid. Ingerülten, fáradtan nehéz jól szeretni.

A rossz érzések enyhítése érdekében érdemes kiszállni a fejedből, abbahagyni az agyalást, az önsajnálatot, és cselekvésbe váltani. Rendben van, és teljesen normális élethelyzet, hogy rosszul érzed magad, de mit fogsz tenni ma annak érdekében, hogy holnap már másként legyen? Készen állsz túllépni a lehangoltságon, erőtlenségen, szomorúságon? Szeretnél gyorsabban túljutni a válságon? Tégy egy lépést ma is magadért! Segítünk!

Ajánlom a válságtanácsadóval kísért válságnavigációs folyamatot.

Szarka Elizabeta, coach

 

Kapcsolódó kurzus