2018 a Férfiak éve. Kell. Legyen! Az amazonok kora után ideje immár a férfiaknak is születniük, amihez azonban nagyszerű hölgyeken kívül mesterekre is szükségünk van. Kire hallgatsz?

A férfi legfontosabb és legértékesebb szövetségese a nő, de nem tudja mindenre a választ – vannak az életnek olyan kérdései, amikre nem a nő tudja a választ. Hanem a mester. Egészen elképesztően fontos minden férfi életében a mester, hogy egy mesterrel kapcsolat legyen. Nem kötelező. Persze. De aktív önsorsrontás, ha nincs, mert sokkal, de sokkal gyorsabban is ki lehet a válságok völgyeiből mászni, ha a férfinak mestere van.

Tudom, hogy nagy a szó. Mondhatnám mentornak is, ami sokak számára lenne kellemesebb – értsd: könnyebben feldolgozható – de szándékkal használom a mester fogalmat, mert pontosabban kifejezi, amiről szó van: nem túl nagy. Mert a feltétel nélküli valódi bizalom az egyedüli, ami működik.

Fantasztikusan sokat kínlódtam mester hiányában, és egy ideje folyamatosan tapasztalom hozzám forduló férfiaknál, hogy sokkal jobban halad, mert gyorsabb és kiegyensúlyozottabb, nem esik annyira szét, akinek mestere van. Nem arra gondolok, hogy valakit így nevez, hanem hogy van olyan ember, akit az élet fontos kérdéseiben mestereként elfogad. A mester egy legfontosabb jellemzője, hogy hallgatunk rá. Mester az, akihez fordulsz mindazzal, amiben magad nem vagy biztos, neki elmondod, még ha nem is könnyű – ÉS akinek hallgatsz a tanácsára, nem egyszerűen elméletben, hanem konkrét tettekben megfogadod.

Követed. Mert bízol benne. Egyrészt. Másrészt mert legbelül valahogy magad is pontosan tudod, hogy az a helyes irány, ez az időszerű lépés, amit ő mond. Nem vakon követed tehát, hanem sokkal inkább felnyitja a szemed – sőt ami még nagyobb szó: az értelmedet – arra, amiről eleve sejted, hogy helyes. És ezért vágyod, akarod, tudod a tanácsát követni. Mert az ellenállásod győzi le. Nem harcban. Hanem az igazság (igazabbság) fényével.

A mester fontos jellemzője még, hogy lát, tehát elfogad. Érti miben vagy, mert maga is járt ott, amit úgy is mondhatunk, hogy magára ismer Benned és Általad – valódi mester csakis az tud lenni, akinek a Tiédhez hasonló helyzetről saját élménye van. A valódi mester nem elméleti okoskodásban partner, hanem gyakorlati döntésekben és lépésekhez kell az legyen, a vele való kapcsolatból ezek születnek meg. Magadat meghaladni segít. Tehát a lehetőséget kibontva megvalósítani, aki vagy.

Napjaink egyik nagy problémája szerintem, hogy nem egyszerűen kihaltak, hanem elaprózódtak, “túlszegmentálódtak” a mesterek. Ezoterikus guru, üzleti mentor, lelki vezető, terapeuta, gyógyító, orvos, egészség tanácsadó, sikertréner, coach, fitnesz vagy lovas edző mind a mester arcai csak, mindenki az, aki az életed bármely területén abba beleszól, akire bármely részlet vonatkozásban hallgatsz.

A gond nem az, hogy nincsen tanács – van, tanácsok nélkül senki nem boldogul – hanem, hogy túl sok van. Igazi helyett pici mesterek vannak. Ami azért probléma, mert igazán az működik, ha csak egy van. Mert ha többen szólnak bele, akkor ott ellentmondó tanácsok is lesznek, és bár hiheted, hogy fényes értelmed sugárzó fényében majd Te kiválasztod a legjobbat, de a valóság általában az, hogy egyáltalán nem kellene tanács, ha képes lennél erre, ha magadtól tudnád, ha az értelmed elég fényes lenne. Nem tudod. Ezért kérsz tanácsot, ezért hallgatsz a tanácsadókra, és bár bizonyosan vannak köztük, akik helyes tanácsot adnak, azokat követni általában nehéz, különösen, hogy nagy számmal vannak hamis próféták is, akik a vágyaidat erősítik fel, ezzel fanatizálnak, s így téves irányba visznek.

Vágyak és kötelességek nagy csatája az élet, ahol a vágyak fantáziái túl sok időt és energiát emésztenek. Emberek tömegei “kényszerülnek” hatalmas kitérőkre, csak mert a vágyaikat etetik, csak mert azokra hallgatnak, akik a vágyaikat etetik. Halálos veszély ez. Szó szerint. Minden ember az életével játszik végül, sőt mások, a szerettei életével is, a tét óriási, muszáj ezt észrevedd. Először. Aztán vállalj felelősséget, amihez igenis keresd a legjobb tanácsadót meg!

Nos? Te kire hallgatsz, Neked ki a mestered?

Tudom, hogy nehéz erre így válaszolni, de mégis érdemes megpróbáld. Mert mester végül csak egy lehet. Annak van igazi mestere, csak annak van igazán mestere, akinek egy mestere van, mert az embernek csak egy élete van, tehát a témáink mind kapcsolódnak. Fontos, hogy kire hallgatsz. Akire érdemes, tehát az igazi mesternek minden téren értékes meglátásai lesznek. Megígérem Neked. Ahogy azt is, hogy megéri. Mert sokkal többi idő és sokkal fájdalmasabb egyedül. És sokkal több szenvedést okoz. Neked és a környezetednek.

Hogy ez mind szép, de akkor honnan szerezhetsz ilyet? Egyszerű. Szólítsd meg, aki eszedbe jutott! Legkomolyabban mondom, egyszerűen csak kapcsolódj vele, mesélj neki őszintén, kérj tőle tanácsot! Továbbá engedd meg neki, hogy Ő dönt arról, hogy fogad-e. A férfiak egy része örömmel és automatikusan csúszik a mester szerepbe bele, üzleti környezetben jellemző ez, mentornak hívjuk, mások számára új és megtisztelő és érdekes, barátként segítenek, megint másokat pedig annyian kerestek már meg, hogy a kapcsolódásnak már rendszere is született. Mindegy melyik, mert nem a konstrukció a lényeg, hanem abban magaddal őszintének lenni, hogy ki A mester számodra, és vele márpedig kapcsolódni.

Hogy kockázatos? Igen. Könnyen lehet, hogy elutasít, plusz ha kapcsolódtok, akkor nehezen megvalósítható instrukciókat fog adni. Nem jó mester, aki könnyű utat ígér, nem helyes út az, ami könnyűnek tűnik. Viszont ha a nehéz tanácsot meg mered fogadni – ha mersz magaddal elég őszinte lenni, hogy beismerd, hogy a nehéz a helyes – akkor az életed megváltozik. Akár néhány hét alatt. Gyökeresen. Mégpedig nem úgy, hogy magadból kifordulsz, hanem épp ellenkezőleg, új gyökeret ereszthetsz. Az igaz mester soha nem látott erőhöz, mert valódi talajba segít.

Csodás korszakváltást!

Barátsággal,
Joós István

 

p.s.
Hogy és a nőkkel mi van? Hmm. A mester fogalmilag férfi. Ugyanis nőknek nem mestere, hanem női közössége van, kell legyen – fontos a vénekkel a kapcsolat, hogy hallgass arra, aki a férfiakat jobban ismeri, mert Nálad tapasztaltabb.

p.p.s.
Ha férfiként velem kapcsolódnál esetleg, az nagyon megtisztelő, ajánlom a VALÓSÁGFORMÁLÓ kurzust, vagy az EgoYogát!