Az egyik legfontosabb és legelhanyagoltabb női képesség megnyugtatni. Nem csak gyermekeket kell. Sőt. Felnőtt férfiaknak gyakran nagyobb erre a szüksége.

Ha a férfinak baja van, megáll az idő. Pontosan ott. A “bajánál”. Megszűnik csinálni, hanem helyette gondolkodik, és aki ilyen helyzetben gondolkodik az szenved és önpusztít… akár világokat rombol. A cselekvéshez kell neki segíteni visszatérni. Aminek egyetlen biztos módja van: a megnyugtatás. Ugyanis nem azért nem csinálja, mert nem tudja. Nem. Általában pontosan tudja. Tehát nem megmondani kell neki, hogy mit tegyen, mert általában pontosan tudja. A baj nem ez. Hanem, hogy lebénul. Lebénul, mert elkeserítőnek éli a helyzetét meg, mert “rossz” vagy “kilátástalan” vagy “túl nagy feladat”. Sosem valóban az. Amit azonban nem lehet neki racionálisan megmagyarázni, és helyette megcsinálni is hiba. Hanem megnyugtatni kell – megnyugtatni felelősséged – hogy újra elhiggye: képes rá, sőt egyedül sincsen, mert a nő itt van, vele, és bár segíteni a csinálásban keveset tud, de hisz benne, és ezzel erőt ad, ami a lelki kapacitását erősíti meg. Hmm. Szellemi és fizikai mellett

lelki állóképesség bármely helyzet, válság és igen, a siker titka is,

mert bár a stressz hatására az ember figyelme egy időre fókuszál, viszont ha a nyomás tovább nő, akkor teljesen szétesik, már csak a problémákat látja, csinálás helyett magát kérdőjelezi meg, álmodozásba, pótcselekvésbe vagy agresszióba ezért menekül, mert a sötétség eluralkodik. Ezért mindennél fontosabb a megnyugtatás. Azonnal. Amikor még nem olyan nagy – kívülről nézve szinte jelentéktelen – a “baj”, azonnal kapni a fejedet fel, és megnyugtatni. Dráma, hogy a nők nagy része kinevet vagy fegyelmezni próbál ilyenkor. Gondolj a hatásába bele, pontosan az ellentéte! Megnyugtatni kell. Amikor még könnyű. Hogy rendben van. Jó lesz. Képes vagy rá. Mondd hát neki, kortól függetlenül, egyszerűen csak ezt, a férfiaknak létszükséglet, sőt bármire képesek, ha ez van: megnyugtatás.

Hogy ez munka? Hallak, igen, naná, hogy az! Hogy és a nőt ki nyugtatja meg?

Egyrészt gyakran a férfi. Ugyanis a nőt aggasztó témák és helyzetek nagy részében a férfi stabil, meg tud tartani, kiegészítjük egymást. Másrészt elképesztően fontos a női közösség. Hogy legyen telefonszám, amit hívhatsz, ugyanis ha például a férfi billenése maga, ami elkeserít abban Ő Neked segíteni nem, hogy nem tud, de világvége, sőt üvöltözve robbanó atomháború lesz, ha ezt neki a kibillent helyzetében felrovod. Nos? Tapasztaltak, bölcsek, nyugodtak, Nők. Kellenek. Egymásnak. Amint a férfinak is a férfi közösség, mert az ő nyugtalanságának egy része is ugyanígy kezelhetetlen a nő számára. Mindaz, ami stratégia vagy taktika. Érti a nő, de ritkán az erőssége – Amazon korszakban van, ha igen – tehát az ilyesmit más férfiakkal felelősséged megbeszélni.

[Segítség? Van. Itt jelezd, ha férfi klub, női találkozók vagy férfi-nő rendezvények érdekelnek – ősztől az eddigi tréningek mellett csoportok is indulnak, értesítünk.]