Az emberi életekben villámok nem véletlenül csapkodnak, tapasztalatom szerint, hanem az útnak rendszere van, ami nagyonis megismerhető, és ebben magát művelni minden ember felelőssége egymás miatt, sőt a saját boldogság legbiztosabb kulcsa is.

Közösség gyógyít. Vagy semmi.

Többen vigasztaltak az akarva gyúgyulásról szóló írás után, hogy ne vegyem ennyire magamra, “mindenki maga felel az életéért”, ami végül persze igaz, másrészt fontosnak érzem, hogy nem szabad hagyjuk, hogy ez felmentsen minket, mert folyamatosan hatunk egymásra, amivel arányban igenis VAN mégis felelősségünk. Egymásért. Konkrétan. Olyannyira, hogy ezekről a témákról írni már önmagában az, nekem, most, tudva, hogy ezrek olvassák, hogy hatni fog, hogy befolyásol, élet és halál között, utakat mások ennek hatására is választanak.

Folytatom tehát: JÓL kell egymást lássuk!

Nem egyszerűen a hatás ugyanis a felelősség, de ezt tudva akkor az is, hogy teszünk-e azért, hogy egymás életében a lehető legjobb hatás lehessünk, tehát, hogy egymást a lehető legjobban lássuk. Hogy hogyan? Hmm. A tisztánlátás alapja szerintem részben, hogy a valódi figyelem, tehát hogy helyesen látjuk a másik pillanatnyi állapotát, de másrészt a viszonyítási rendszer is fontos, amihez képest az ő pillanatnyi helyzetét minél helyesebben értelmezzük. Modell kell tehát. Hasznos. Mert jól segíteni csakis azzal arányban tudunk, amennyire a helyzetet jól, tehát helyesen értelmezzük. Bármely gyógyulást, minden válság megoldását jelentősen előmozdítja a minél helyesebb értés.

Tapasztalatom, tehát állításom, hogy modell van, helyesen értelmezni lehet.

Mondom ezt azon az alapon, hogy évek óta napi szinten gyakorlom mások helyzetének értelmezését, a hozzám fordulók által, és mára ennek alapján ki merem jelenteni, hogy az emberi Útnak ugyanúgy vannak törvényszerűségei, mint a fizikának például, hogy az alma lefelé esik, vagy a biológiának, hogy a rákos daganat hogyan terjed, áttéteket miként képez, minták az emberi életekben is ismétlődnek, tehát azonosíthatók, sőt sorrendjük és rendszerük is van. Éveket foglalkoztam ezzel, korszakos modell majd Út-Mutató könyv készült, és mára eredmények alapján merem kijelenteni, hogy az emberi útnak nem egyszerűen vannak törvényszerűségei, de azokhoz érteni is lehet. Tények alapján mondom ezt, ahogy emberek életei a hatásomra is változtak.

Emberi út VAN, és ahhoz SOKKAL jobban is lehet érteni.

Másrészt ha ez így van, akkor jó kimondani, hogy minden embernek felelőssége magát az emberi élet törvényszerűségeiben művelni. A már elmondottak miatt. Egymás életében a leghasznosabban részt akkor vehetünk, ha egymást a lehető legtisztábban látni itt és most képesek vagyunk ÉS a lehető leghelyesebb viszonyítási rendszert használjuk az állapotok azonosítására. Mert a lehető legjobb irányba hatni – tehát segíteni – csakis így tudunk. Hogy ez szakértők dolga? Mondhatod, igen, de az én állításom hogy nem.

NEM csak szakértők dolga.

Csak szakértők dolga ez ekkor lehetne, ha zárt intézetbe küldenénk mind az ismerőseinket, ahol CSAK szakértőkkel érintkeznek. A valóság nyilvánvalóan nem ez, tehát a hatásunkkal arányban igenis van személyes felelősségünk, és így magunkat célzottan művelni igenis kötelességünk. Lenne… Hogy egymást – és persze magunkat – minél helyesebben lássuk. Felelős vagyok, felelős vagy, felelősek vagyunk.

Egymásért.

Egológiának hívom az általam megismert modellt, mert az egó állapotának korszakos változásaihoz lehet általa jobban érteni, kurzusoket saját boldogulás, siker, gyógyulás vagy segítő hivatás esetére is tartunk, egológusok személyesen is elérhetőek, de nyilván ez egy csak sok közül, a lényeg, hogy KEZDJ az emberi lélek működésével, az emberi út korszakaival komolyabban foglalkozni, itt vagy ott, mindegy, számodra MA leghitelesebb modellt válszd, ÁLDOZZ rá időt, TANULJ, és légy az eddigieknél mások és a magad életében felelősebb!

Lenyűgözően fontos ez.

Talán a legfontosabb azok közül, amiről nem tudunk, hogy egymásra folyamatosan hatással vagyunk és NAGYON NEM MINDEGY, hogy ezt miképp tesszük. A boldogság, tehát egészség és siker a világgal való harmónia pillanatnyi állapotának eredménye, tehát nem célok elérésén múlik, épp nem, hanem a részvétel módján, ITT és MOST, hogy áramlok vagy feszülök. Tedd, amit helyesnek érzel, ha boldog akarsz lenni, különben aggodalom és ingerület bizonyos, ami ha időben soká tart baleseteket és betegséget bizonyosan von magával, végső kifutása pedig halál. Lásd tegnapi írás

Engedd az akarást el, a válság megoldása nem tervezhető.

Hanem az Út Van “csak”, és ez itt és most helyes, mert itt és most lelkesítő spontán lépésekből áll, a haladás kulcsa pedig, hogy a Célt kell tudni “elveszteni”, értve ez alatt, hogy aki magát itt és most, a pillanatnyi állapotában – tehát betegséggel vagy egyéb válsággal együtt – jól érezni tudja, abban terjed a boldogság sejt szinten is el, és ennek eredménye a gyógyulás, sőt siker, hogy tehát a befeléfordulás és önemésztés végül minden téren kiszorul. NEM terven múlik. Hanem részvételen. Megérzések mentén, bátran, akár a legkomolyabb döntésekben is, mint munka, párkapcsolat, szülőkkel és gyermekekkel való viszony. Hmm. Az ember a világon – szegénység, betegség, stb. – NEM tud változtatni. Hanem a lelkiállapotán igen, amitől a világ is garantáltan változik.

No és ehhez szükségünk van egymásra.

Sőt. Egymás minél tisztább látására van szükségünk, aminek a lényege NEM a sajnálat, NEM a közös kesergés, SEM valószínűtlen álmok szítása, hanem hogy a másik állapotát tisztán felmérve neki továbblépni – és abban kitartani – a helyes irányba segítsünk. Alapvető felelősségünk ez, hogy egymásra hogyan hatunk, FONTOS tudatosabban, tehát felelősebben résztvegyünk egymás életében.

A betegség párbeszéd Istennel.

Amint a sikertelenség, vagy a párkapcsolati válság, vagy a szegénység, vagy a magány, vagy bármely egyéb válság is, minden válság az. Jelzés, hogy letértünk az Útról. Kegyelem ez, amennyiben nem halál, csak jelzés, értve ez alatt, hogy a nagyobb nyilvánul ilyenkor meg, szól hozzánk, még ha a nyelv nehezen is érthető. Tanulhatsz róla. Jelek értelmezése alap, hogy a válság mit üzen, jellege és helye sem véletlen – pl. felmondás, szerető vagy megbetegedés –, felelősség vállalása a mélypont, ami után a továbblépést a megérzések mutatják tisztán, és a helyes módszer ezt értelmezni segít. Valamint megnyugtat. Milliók jártak már nagyon hasonló helyen, mint amiben Te ma vagy, jöttek abból ki, Neked is sikerülni fog! Különösen, ha törekedni kezdünk végre, hogy egymás jobb segítői legyünk, “szakértők” magukban nem oldják meg, hanem csakis a közösség ereje – és figyelmes értő szeretete – igazi válasz. Nos? Képes vagy rá, NE alkudj ebben meg!