A szeretői viszony megoldása több videó tárgya is, de ez egy új megközelítést tartalmaz arról, hogy mi a tennivaló és a veszély a házas férfival való kapcsolat esetén. Miért is alakul ki egy ilyen kapcsolódás? Mitől fél a férfi? Mit tehet a szerető, hogy pozitív irányba mozduljon a kapcsolat? Joós István videója válaszokkal szolgál.

video

A videó tartalma 

1. Olvasói levél
2. Joós István válasza
 2.1. A szeretői viszony oka
 2.2. A szolgálat
 2.3. A szeretői viszony megoldása

1. Olvasói levél

“Sziasztok! Én teljesen új vagyok itt. Igazából olyan témában várok most tanácsot, hogy hogyan lehet bátorítani egy nős férfit, aki a félelmei miatt inkább a rossz kapcsolatot választja? Kikukucskál onnan, de nincs bátorsága dönteni. Esetleg van valaki, akinek sikerélménye van ilyen témában? Szívesen venném a jó tanácsot!”

2. Joós István válasza

2.1. A szeretői viszony oka

Az emberek a gyermek- és fiatalkorból hozott mintáik mentén házasodnak. Fiatal felnőtt korunk végén ezek a minták megdőlni látszanak. “Rések” jelennek meg a házastársak pajzsán, melyen keresztül érkezik esetenként a harmadik. A házasság krízise az életforma, az identitás, a világkép válságának tünete. A szeretői viszony jele annak, hogy nem csak a házasságunk nem stimmel, hanem az életünk sincs rendben. A kapcsolatából kikacsintgató fél soha nem egy éjszakáról vagy egy konkrét szeretőről dönt, hanem megfogalmazódik benne: “ha ebben továbbmegyek, az egész életem rám omlik.” Azzal kell szembenézni, hogy az ember addigi élete folytatandó-e vagy sem.

2.2. A szerető szolgál

Ebből fakad a férfiak dilemmája: menjek vagy maradjak? A szerető szolgálatot tesz a házastársaknak. A fiatal korunkban felépített “vár” – életünk – belülről omlik össze. Ha a felek a szerető megjelenésével őszinteséggel fordulnak egymás felé, munkát tesznek magukba, a házasságuk is képes megújulni. A szerető a katalizátor, ami a múltat, ami elavult – lehet, hogy – robbantja. Ennek két kimenetele van: a házasság megújulhat és erősebb lesz, mint valaha, vagy nincsen tovább. 

2.3. A szeretői viszony megoldása

Hogy ebben a konkrét helyzetben mit tehet a szerető? Két dolgot.

Legyen a vágy tárgya. “Hívogassa” annyira, hogy a férfi, mintái által keretezett, élete biztonságát legyen képes elhagyni. Szeretőként meghaladja a nő magát azért, hogy a házasságában vergődő férfi hajlandó legyen őt követve a lelke mélységeibe ereszkedni. Vonzani kell a férfit, minden elképzelhető eszközzel – szexualitás teljes tárháza, például.

A másik, amit tehet a szerető, hogy racionális szinten rámutat, a férfi eddigi élete nem élhető már senki számára – ő maga, feleség, gyerekek. A férfi akarata az ellenség, vágyai a szövetséges. Érteni fontos: nem szabad fontosabb legyen a férfival való kapcsolat lehetősége – az “álom” -, mint, hogy haladás van-e efelé az “álom” felé. A férfinak fontos közeledni, a jelenhez, távolodni a múltjából. 

Kapcsolódó kurzusunk:
Szeretősegítő