Házas férfi szeretőjének lenni társadalmilag nem elfogadható. Ettől függetlenül azonban nem tabu, vagyis szabad. Lényeges viszont, hogy tovább kell belőle lépni vagy a kapcsolatot továbbléptetni. Ehhez ad támpontot Joós István ebben a videójában.

video

A videó tartalma

1. Olvasói levél
2. Joós István válasza
  2.1. Nem tabu ha a házas férfi szerelmes
  2.2. A nő választási lehetőségei
  2.3. Az igazsággal való szembenézés ereje

1. Olvasói levél

A levél első része

“Szia István! Nagyon szimpatikusak a meglátásaid. Sok mélyponton vagyok túl én is, azonban most egy olyan állapotban vagyok, amit korábban el sem tudtam volna képzelni. Nős férfit szeretek. erős vonzalom, szerelem. Három kislányom nevelem, öt éve egyedül. Két éve van az életemben. Többször döntöttünk úgy, hogy vége, mert lényegét tekintve döntésképtelen. a szeretői viszony számára ideális, ám ettől én szenvedek. Van két videód fent ebben a témában, meghallgattam. Én már mindent beletettem. Nem tud választani, elengedni sem. Három hét volt eddig a legtöbb szünet-idő, amikor én úgy éreztem, meghaltam. Értelmemmel tisztán látom, hogy az ő érdekében is a megoldás, sarkon fordulni, magára hagyni, hagyd emésztődjön.

De aztán jön az a gondolat, hogy hiányzik. Nem akarom elveszíteni, illetve ő ír. Ha nem ír, megjelenik, körbetekergünk. Szeretjük egymást, de honnan tudhatom, hogy van-e így értelme tovább? Nem lenne-e jobb elengedni és helyet hagyni másnak az életemben? Tisztában van azzal, hogy mit tudok nyújtani neki. Ő a fiára hivatkozik, nem akarja elveszíteni, hogy más nevelje fel. Nem siettethetem senki érzését, de az életem sem állíthatom meg senki javára. Szeret, de nem tud felém nyíltan elköteleződni, fél. Ez a második házassága, az elsőből gyermek nem született. Nem szeretnék egy életet szeretőként árnyékban leélni.

A levél második része

Úgy érzem, többször adtam neki lehetőséget, mint ahogy kellett volna, hogy hátha mégis… Ugyanott tartunk, csak az elválások fájdalma egyre mélyebb és fájdalmasabb. Ő anno sem vállalta a felesége előtt, hogy van valakije, kiderült, a felesége elvált tőle, helyet, teret hagyva így a másodiknak, aki most inkább szemet huny létezésem felett. Az a gyanúm, tud rólunk. Mindegy. Az a megoldás, hogy a fájdalom ellenére is kifarolni, amíg nincsenek tettek? Ígérni sosem ígér, de hitegetve érzem magam. Köszönöm szépen, és szerintem beszélj többet a témáról, egyre többeket érint, mert sok férfi nem mer lépni, még akkor sem, ha rossz a helyzete otthon és tudja, hogy azzal a másikkal jobb lenne. Vannak barátnőim hasonló cipőben.

Már azt is mondtam az én szerelmemnek, hogy menjünk el, kérjünk külső segítséget, mert az őrület határát súrolja. Ő is szenved és tétlenül ülünk. Legutóbb egy doboz cigit elszívott egy nap alatt, pedig nem dohányzik. Nem olyan rég egészségügyi problémája lett férfiasság területén, műteni kellett. Családi gazdaságban dolgozik tíz-tizenkét órát egyetemi végzettséggel, egy traktorban. Azt gondolom, nagyon szenved ettől. Társas lény, egész nap nincs kihez szóljon; barátja, szellemi társa vagyok egyben. Azt gondoltam el tudom engedni, de négy nap is kemény volt. Tudatta, hogy nincs vége. Ennyi. Köszönöm!”

2. Joós István válasza:

2.1. Nem tabu, ha a házas férfi szerelmes

Görcsös ellenállás van sokakban a házas férfi iránti szerelem vonatkozásában. A szerelem csak úgy alakulhat ki, hogy a férfi a nőt a lelkébe mélyen beengedi. A szerelem erről a mély lelki kapcsolatról szól, nem a szexről. Fontos érteni, hogy ez azért történik meg, mert a házas férfi lelkében mélyen nincs senki, az ilyen férfi magányos. Amennyiben a nős férfi gyengéd érzelmeket táplál a házasságán kívül valaki iránt, a házassága nagyon komoly válságban van. Az is lehet, hogy már megbukott, csak a felek még nem látják be és kitartanak a kapcsolatban.

Egy házas férfiba szerelmesnek lenni, és ezt felvállalni, sokszor a legnagyobb szolgálat, amit az adott férfi érdekében megtehetsz. A házas férfi, ha szerelmes lesz, kitűnő alkalma nyílik arra, hogy szembesüljön a válságával. Ez által a legtöbbször visszatalál a házasságához, életéhez, feleségéhez. A szerető felelőssége, hogy őszinte legyen érzéseit illetően, ezáltal a férfit szembenézésre ösztönzi. 

2.2. A nő választási lehetőségei

Egy kapcsolatot akkor tudunk magunkban lezárni, ha már egyáltalán nem foglalkoztat a másik. Az olvasói levél alapján ez a pillanat még nem jött el. Ilyenkor az egyik lehetőség, hogy többet kell beletenni a kapcsolatba. Esetenként csak túlfeszítéssel lehet “belehalni” az ilyen szerelembe. 

A másik lehetőség, beismerni, nem EZ a férfi lelkesíti. A nőben, akit lenyűgöz a férfi, van egy mély nyugalom, miszerint ezzel a konkrét férfival van dolga. Ha ez nincs, akkor jó szembesülni azzal, hogy szokásokhoz ragaszkodik, és fél, hogy egyedül marad. 

2.3. Az igazsággal való szembenézés ereje

Sokszor a férfi tudja, hogy a szeretőjével jobb lenne, mégis marad a házasságában. Nem lehet neki segíteni szembenézni a szenvedésével – lásd terápiába küldeni, vinni -, ezt neki kell megtennie. Önmaga kell eljusson oda, hogy segítséget vesz igénybe. A nő felelőssége ebben a helyzetben, hogy felhívja a férfi figyelmét arra, hogy az életével játszik (hisz műtötték). Elengedni érdemes őt, és akkor fogadni újra, ha végre haladni kezdett az útján.

 

Kapcsolódó kurzusunk:
Szeretősegítő