Ha kiderül a szeretői viszony, miért tartja fenn a férfi a látszatot? Sok nő élménye, hogy a férfi lebukása után is a világ felé próbál színjátékot fenntartani, folytatni, mintha mi sem történt volna. Közben a kapcsolaton belül teljes az eltávolodás és az elhidegülés. Ezen helyzetek okaira és megoldására ad részletes magyarázatot Joós István ebben a videóban.

video

A videó tartalma 

1. Olvasói levél
2. Joós István válasza
  2.1. Mi a válások oka?
  2.2. Az elhidegülés a nő szemszögéből
  2.3. Az elhidegülés a férfi részéről

1. Olvasói levél

“Nálunk megtörtént a lebukás. A “tiszta víz a pohárba” is. Utóbbira a reakció a támadás melldöngetéssel, a “még szerencse, hogy te jobban tudod, mit gondolok” illetve a “az nem úgy van” volt. A lebukás óta történteket viszont még nem tudom hova tenni. Persze lehet, hogy magamból indulok ki, vagy én így képzelem, de ha én sok év házasság után olyanokat olvasnék a férjem telefonjában, hogy “két éve” – ami igazából hét – szeretője van, érezhetően érzelmekkel benne, meg, hogy “hányszor kívánta, hogy bárcsak ne lenne senkije”, meg, hogy “mindig ilyen nőre vágyott”, és ezek után együtt maradni, a nyilvánosság felé kötelezően minden szépet és jót mutatni, otthon egy ágyban aludni, kézenfogva sétálni, hazaérve meg a  négy fal között fenyegetőzni, és persze nulla intimitás, no és persze a család a legfontosabb, két, már saját családot alapított felnőtt korú gyermekkel… Hát, én ezekkel nem tudok, mit kezdeni. Távolodom, de még nem tudom elküldeni és azt sem tudom, hogy tényleg az lenne-e a továbblépés helyes iránya, hogy elküldöm. Persze lassan billen a mérleg, és több lesz a fájó ebben a kapcsolatban, mint a jó.” 

2. Joós István válasza:

2.1. Mi a válások oka?

A válások nem azért történnek, mert vége van a “történetnek”. Hanem azért, mert olyasmi történik, amivel nem akarunk szembenézni, amit nem dolgozunk fel. A kapcsolat/házasság szétesésének értelme, oka, haszna van. Nem kell feltétlenül elválni, ha van még elég szeretet, hogy meg tudjuk engedni a másik félnek a válságot, a megújulás lehetőségét. 

2.2. Az elhidegülés a nő szemszögéből

Talán meglepő, de nem biztos, hogy el kell küldeni. A távolságvételt nem akkor kell megtenni, ha elhidegülés áll fenn a nő érzéseiben, ha nem tudja megérteni a férfit. Válni akkor érdemes, ha nincs meg a bizonyosság a nőben arról, hogy “én vele akarok élni, nekünk sorsunk együtt megöregedni”. Sok helyzetben nincs megértés, ezért szakítanak a párok. A másikra való aktív figyelemmel pótolható a megértés. 

2.3. Az elhidegülés a férfi részéről

A férfi fél szembenézni önmaga árnyékával, fél a lelke mélységeibe ereszkedni; bár tudja, hogy ott valami nagyszerűre lelhet. Mégis halogatja az indulást. Ez is lehet ok, amiért ragaszkodik a jelenhez, elhidegülés jön létre benne, és fél a jövőtől. Ilyenkor a férfit a szokásai tudják megtartani. Vagyis az eddig kialakított identitása: felesége, gyermekei, munkája.

A szeretői viszonyban a férfi új “dimenziókat” tapasztal szexualitásában, érzelmeiben, lelki mélységeiben, a – bármely – nővel való kapcsolat-kialakításában. Emellet és ennek dacára van egy összetartozás-érzés azzal a nővel, akit megcsalt. Minden esetben jobban (meg) kell érteni a férfit, mert amire az ember ráeszmél, azt el is tudja fogadni.

Kapcsolódó kurzusunk:
Szeretősegítő