Gyakori férfi-téma a válás – nőktől is, főleg szeretőktől, érkeznek kérdések ehhez -: mi van akkor, amikor nem akarja megbántani (sem a szeretőt, sem a feleséget)? Mi a teendő, ha felelősnek érzi magát? Mit tegyen, ha úgy érzi, túl nagy sebeket okozna, ha merné is a szeretőt választani? Ezekre a kérdésekre ad Joós István ebben a videóban.

video

A videó tartalma 

1. Olvasói levél
2. Joós István válasza
  2.1. Arrogancia
  2.2. Mindannyian félünk
  2.3. A válás egyéni kihívás

1. Olvasói levél

“Olvasgattam, nézegettem a videókat, de egyelőre még nem vagyok benne biztos, én hol tartok a folyamatban. A lényeg, amit eddig sikerült összeraknom – azt hiszem – a problémát, a folyamatot és a lehetséges megoldást látom, értem intellektuális szinten. DE. Egy mélyebb, zsigeri szinten nem tudom magam rászánni, hogy megtegyem a lépést, amiről mindenki azt mondja – és nem is vitatom-, a siker felé vezető út lehetne. Talán a minták, a jó-rossz, helyes-helytelen, ami alapján az életemet eddig éltem, túl mélyen ülnek bennem. De még mindig visszatart a félelem, hogy amikor meglépem a meglépnivalót, túl nagy, túl mély sebeket ejtek olyanokon, akiket fontosnak tartok, szeretek, elfogadtam, felelősnek tartom magam értük. Lehet ezen a problémán túllépni? Sikerült már valakinek? És ha igen, hogyan?” 

2. Joós István válasza:

2.1. Arrogancia

Nem az a probléma, hogy fájdalmat okoz a férfi, ha tovább mer lépni a saját életében, aszerint, amit érez, hogy időszerű volna. A probléma az a fajta arrogancia, hogy túl sokat képzel magáról, és azt hiszi, hogy tudja, a lépése kit hogyan fog érinteni. Sokan hiszik magukról, hogy ha elválnak, szakítanak, továbblépnek, tudják, hogy a környezetükben milyen hatást vált ki. Ezzel szemben az igazság az, hogy ha az ember őszintén továbblép a saját útján, az másoknak nem rossz. Rövid távon fáj, de hosszú távon csak pozitív kimenetele lehet. 

2.2. Mindannyian félünk

A nő attól fél, hogy mi lesz vele egyedül, magára marad a gyermekekkel, honnan lesz megélhetése, lesz-e majd társa… Ugyanakkor tudja, mélyen bent a lelkében érzi, hogy ennél többet érdemel. Ha a férfi, csak kötelességtudatból, felelősségérzetből van a nő mellett, mert nem akarja megbántani, akkor megfosztja az élet teljességétől, bebörtönzi. Ily módon a nő saját nagyszerűségének felfedezésétől, megélésétől van megfosztva. Ha a férfi nem érzi a nőt a lelke részének, akkor ott valami meghalt. Önbecsapásban van az ilyen ember, aki úgy gondolja, hogy a másik miatt nem változtathat.

A férfi is fél: egy új, ismeretlen élettől. Mi lesz abból, ha ebből a házasságból vagy kapcsolatból kilép, ha választja az újat, az ismeretlent? 

2.3. A válás feldolgozása egyéni kihívás

A férfi, ha változtat, soha nem a szeretőről vagy a feleségről dönt, hanem a jelenről. A kérdés az, hogy a házastársával/szeretőjével boldog-e, tud-e továbblépni a saját férfi útján? Nem a konkrét nőről kell dönteni, hanem az élet-úton való haladásról, hogy megtalálja a helyét, és megérkezzen a Társ. Az igazi szeretet bánt olykor. Nem öncélúan, hanem mert csak így derül ki az igazság, ami fontosabb, mint a pillanatnyi fájdalomokozás. Arrogancia azt képzelni, hogy az ember tudja, hogy másoknak mi a jó. Azt tudhatjuk csak, hogy mi az igaz bennünk.

Kapcsolódó kurzusunk:
Szeretősegítő