A nemet mondás, a nemet tanulás egy nagyon fontos lépése a személyiség fejlődésnek. Aki erre képes, az azt jelenti, hogy felnőtt módon képes kiállni és képviselni önmagát.

Vagyis, ha tudsz nemet mondani egy kérésre, amivel nem értesz egyet vagy mert nem tudsz azonosulni vele, mert nem a te értékrendszeredet képviseli, akkor tudsz igazán önazonos lenni.

Az önazonosság azt jelenti, hogy harmóniában vagy önmagaddal és a cselekedeteiddel. Akkor vagy önazonos, ha a gondolataid, érzéseid és tetteid egységet képviselnek, összhangban vannak és ettől jól érzed magad a bőrödben.

Ez azonban nem ilyen könnyen jön.

Ha mondjuk megkér valamire a párod, szülőd, tanárod, főnököd stb, amivel nem értesz egyet, de megfelelésből félelemből mégis megteszed amire kér a következő dolog történhetnek veled:

  1. Beletörődsz. Azt mondod, nem volt erőd ezzel a kéréssel szembeszállni és elfogadod,  hogy olyat tettél amivel nem értettél egyet. Ez ritkán fordul elő, általában szeretnéd azt hinni, hogy valóban el tudod fogadni azt amit tettél, de az érzéseid ezt gyakran felülírják. Vagyis  olyan képek, gondolatok jönnek majd elő a helyzet után, amelyek nem hagynak nyugodni. Ha ezeket elnyomod magadban később valamilyen betegségben jelentkezhetnek.
  2. Nem  mersz nemet mondani és belül őrlődsz. Ez egy belső feszültséget vagyis egy belső disszonanciát okoz, amitől kényelmetlenül, rosszul fogod érezni magad. Ahhoz, hogy ezt a rossz érzést csillapítsd magadban elképzelhető, hogy még nagyobb hülyeségeket fogsz elkövetni. Például kitalálsz egy hazugságot, hogy kihátrálhass az elköteleződésedből, vagy éppen a feszítő indulataid miatt, durván ingerülten akár önmagadból kikelve visszalépsz a helyzetből.

Ami még nagyon lehetséges, hogy ezt a belső feszültséget nehezen tudod elviselni és ilyenkor könnyű valamilyen szerrel tompítani azt. Ezért aztán mintegy stresszkezelésként, feszültségcsökkentésként megjelenhet a szerhasználat (alkohol, gyógyszer drog) vagy felerősödhet attól függően, milyen gyakran hozod magad ilyen helyzetbe. Ami nagyon fontos, hogy ezt a fajta szerhasználatot  tudatosan, nem kötik össze az emberek ezzel a lelki állapottal. Egy idő után aztán ez egy jól bevált mintázattá tud válni.

Mindkét esetben a belső feszültségedet csillapítod ugyan, de attól ahogyan lekezelted az egész helyzetet  az önutálat , önvád fog felerősödni benned és ez fog a feszültség helyére lépni. Így aztán beleléptél egy ördögi körbe, amiből nagyon nehéz lesz kilépned.

Azért, hogy elkerüld ezt a belső feszültséget azt gondolom még mindig jobb út az, ha megtanulod felvállalni  a nemet mondásunkból keletkező konfliktust vagy helyzetet, mert így úgymond megmarad az önszereteted és az önazonosságod.

Emelett a nemet mondás következményeit is jobban fogod tudni viselni, mert belső meggyőződéseddel képes leszel megnyugtatni önmagadat, ami a fenti helyzetek egyikére sem lesz jellemző.

Fontos kihangsúlyozni, hogy amikor nemet mondasz valakinek, akkor nem a személyét és a hozzá fűződő érzelmeidet utasítod el, hanem csak egy kérésére mondasz nemet.  A nemet mondás nem egy személyes elutasítás, nem egy nyílt háborúba állás a másik féllel. Ezzel nagyon fontos hogy tisztába legyél, mert nagyon gyakran, azért nem mersz nemet mondani, mert ezeket a gondolataidat, hitrendszeredet éled meg valóságnak. Itt egy ferdítés, torzítás történik.

Nemet mondani gyakorlás kérdése, és saját személyes tapasztalatból tudom mondani, hogy ügyesen elsajátítható. Persze első körben még nagyon erőteljes és kicsit túltolt lesz a nemet mondásod, de mikor már megerősödtél benne, akkor ez szépen le fog tisztulni benned, és könnyedebben fogod tudni kimondani. A környezeted is megtanulja majd ezt, és remélhetőleg ügyesen fog tudni alkalmazkodni ahhoz, hogy te változol.

Szóval nemet mondani nem könnyű, de ha elkezded ezt gyakorolni, nagyon ügyesen válhat majd egy konstruktív önkifejező eszközzé, amiben kellőképpen meg tudod húzni és mutatni másoknak a határaidat és önmagadat. Ez pedig majd tiszteletet fog belőlük kiváltani feléd, ami szintén jót tesz az önbizalmadnak!

Gelsei Bernadett (döntésmentor)