Volt már haldokló az életedben? Bizonyára… Megvan az emlék, amikor nyilvánvalóan nem jó már neki itt, de mégis ragaszkodik az élethez?

És az is utána, amikor a legutolsó időszakban végre elengedni, hogy túlélheti, megbékül, kisimul, majd elmegy?

Nekem is.

A megdöbbentő, hogy az utóbbi időben nem haldoklók környezetében tapasztalom ezt. Hanem a hozzám forduló, irányomba megnyíló, tanácsot kérő, kihívást vagy válságot tapasztaló emberek száz százaléka van ugyanilyen helyzetben.

Nem szenvedsz eléggé!” – szoktam mondani is.

Nem szenvedsz eléggé, hogy elfogadd, hogy vége annak, amihez ragaszkodsz. Nem fogod tudni visszacsinálni, mert eltört, mert elmúlt, mert el kellett múljon, és nem lehet többé visszacsinálni!!

Ami válságban van, annak időszerű változnia, mert már nem jó.

Tömegek nem szenvednek eléggé. Ragaszkodnak a múlthoz, ahelyett, hogy megengednék a halált. Miközben pontosan tudják, hogy talán jobb lenne, ha meghalnának. De félnek. Sőt rettegnek, hogy mi lesz, ha nem ez van. Jobb lesz, de a jövőt csakis a múlt halála hozhatja el.

Ki vagyok, ha nem az akinek az elmúlt években gondoltam magam? Hogy lesz az életem, hanem nem ez van, ami most van?? Mi lesz a gyermekeimmel???

Értem, normális, emberi, soká csináltam én is, máig csinálom olykor. Minden rendben van. NEM hiba ragaszkodni. De lassan jobb lenne továbblépj!

Van néhány halálközeli élményem. Mély nyugalom, bizonyosság, helyes döntések jellemzik őket. Ellentétben a halálközeli élményt közvetlenül megelőző percekkel, amikor konkrétan rettegtem.

Eddig mindig megoldottam ezeket a helyzeteket. Megoldottam, és a megoldás által jobb lett az élet, mint valaha korábban.

Másreszt mindig csak azután tudtam megoldani, hogy meghaltam.

Amit másképp úgy tudok mondani, hogy amíg több lehetőségem volt, addig dilemmáztam, és rettegtem, és stresszeltem. Majd abban a pillanatban, hogy a lehetőségek száma egyre szűkült: megoldottam a helyzetet. Amint a remény meghalt, hogy nem csak a legnehezebb út van.

Ismerős?
Remélem!

A kiégés, boldogtalanság, stressz, dilemma, kettős élet, függés, sőt a betegségek egy jelentős része is halogatás okozata. Amit HATALMADBAN ÁLL megoldani! De ennek egyedüli módja továbblépve az ismeretlent, az újat, a bizonytalant merni válsztani.

Eredményes haldoklást, szép halált kívánok minél többeknek!

Barátsággal,
Joós István

 

Kapcsolódó online kurzus: