Hogy miért nem férfi-nő szerepekről írok mostanában, gyakori a kérdés, és pontosan a mai példázat a válasz.

A szikla érdekel jobban. A férfi-nő szerepek a ház fala, ami az alapokon nyugszik, helyes tettek a tető, boldog családi élet és siker és derű és egészség belül így lakik, de ez az egész csakis akkor lehetséges – legalábbis tartósan csak akkor – ha az alap stabil. Hmm. A tető nálam beszakadt tíz éve, és egyfajta önfeltáró régészeti folyamat által jutottam a falak romos állapotához, mint ok, tehát hogy szerepek dolgában el voltam tévedve, majd ennek megörülve éveket foglalkoztam férfi-nő szerepekkel, míg az derült ki, hogy a falak alatt még alap is van.

Sőt. Hogy az alap meghatározza a falakat, mert az alapból automatikusan következik, hogy milyen anyagból, milyen irányba, milyen jellegű fal építhető. Homokra vályog. Legfeljebb. Vagy még inkább nádfonat. Ami azonban nem szigetel eléggé, méretre is kicsi, érzéki vihar könnyen elfújja, az igényeimnek megfelelő családi háznak alkalmatlan.

No és ezért foglalkozom az alapokkal azóta.

Nem azért, mert férfi-nő szerepek már nem érdekel vagy meghaladtam volna, hanem mert az alapokból a fal automatikusan következik, akinek férfi-nő szerepekben kihívása van az automatikusan jelent világkép válságot is. És értem, hogy az emberek nagy részét ez nem érdekli, hagyjam a renddel békén, gyorssegélyért jön, karrierben, egészségben, magányban, szeretői kapcsolathoz akar tőlem azonnali válaszokat, de azonnali válaszok nincsenek, illetve ez az egy legigazabb azonnali válasz van: a világképed nem elég stabil, tehát nem elég igaz, ha a fentiek bármelyikében kihívásod van.

Nos? Hogy érzel ezzel kapcsolatban? És mit teszel azért, hogy ebben változás legyen, hol teszed magad új hatásoknak ki? Muszáj. Rendszeresen. Mármint persze, hogy nem, szenvedhetsz enélkül is tovább, de sokat tud gyorsítani, aki a kocka dobálása és a bábu tologatása mellett a táblával, az alapokkal is rendszeresen foglalkozik.

Mi az igaz? Milyen tettek következnek belőle? A meder megfigyelése valóságosan sokat tud segíteni, hogy az ember helyes irányba feszítse az erejét. Hmm. Az irány nem elég helyes, az alapokat nem érted jól, téves irányba megy az erőd, ha az életed nem működik.

Joós István, 2016. december 1.

 

Kapcsolódó kurzus: