Ha megosztod a problémáidat, akkor megkönnyebbülsz. A rád irányuló teljes figyelem már önmagában is ritka ajándék a mai világban. Azt súgja, értékes vagy és segít emlékezned legjobb önmagadra.

Számomra sosem volt könnyű beszélni a problémáimról. Valahogy mindig az volt bennem, hogy nem akarok a gondjaimmal terhelni senkit. Így amikor nyűgöm volt, bezárkóztam és próbáltam fejből, egyedül megoldani. Néha sikerült. Néha viszont egyre lejjebb csúsztam a lejtőn. Így idővel rá kellett jönnöm, lehet igazság abban, hogy a gond, ha megosztják, félig már meg is oldódott. Vagy ha megoldást éppen nem is hoz a megosztás, abban mindenképpen segít, hogy egy új nézőpontból, kicsit kívülállóként nézzek rá a helyzetre.

Az életben mindig vannak kihívások, de nem mindig van kapacitásunk azokat egyedül megoldani. Nehéz önerőből nézőpontot váltani, amikor energiahiányos állapotomból csak a nehézséget látom. Természetesen feladatom, megtanulni megemelni a saját lelkiállapotom. De ha egyedül éppen nem megy, akkor egy kívülálló értő figyelme nagyon sokat tud segíteni ebben. Nagyban javulhat a helyzetem, ha utat engedhetek a fájdalmamnak, félelmemnek. Ha valaki meghallgat és figyel rám. Megdöbbentő, mekkora terhek potyognak le már ettől. Energia szabadul fel, amivel el lehet indulni a megoldás felé…

Persze, nem mindegy kivel, mit beszél meg az ember. Valószínűleg neked is van olyan barátod, családtagod, aki nagyon jó hallgatóság, akinek ki tudod önteni a lelked. Viszont ez nem mindig visz előre. A barátaid, a családtagok túl közel állnak hozzád és/vagy a helyzethez, elfogultak. Jellemzően nem tudnak objektív tanácsot adni. A hozzád közel állóknak fáj látni, hogy szenvedsz, és azt szeretnék, hogy mielőbb jobban érezd magad. De amit ők tennének a helyedben, az nem biztos, hogy az, ami számodra a legjobb lépés volna.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem oszthatod meg velük az érzelmeidet, a gondjaidat, hisz pont ezektől az őszinte megnyílásoktól épülnek a kapcsolatok. Csak érdemes szem előtt tartani, hogy mindez milyen hatással lehet mondjuk a párkapcsolatodra. Egyrészt nagyon nem mindegy, hogy milyen tanácsot kapsz, másrészt az sem mellékes, hogy ha elmeséled barátaidnak a párkapcsolati problémáidat, ők azután milyen szemmel néznek majd a párodra.

Emlékezz: minden helyzetnek van megoldása. Gondjaid fekete viharfelhők, melyek felett továbbra is tiszta kék az ég. Nem baj, ha ma nem vagy a legjobb önmagad. Nem baj, ha ma még nem tudsz rendet rakni a káoszban. Nem baj, ha ma épp gyenge vagy. Tudd, hogy ez csak egy átmeneti állapot és túl leszel rajta!

Ha megosztod a problémáidat, akkor megkönnyebbülsz. A rád irányuló teljes figyelem már önmagában is ritka ajándék a mai világban. Azt súgja, érdemes vagy a figyelemre és segít emlékezned legjobb önmagadra. Mikor mesélsz, mások reagálnak – és rájössz, hogy nem vagy egyedül a gondjaiddal. Az élet nagy tanító és mi mind tanulók vagyunk. Más-más leckénél tartunk, így segíthetjük egymást. Amikor felvállalod, és elmondod egy élethelyzeted, akkor nemcsak te kapsz választ, hanem a megosztásoddal Te is segítesz másoknak.

Keresd meg hát azt a platformot, ahol segítséget kérhetsz, ahol tanulhatsz, töltődhetsz mások élettapasztalatából. Van, akinek nem komfortos idegenek előtt mesélni a gondjairól, ezért nem is kér személyes segítséget. Ha Te is így érzel, számodra hasznos lehet az írás terápia. Akár napló vezetése, akár blog, akár az egoyoga.net formájában. Jó lesz kiírni magadból helyzeteket, érzéseket, még ha csak önmagadnak is. Majd pár nap múlva újra elolvasni. Egész érdekes összefüggésekre lehet találni így is. Ha bátrabb vagy, akkor személyes segítség is sokféle van a világban. Fordulhatsz tanácsadókhoz, csatlakozhatsz csoportokhoz. Fontos, hogy megkeresd a számodra megfelelőt, akár nálunk, akár máshol a környezetedben.

Téged ki tart meg, hogyha zuhannál?

Hozzánk is elhozhatod a gondod.
Szeretettel, figyelemmel várunk a következő Női körbe, ahol elmesélheted a saját történeted.

Szarka Elizabeta, coach

 

Kapcsolódó kurzus: