Lakatlan szigetről álmodozol, ahol békén hagynak, ahol nem nyom a napi feladatok súlya és végre jól kialudhatod magad? Ismerős…

Pár éve útelágazáshoz ért az életem. Hónapokig tanakodtam, merre is kellene tovább indulnom, hogy a mókuskeréken kívül, más is helyet kaphasson az életemben. Nagyon kimerült voltam akkor. Belefáradtam abba, hogy egyedül. Belefáradtam a megfelelési kényszerbe. Belefáradtam, hogy maximálisan próbáltam helytállni minden szerepemben. Tökéletes anya, tökéletes lány, tökéletes társ, tökéletes munkaerő, stb. akartam lenni. Belefáradtam a pénzhajhászásba. Belefáradtam a karrierépítésbe. Évekig csináltam. És ment. Sikeres voltam. Ám egyszer csak azon kaptam magam, hogy mindez már igen kevéssé érdekel. Folyamatosan azt kérdezgettem magamtól, felmondjak, vagy még tartsak ki?

Sokáig őrlődtem. Legnagyobb félelmem az anyagi biztonság elvesztése volt. Hisz valamiből meg kell élni. Egy ponton túl viszont már nem bírtam tovább a nyomást. Egy 5 napos migrénes roham után, végül felmondtam. Nem volt konkrét terv, csak a bennem élő álomkép, ami még megvalósításra várt. És a bizalom, hogy az élet majd oda vezet engem.

Ez a döntés számomra tökéletes volt. Ez kellett, hogy vissza tudjak találni a belső hangomhoz, a nyugalmamhoz. De ez nem jelenti azt, hogy Neked is ezt kell tenned, ha hasonló helyzetben vagy.

Nem szereted már a munkád? Kimerít a napi rutin? A sok szereped közötti zsonglőrködés?
Hogy mit tehetnél?

1) Fókuszálj magadra

Mennyire ismered magad? Milyen hitrendszereid vannak? Vannak esetleg olyanok, melyek korlátozzák a fejlődésed? Ismered-e a félelmeidet és azok irányítanak-e téged? Vannak-e olyan viselkedésmintáid, melyek nem szolgálnak már? Emlékszel-e még, miről álmodtál régen? Mi lelkesít? Mi helyett dolgozol annyit? Mert szereted? Mert kell a pénz? Mert addig sem kell szembenézni az otthoni problémákkal? Ideje felülvizsgálni, hogy igazából mit gondolsz magadról, megérteni a félelmeidet, és módosítani a viselkedéseden, szokásaidon. Ha felismered és átírod a hátráltató tényezőket, más színben fogod látni a dolgokat. Lehet, hogy a te változásod olyanná alakítja majd a helyzeted, hogy felmondanod sem kell, szívesen maradsz.

2) Tudatosítsd, hogy van választásod

Az erőd a Te kezedben van. Nem a főnököd, kollégáid, családod, párod, gyerekeid stb. dolga hogy javítsanak a helyzeten. Nem mindig alakulnak a dolgok úgy, ahogyan szeretnénk, csak az a fontos, hogy Te hogyan tudod kezelni az adott szituációt. Kérdezd meg magadtól, mit tehetsz azért, hogy jobb legyen a helyzet? Gyűjts bátorságot, hogy változtass. Megéri. Különben kiégés, boldogtalan család, válás, betegség lesz a vége. Ne várd meg!

3) Mindig emlékeztesd magad a Miért-re

Akár a felmondás, akár a maradás mellett döntesz is végül, döntésedet próbára fogja tenni az élet. A legkisebb kudarcélmény elbizonytalanít majd és újra kezdődik az őrlődés. A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy emlékezteted magad, MIÉRT is döntöttél pont úgy. Így kicsit távolabbról tudsz ránézni az eseményekre, és a pillanatnyi rossz élmény sem fog eltántorítani, mert tudni fogod, hogy utadon vagy. A vágyott megélésed felé, amit te választottál iránynak. Így nem felejted el, hogy felelős a döntéseidért, az életedért.

Szarka Elizabeta, coach

 

Kapcsolódó kurzus: