A család nem lehet a közös Ügy

EgészségFérfi-NőKapcsolati válságKarrierválság

A család nem lehet a közös Ügy

Sokan gondolják, hogy nekik a család a közös ügy, de nem lehet. Önbecsapás. Az érme egyik, a belső oldala csak a család, a másik, ami kifelé van, kell legyen, kellene legyen, na az az Ügy. A közös alkotásunk, ahogy a világban megnyilvánulunk, az együttességünk létezésének oka és iránya, amivel a teremtésből a részünket kivesszük, ami által a világot gazdagítjuk.

Az Ügy. Ami nem a gyermek. A gyermek, aki a stafétát veszi át, ő nem a mi alkotásunk, sőt, sokkal inkább tanító, sokkal inkább vagyunk mi az ő alkotásai, gyermeké a nő, nőé a férfi, férfié a közösség. Így támasztjuk egymást, sokat írtam erről, és arról is, hogy a harcunkba beleállva érdemeljük a támaszt, a segítőt ki. Férfi a nőt, nő, és rajta keresztül a férfi a gyermeket, amiből most annyi érdekes, hogy tehát a család, a

Gyermek NEM lehet a Cél.

Mert okozat. Amint az anyagi biztonság is egyébként. Annak okozata, hogy jót és jól csinálunk. Jó, tehát időszerű, tehát lelkesítő ügyet, jól, tehát funkciónk szerint, együtt, kinn a világban. Kifelé a cselekvés tere, mindig, az okozat pedig benn jelenik meg. Aszerint, ahogy kinn cselekszünk. Ezért nem meglepő, hogy sok párkapcsolatban nem érkezik a gyermek. Okozat. Ha nincs közös ügyünk, ha a viszonyok és a szerepek nem tiszták, ha a zene, amire táncolunk nem harmonikus. Sőt, közös helyett saját, tehát széthúzás van, ahol az egyik márpedig keringőt vezet, de a másik diszkó zenét hall erősebben, arra táncol, akkor hogyan is érkezhetne, persze hogy vár még a gyermek. Vagy, más esetekben érkezik, és éppen ezzel segít minket, kényszerít szinte rá a valódi együttműködésre, mert gyermek mellett már végképp tarthatatlan a két külön irány, lehetetlen működtetni.

Bele is halnak a párok végül, sok sok harc és feszültség után eljön a nap, amikor egyszerre nyilvánvaló lesz, hogy most vagy a kapcsolat bukik vagy a vélekedés nem tartható tovább, hogy a külön karrier fontosabb, és akkor nem marad más, meg is találják sokan az egy közös ügyet.

Joós István, 2014. január 9.

 

Kapcsolódó kurzus:

ÉNAKADÉMIA

Kicsoda Joós István?

Joós István kapcsolati tanácsadó, aki az elmúlt tíz évben sok ezer embernek segített, két könyvet írt, online kurzusokat állított össze, önismereti módszert fejlesztett, közösséget alapított és több száz videót készített férfi-nő témákban.

Megfigyelése, hogy nincsen univerzálisan helyes férfi és női működés, hanem a férfiak és nők élete három nagy korszakra oszlik – A) minták által meghatározott “titán”; B) magába fordult “tudatos”, C) önmegvalósító “hős” – és ezekben eltérő módon tudunk boldogan résztvenni.

Tanácsa:

  1. értsd, miben vagy,
  2. eszerint próbálj változtatni,
  3. kapcsolódj olyanokkal, akiknek sikerült!