A férfiakban gyakran sokkal később születik meg a döntés, a választás esélye, mint a nők gondolnák. Ráadásul egy férfi csak akkor tudja választani a nőt, ha minden szükséges információ rendelkezésére áll a lehetséges társ érzéseit illetően. Joós István ezt úgy fogalmazza, hogy “vetkőzni kell”. Ha igazán szereted a férfit, vállald az érzéseidet előtte, felé őszintén. Ezen önfeltárulkozás hogyanjáról szól a videó.

video

A videó tartalma 

1. Olvasói levél
2. Joós István válasza
  2.1. Ne csak színesítsd az életed
  2.2. Ki kell mondani az érzéseket
  2.3. Vállald az érzéseidet teljes őszinteséggel

1. Olvasói visszajelzés

A levél első része

“Szia István! Mielőtt leírám összetetten a kis történetemet, hozzá kell tennem, elég bonyolult, akkor is, ha az írás végén nem hangzik majd annak. A férfi, aki miatt írok: már tizennyolc éve ismerem őt – párhuzamosan a kapcsolatommal. Az elejétől kezdve nem is merült volna fel bennem, hogy bármit kezdeményezzek vele. Ami létezett, az nyilvánvalóan kölcsönös szimpátia volt és tisztelet a másik iránt. Röviden: az évek elteltével ez elkezdett változni, és az érzelmekből szerelem lett. Mindkettőnk kapcsolata a végét járja. Aminek meg kellett történnie, az megtörtént már. De ugyebár titokban kellett tartani az érzelmeinket, ami attól függetlenül, hogy nem beszéltünk még mélyebben róla, igen szenvedélyes. Én úgy érzem, hogy nekem ő lehetne az igazi.

Most írom akkor, hogy mi is a bonyodalom: látom őt egyszer egy évben egy pár hetet. Hozzátartozik a személye a család szűk köréhez, mindenki ismeri őt. Két, teljesen különböző nyelvet beszélünk, ő az enyémet nem, én az övét valamennyire. Továbbá, nem hajlandó beszélni velem erről az egészről. Ha kérdezem, nem válaszol. Ha ott vagyok, csak rám koncentrál azalatt a pár hét alatt és ezt – tudom, hogy furcsán hangzik, de – évek óta. Minden évben látom, és azok alatt a hosszú hónapok alatt az érzések nem változnak, ugyanúgy odáig vagyunk mind a ketten egymásért. Múlt évben egyáltalán nem írt nekem, míg én itt, Európában tartózkodtam, csak próbált, az ő, már nem működő kapcsolatával engem mindig megbántani. Természetesen más forrásból jutott hozzám, de tudtam, hogy rám irányulnak ezek a bántó sorok. Ehhez hadd mondjam el, hogy én a múlt évben összeszedtem a büszkeségem, a bátorságom és én sem írtam neki.

A levél második része

Úgy döntöttem, hogy az ez évi utazás során a találkozón véget vetek ennek a kapcsolatnak valahogy, hiszen nem beszél erről az egészről soha, nem jelentkezik, és ha találkozunk, az alatt a pár hét alatt forró és vak szerelem, mint ahogy most is történt. Nem tudtam véget veti megint, persze, ennek az egésznek. Ahogy most visszautaztam, megint minden ugyanolyan, mint mindig: nem ír, de érzem, hogy a távolból jelen van. Ha írok neki, persze válaszol, de nem halmoz el bókokkal. Nem tudom, mit tegyek, hogy tudjam meg, mit érez irántam. Most, hogy láttuk egymást, ez a kapcsolat – ha lehet így nevezni egyáltalán – mélyebb volt, mint bármikor máskor. Nemsokára látom megint, pár hónap múlva. Írjak neki, vagy hagyjam gondolkodni, hogy mit is szeretne? Maradjak része az életének és ne tűnjek el? Káosz van. Tudom, bonyolult. Az az érzésem, hogy nem tudja ő sem, hogy mit szeretne.” 

2. Joós István válasza

2.1. Ne csak színesítsd az életed

Nem az a megoldás, hogy “összeszedtem a büszkeségem, a bátorságom és én sem írtam neki”. A helyes döntés pont az ellenkezője! Az évek óta tartó szeretői viszonyban az a közös, hogy játék. Olyan értelemben, hogy mindkettőjüknek megvan a maguk kis élete, házassága, és ezt színesítik a szeretői viszonnyal. Ezt kell tudni abbahagyni. Változás akkor lesz, ha merem komolyan venni. Fel kell tárni a bennünk lévő emóciókat. Ha sikert akarsz, vállald az érzéseidet! 

2.2. Ki is kell mondani a szerelmet

Lehet elképesztő mélységeket megélni test szintjén, ugyanakkor a szavak is legalább ennyire fontosak. Az ember test, lélek és szellem. Bátorság kell felvállalni, kockáztatni, hogy mit érez a nő – vagy férfi – és merni kell szembenézni azzal, hogy mi a másik reakciója erre. Fel kell vállalni az érzéseinket. És nem csak azt, hogy most jó volt, hanem, hogy “te vagy az életem értelme”. Az ember mindig a saját érzéseiért és tetteiért kell felelősséget vállaljon. A szavakat össze kell hangolni a tettekkel. 

2.3. Vállald az érzéseidet teljes őszinteséggel!

Nőként minden információt meg kell adni a férfinak, hogy a férfi dönteni, választani tudjon. Persze, ha képes erre és akar is. Muszáj, hogy a nő teljesen feltárja az érzelmeit a férfi előtt, az érzelmek mélységeit, erejét éreztetve. A férfi racionalitásáig kell eljusson ez a feltárulkozás. Vagyis a férfinak meg kell értenie, sőt éreznie, hogy a nő teljesen odaadta magát neki, és akarja őt. Amikor a férfi testi, lelki és szellemi síkon is tapasztalta a nőt, akkor van tisztában mindennel, amit nyújtani tud neki. Ekkor tudja választani, korábban nem.

Kapcsolódó kurzusunk:
Szeretősegítő