Gyakori helyzet, hogy hosszú szeretői viszony alakul ki, ami egyik félnek sem jó. Az olyan férfit, aki ezt fenn akarja tartani, “fel kell pofozni”, vagyis el kell hagyni. Szeretőként így tudod növelni az esélyét annak, hogy végül téged válasszon. Miért kell így csinálni? Erról szól Joós István videója.

video

A videó tartalma

1. Olvasói levél
2. Joós István válasza
  2.1. Minták által meghatározott férfi
  2.2. “Pofon” kell neki
  2.3. Hosszú szeretői viszony megoldása

1. Olvasói levél

“Kedves István! Nem szoktam a külső tanácsadásokban hinni, de a te videóid és gondolkodásmódod eljutott hozzám. A sztori dióhéjban: négy éve vagyok szeretője egy nálam húsz évvel idősebb álompasinak, gyerekkorom óta a szerelmem volt. Eleinte csak szex volt, de mostanra igazi lelki társak, barátok, szeretők, sőt szerelmek lettünk. Nagyon szeret, törődő, és nagyon fontos vagyok neki. De a bökkenő az, hogy neki tíz éve barátnője van. 

A nő egy igazi szobanövény, semmi szex nincs köztük, és gyakorlatilag semmi közös sem. Mégsem hagyja el arra hivatkozva, hogy jól megvannak és ez neki az a biztonságos pont. Én ebbe a bolond szerelembe konkrétan tönkrementem már. Valami folyton azt súgja, hogy tartsak ki, mert meg lesz a jutalmam, de elfogyott közben az erőm és a lelkem ebben, de mégis képtelen vagyok szakítani. 

Mit gondolsz, lehet ebből még kapcsolat? Érdemes tovább várni, hátha szakít és egy pár lehetnénk? Miért nem lép ki, amikor velem minden ezerszer jobb? Mit kéne tennem?”

2. Joós István válasza

2.1. Minták által meghatározott férfi és a hosszú szeretői viszony

Az ilyen helyzetekben – nagyon gyakoriak, ahogy a hozzánk fordulók esetében is tapasztaljuk – a férfinak van valami, amit ő biztonságként értelmez az életében, amihez ragaszkodik, képtelen elengedni. Ez általában kapcsolat vagy munkahely. Ez adja az önazonosságát, a mindennapi biztonsága alapját. Ez a Királyfi korszak – saját rendszerünkben azt a fiatal felnőttet nevezzük így, aki a hozott mintái alapján éli az életét. Van, ami belefér a mintáiba, viszont vannak dolgok, amik nem illenek bele – lásd szeretői viszony -, mégis szüksége van rájuk, mert így lesz teljes az élete. Skizofrén életformában él: a világ felé a mintáit mutatja, ez felel meg az önképének. Ugyanakkor van egy titkos élete egy húsz évvel fiatalabb lenyűgöző szeretővel. A szerető ebben az időszakban a reményt, a vágyat, a boldogság ígéretét testesíti meg. A férfi ebben az időszakban nem fogja a szeretőt választani, mert nem tudja választani. Ha tudná választani, már megtette volna. 

2.2. “Pofon” kell neki

A fent leírt állapotból továbblépni csak egy válság után tud. A válság három területen jelentkezhet: 

  • párkapcsolat (jelen esetben a szerető elhagyja), 
  • egészség, 
  • munkahely. 

Ha a fiatal szerető elhagyja, akkor tud a férfi a nagy ürességgel szembesülni. A férfi érdekét is szolgálja, ha őt “felpofozzák”, vagyis elhagyják. Ezt nagyon fontos érteni. Ezáltal lehet még bármiféle esélye a kapcsolatnak. Közölni kell a férfival szavakkal, hogy lehangoló, gyáva, kiábrándító, férfiatlan, méltatlan amit tesz, viszont a szeretővel akár repülni is tudna. 

2.3. Hosszú szeretői viszony megoldása

Miután szembesítettük viselkedésének férfiatlan voltával, el kell köszönni és távolodni. A férfi tapasztalatból ért. Tapasztalnia kell, hogy milyen jól működik az élete, amikor ott a szerető. Ugyanakkor azt is át kell élnie, hogy mi hiányzik az életéből, amikor a szerető egyszer csak kilép az életéből. Amennyiben eléggé akar, és dönteni tud már, akkor személyesen jelentkezik. Szenved -> dönt -> cselekszik.

 

Kapcsolódó kurzusunk:

Szeretősegítő