Az élet útján 30-40-50 éves korban jelentkező kiégés, elakadás, karrier és/vagy magánéleti billenés normális, semmit nem rontottál el, rendben van minden.

Megoldás van és vár, csak épp a visszafelé kapaszkodás helyett ELŐRE kell lépni. Új és jobb – boldogabb (!) – élet vár, ha csak mered választani a kockázatos döntéseket.

Megfigyelésünk, hogy senki nem valóban felnőtt 22 évesen, és ebből fakadóan nagyon hasonló kihívások jelentkeznek fiatal felnőttkori mintáink csődje környékén, magánélet és karrier, sőt gyakran az egészség is válságba kerül a 30-as, 40-es, 50-es éveinkben… A szégyen hibás reakció, nem rontottál el semmit, hanem csak “az élet történt Veletek”.

 

Mi ez?

A korszakos rendszer amolyan “térkép az élethez”, avagy másképp: tapasztalati alapon álló logikus magyarázat az élet középső időszakának kihívásaihoz, mások állapotaihoz és magunkhoz. 

A rendszer legegyszerűbb magyarázata, hogy minták mentén indulunk, és a mintáink által egy ponton mind (tényleg mind!) válságba jutunk 30-40-50 éves korunkban. Teljesen rendben van. Nem rontottál el semmit – hanem viszont az fontos, hogy kesergés helyett továbblépni kezdj minél hamarabb el, amihez a vágyaiddal (a személyes igazságoddal) kell merni szembenézni. Az Igazi Munka és az Igazi Társ ennek a jutalma lesz majd…

Tanulmányozd az ábrát:

Érthető?
Jó…

A kép annyival (picivel csak) komplikáltabb, hogy a válság időszaka – a lélek sűrű sötét erdeje – sem egységes, hanem előbb leszálló, utána felszálló szakasza is van, amit mérföldkövek tagolnak. Ezt így sikerült ábrázolni:

[A két ábra ugyanazt mutatja, csak amíg az előbbin a lélek mélységeibe való leereszkedést próbáltuk érzékeltetni, addig ez az utóbbi azt fejezi ki, hogy a folyamatot hogyan éljük meg, jól vagy rosszul vagyunk-e közben.]

A lényeg tehát, hogy a három nagy korszak (“Régi élet”, “Válság”, “Új Élet”) további szakaszokra is oszlik, a hullámos ábra szerint – az utat közelebbről nézve több mérföldkő tagolja, de ne ijedj meg, nem kell soká tartsanak!

… ami szintén nem egészen a vége még a történetnek, mert ezen belül a férfiak és a nők másképp haladnak – de az már nem fér be ide.

Vásárolj előadást vagy könyvet, ha a mégrészletesebb kép érdekel!

 

Mire jó?

Ha ÉRTED hol jársz, akkor a múltat elfogadni, a haragot letenni és a továbblépés helyes irányát megtalálni is könnyebb.

Tapasztalatunk, hogy a válságok amolyan “lelki szabadulószobáknak” is felfoghatók, ahol nem csak a szabadulóművész, de az akadály is Te magad vagy.

Lehetőségeid:

 1. nem változtatsz, szenvedsz, míg végül pánik lesz, és kitörsz,
 2. kitartóan és bátran próbálkozol, míg egyszer rájössz a megoldásra,
 3. segítséget fogadsz el olyanoktól, akik megoldottak hasonló helyzetet.

Mi a harmadik megközelítést ajánljuk!

Sok száz életút egyezései alapján tudunk Neked magyarázatot adni arra, hogy miért volt elkerülhetetlen, ami Veled történik épp, miért van rendben, és merre jó lépj, hogy a helyzet hatékonyan változzék.

Megközelítésünk ezreknek segített már – reméljük, Te is hasznosnak találod!

 

Magyarázat

Az út elejét a Minták határozzák meg, és bár az elején ebből akár biztonság és siker születik, a vége felé már “mókuskerékként” és “rabságként” éljük meg – kiégés, depresszió és hűtlenség jellemző itt: a “Titán“ (még) vak.

Az ember Minták mentén, az Álmai irányába indul, de nem éri el a célt.

A “minták halála” után az önismeret nagy korszaka, “a lélek sötét erdeje”, “vágyaink óceánjának mélysége” következik. A második harmadban magával kell szembesüljön az ember – a válság befelé indulni segít…

Ami a “Tudatos” időszak. Vágyak és Félelmek uralnak itt minket, a “lélek árnyékát”, a “sötét oldalt”, Dante “sűrű sötét erdejét” (= magunkat) fedezzük fel, amihez két nagy szövetséges a szenvedés és a hiteles Vezető.

A “csodaszarvas” a korszak elején a boldogság ígérete volt, idővel persze eltűnik, és csak a magány marad. Terápia, coaching vagy meditáció útján sem sikerül pár hónap alatt “megszerelni” magunkat…

Az önismeret erdejéből való kijutáshoz helyes irányt és alkalmas társakat szükséges találni magunknak.

A kifelé emelkedő “Gyakorló” időszak nagy kihívása, hogy sokat dolgoztam magamon, de mégsem vagyok igazán boldog. Az derül ki, hogy NEM önmagunk “tökéletesre csiszolása”, hanem a világban elfoglalt hely a válasz.

Lelkesítő célt kell merni választani, ami azonban kockázatos, tehát… “Hőssé” kell lenni!

A harmadik időszakban Új Célt, méltó Küldetést, “Ügyet” találunk magunknak – az talál meg minket (!) –, ami egyszerre eredményez hasznosságot, társakat és közösséget (“Hős” majd “Vezető” korszak).

 

 

Honnan vettétek?

A korszakos rendszer az emberiség ősi meséire és mítoszaira, Carl Gustav Jung munkájára és a Hős Útjára épül. Dante, Homérosz, Shakespeare, sőt a nagy hollywoodi sikerfilmek hősei, Luke Skywalker és Neo, de még Steve Jobs és Madonna is ilyen úton jártak.

 

Hol jársz?

 1. HA szerinted hülyék vagyunk, és kinek képzeljük magunkat = Titán
 2. HA összeomlik épp a világ, valamin változtatni kéne = Minták Csődje
 3. HA bukás után boldogulni, magad megérteni, felállni vágysz = Tudatos 
 4. HA sikerült, de mégsem jó egyedül, nem találod az utat = Ráció Halála
 5. HA az Irány már tisztul, de a fókusz életlen, az alázat nehéz = Gyakorló
 6. HA döntöttél, beleálltál, megy, Lelkesítő Helyed elfoglaltad = Hős
 7. HA túl SOK kezd lenni, nem vagy hozzá elég, csapatra van szükség = Vezető 

 

Így használj minket

Az ÉNAKADÉMIA tartalma tájékozódni és továbblépni segít, a “térkép” helyes használatában segítünk Neked – közösségi oldalunk pedig a tapasztalatok feldolgozásának a tere, ahol hasonló helyzetet már sikeresen megoldó emberek segítenek: ÉNAKADÉMIA Közösség.

Az emberi lélek – önazonosság, identitás, ego – tapasztalatok által csiszolódik, sokkal jobban haladhatsz, ha helyes képed van az útról, meghatározó különbség, ha érted is, miben vagy. Akár még hibákat is helyrehozhatsz.

Nem megoldani tudjuk a helyzetedet. Hanem sok egyező tapasztalat alapján tudunk segíteni, hogy abba tedd az energiád, amibe valóban érdemes. Gyorsítani segítünk, velünk időt nyerhetsz.

A korszakok közötti válságok oka az ember saját ellenállása, hogy ragaszkodik ahhoz, ami a múltban jó volt, azonban a jövőben tovább már nem tartható.

Bátroságot kell meríteni, amihez mi érthető magyarázatot és a támogató közeget tudunk Neked adni.

 

Kapcsolódó

 1. online kurzusok változtatni: KÉPZÉSEK
 2. az “útonjárók közössége”: KÖZÖSSÉG
 3. előadások: A FÉRFI ÚTJA / A NŐI ÚTJA
 4. részletes magyarázat: VIDEÓK és KÖNYV

 

Isten hozott.

Barátsággal,
Joós István