Alább az ÉNAKADÉMIA második évét záró értékelés, tehát az eddigi út tanulságai és tennivalók – továbbá nagy Hála Neked, aki nélkül pontosan semmi értelme lenne az egésznek!

 

Jó alkalom a születésnap, egyenleget vonni, különösen az ilyen, mint a mienk, hogy őszre esik, fontos az év során sok szeretettel növesztett levelek közül néhányat ilyenkor az enyészetnek átengedni, hogy a friss hajtásokra legyen idő és erő – éves beszámoló következik…

Kezdjük felsorolással.

Alább az ÉNAKADÉMIA “fa” hajtásai, ahogy eszembe jutnak épp…

1. Előadások
2. Férfi Klub
3. Női Körök
4. Egológia
5. Tan-Folyam
6. Tréningek
7. Táborok
8. Blog
9. Könyv(ek)
10. Videók
11. Magazin
12. Facebook
13. Hírlevelek
14. ÉNKLUB
15. Képviselők
16. Lovagi Torna
17. elmondom.net
18. szivesseg.net

Hoppá. Ez sok. Sőt. NAGYON. Magam sem gondoltam, hogy ennyire… nem csoda hát, hogy keresgélem magam az utóbbi héten, hogy akkor merre is tovább, mibe is álljak most a szülinap elmúltával vissza-bele, bőven akad hullatni és/vagy metszenivaló. Hmm. Egyértelmű élményem, hogy az eddigi módon – hogy bár többen segítenek, de mindent én felügyelek – a maradékkal sem fogunk boldogulni.

Tehát.

Folytassuk a céllal, segít összerendezni a képet – nekem is –, mert hát mi is az értelme mindennek?

A lényeg számomra, hogy változtatni segítünk. Valóságot megoldani, válságból továbblépni, a Saját Helyet végre megtalálni és elfoglalni, ott jól működni, minél több embernek.

Módja ennek gondolatok és tapasztalatok. Rádöbbentés az egyik oldal (írások, videók, előadások) és új tapasztalat a másik (tréningek, feladatok, játékok), amikből persze új élmények lesznek, amik kapcsán aztán megint van mire rádöbbenni. Azt látom, hogy ez így nagyon hatékony, mert a tapasztalás és értelmezés ismétlődő ciklusai a jobb és a bal láb, ahogy az ember az élet útján haladni, sőt akár futni tud.

Tömegeket látok helytelenül / nem használni ezeket, milliók ugrálnak fél lábon, egyik vagy másik szélsőségben elakadva, az alábbiak szerint:

A) a válság hatására az emberek nagy része érteni próbál, tehát ételmez, hónapok, akár évek óta, tetszőleges módszerekkel, önismeret a fókusz, ÉN, magam, de közben nem tapasztal, nem halad, cselekvés szinte teljesen lebénul, tehát tovább romlik az anyagi, lelki, egészségügyi helyzet, a világgal és egymással kapcsolódás, egyre boldogtalanabb 

B) a másik véglet csinál, ő aztán folyamatosan, valamit, cselekvésbe-buliba-függésbe menekül és erőlködik, miközben már régen nem halad, ami onnan tudható, hogy a helyzetek ismétlődnek, mert a múlt megtagadott, elzárt, meg nem értett, fel nem dolgozott élményei öklömnyi sodronyként a mólóhoz kötik, bárhogy is bámul előre, bárhogy is fúj közben a lelkesedése szele, bárhogy is menne

No ebben segítünk. Mindegy melyikben vagy, mert a válságban lévő ember nyilvánvalóan csakis szélsőségben lehet, egyik vagy a másik, tehát önemésztő mértékben értelmez, anélkül, hogy cselekedne, vagy kínlódva erőlködik, anélkül, hogy a múlt bénító köteleinek eloldozásán az értelmével dolgozna. Előbbi esetben tapasztalni, utóbbiban érteni fontos.

Rendben – a Cél tehát világos.

Akkor innen továbblépve pontosan hogyan is próbálunk ebben segíteni, konkrétan mit is kaphat a válságban lévő ember nálunk?

Négy szegmensre tudom a fenti 18 tevékenységet viszonylag könnyen osztani.

A) elgondolkodtatás, megrázás, szembesítés, világkép-korrekció  

B) új kapcsolódások előmozdítása, megosztás, egymásra támaszkodás

C) új élmények “erőltetése”, heti feladatok, segítség a feldolgozáshoz

D) közösség és kapcsolódás, klub mozgalom, férfi és női körök

Szuper. Ezek a törzs ágai tehát.

A szándék érhető, az igény óriási és a kínálat is helyes – saját tapasztalatok és visszajelzések alapján is: jó, amit adunk, mert működik, a velünk kapcsolódó emberek messze túlnyomó része elégedett – akkor tehát hol a “hiba”, mi az ezévi tanulnivaló?

Három dolgot érzek:

1.) a termékek részben komplikáltak, könnyebben érhetők és hozzáférhetők kell legyenek, amennyire ez a mondanivaló felvizezése nélkül megy

2.) nyilvánvalóan képtelen vagyok mindent felügyelni és működtetni, szervezeti változtatás szükséges, emberek, férfiak, harcostársak, profizmus időszerű

3.) naivitás, hogy más ezt “marketingelni” (értsd: eladni) helyettem tudná, én muszáj az eddigieknél jobban mutassam magam, láthatóság feladat

Nézzük sorban…

Ad 1. – Termékek

A csütörtöki előadások bizonyosan megbuktak. Mármint ezeket eddig főként a magam örömére tartottam, értve ez alatt, hogy megelehetősen mélyre mentünk a témákban, kevésbé a praktikus, mindennapi helyzetekben jól hasznosuló információk átadása volt a céljuk, sokkal inkább elmélet, ami így keveseknek szólt. Annyira keveseknek, hogy luxus folytassam – hanem helyette az új SHOW formátum a helyesebb. Ami tehát strukturáltabb, látványosabb, erősebb, ütősebb, továbbá egymásra épülő elemekből áll, tehát vidéki helyszínek és szervezők számára is jobban érthető, könnyebben megtölthető, nagyobb termekbe, profibb módon mehet, és follow-up kézenfekvő.

Megbukott továbbá a Tan-Folyam termék is, heti feladatok volt a lényege, de túl komplikált lett, mert a korszakos rendszert is vártuk, hogy megértsék a résztvevők, illetve többen hiányoltak támogatást, valamint a havi előfizetéses árazás sem volt optimális. Változtatunk tehát. Kétfelé ágazik a termék, egy sokkal komolyabb, három hónapos folyamatot és maximális személyes támogatást tartalmazó verzió KORSZAKVÁLTÓ néven indult – és egy sokkal könnyedebb és játékosabb változat is várható… fix számú feladat, tematikusan, tehát élethelyzetekhez igazítva, ami konkrét válságokban segít gyorsan továbblépni. JÓ lesz nagyon! De jól érdemes bevezetni is, tehát ezt most még nem teszem csakúgy ki, ahogy az ilyesmit eddig szoktam.

A Férfi Klub és a Női Körök erős. Sőt nagyon. Olyannyira, hogy hirdetni sem nagyon kell már. Ezekben osztódásos szaporodást várok, amit sürgetni aligha lehet, tehát csináljuk, lelkesen, tovább. Újdonság, hogy a csoportindítás immár bárkinek lehetőség, szerepelhetsz nálunk és velünk, ha van olyasmi érzésed vagy ötleted, ami ide illik, sőt ingyenesen adunk csoportvezetői kurzust és támogatást. Szeretettel várunk, különösen, ha videki vagy, mert országjárás szervezése mellett immár helyi csoport is indításában is törekszünk segíteni!

Lassúság igaz az Egológiára is, mármint lassabbság, mint ahogy én vártam. A résztvevők szeretik a kurzust, de az emberek kis része lép csak a módszer gyakorlása irányába tovább, és a tagsági rendszer sem volt eleinte elég világos még, amin őszre aztán javítottunk. Kurzusok változatlanul lesznek – következő: december 10. – de nem fogjuk erőltetni, kevésbé hirdetjük, inkább valóban csak azoknak szól, akiket boldogító megközelítésünk megérint, és/vagy a korszakos rendszer érdekli őket, hogy az úton hol járnak, erről velünk talnunának. Továbbá külön workshopok is várhatóak, különösen személyes támogatás, és a már elmített csoportvezetés témában.

A Tréningeket szeretem, de a témák egy része a tapasztalatok szerint mégsem kell szeminárium legyen, mely okból ezeket is a SHOW formátumba konvertáljuk – pl. FÉRFIFOGÓ és FÉRFISZELIDÍTŐ – mert a tréning feleslegesen drága és a résztvevőszám is korlátos, többek számára lesz így elérhető. A LOVAGI TORNA marad. Férfiakkal voltak korábban gondok – nehezen jött a létszám össze – de most erős a Férfi Klubban résztvevő csapat, tehát hirdetünk, újra, tartunk, még karácsony előtt.

Táborok évszakonként folytatódnak, szeretjük ugyanis. Mi magunk. Nyári és őszi is NAGYON jól sikerült, téli következik tehát majd – és igen, a képekkel még tudom, hogy adós vagyok.

KLUB-rendszerünk egységesítése feladat. Szándék, hogy a) érdekes vendégekkel értékes beszélgetések legyenek, b) jelentős kedvezményekkel vehessen rendszeres programokon részt, aki ÉNKLUB tag, illetve c) csak tagoknak elérhető online tudás-bázishoz is folyamatosan gyűlik az anyag, de ennek kivitelezéséhez még nem volt elég idő. Klubkártya fantázia –  ahogy klassz pólók és egyéb termékek is – idővel bizonyára lesz.

Az év nagy felfedezése a facebook video, sok pozitív visszajelzés jött, továbbá kedvem is van hozzá, tehát folytatjuk és tovább is lépünk. Több videó várható, és több formátum is lesz, amik közül a KÉRDEZZ, FELELEK nyilvánvalóan adja magát – kérdéseket várom szeretettel –, minthogy az eddigiek egy része eleve így készült, hogy kérdés érkezett, és nem volt erőm írásban válaszolni, plusz lelkesített, hogy a videó reakció talán többek számára hasznos és érdekesebb. YouTube csatorna lehetőség, de ötletem még nincsen hozzá, alakul majd.

Az oldal folyamatosan fejlődik, most is változott épp a struktúrája, mert érthetőbb szerintünk így, illetve elkezdtük az envagyok.info régebbi, nehezebben kibontható, helyenként terjengősebb írásait szemezgetve átvenni, amire a Magazin nagyon alkalmas.

Hírlevelek küldése sajnos változatlanul ötletszerű – minden fogadkozásom ellenére –, és a blogra sincs mindig elég erőm, ami zavar, a következő pontban leírt szándék egyik nagy motivációja pontosan ez, hogy többet tudjak azzal foglalkozni, amihez valóban én kellek, és amit csinálni szeretek.

Végül a legrégebbi ágak: a szivesseg.net és az elmondom.net lenyűgözően, olykor bénítóan frusztrálnak, valahogy folyamatosan jelen van a tudatom valami mély és alapvető szintjén, hogy elhanyagolom őket, mintha jobb sorsra érdemes gyermekek lennének. Semmi időm rájuk, konkrétan nulla perc. Sőt már kedvem sincs egyedül. Nyolc éve kezdődtek a közösségi oldalak, és eljárt felettük az idő. Nagyon. Van viszont álmom és érzésem hozzá, hogy tovább velük merre – sőt ez NAGYON erős, és TUDOM, hogy jó lesz, mert LELKESÍT – azonban ez már csakis társakkal megy majd, amikor a fentiek mind rendben, és ehhez én felszabadulok. 2017 tavasz leghamarabb.

Ad 2. – Szervezet

Az év nagy tanulásga, hogy – mint gondolom nyilvánvaló – Társak kellenek. Közelebbből stabil férfiak, akiket a) Lelkesít az Ügy, mert értik, sőt érzik, hogy helyes és magukénak is érzik; b) velem komplementerek funkcionálisan, tehát tudnak és akarnak nőni az által, amit nálunk csinálni lehet, és c) elfogadnak engem, szívesen támaszkodnak rám ehhez.

A fenti négy tevékenységi kör szerint kézenfekvő a felelősséget megosztani, ami így erős csapat lehet. Sőt. Lesz. Ahol mindnekinek megvan a maga Tere, alkotni, de közben egymást mind erősítjük.

Remek embereket látok magam körül, ideje meg is szólítsam őket immár, nincs mire tovább várjak – különösen, hogy a részek üzleti modellje is bizonyítottan életképes. A kihívás ebben, hogy ma még nem tart öt férfit el. Tehát részmunkaidőben lehet csak kezdeni, munkát és szeretetet igényel, komoly befektetést, ami fokozatosan térül, viszont annál busásabban meg.

Ad 3. – Fókusz

Elköszöntünk az ÉNAKADÉMIA Facebook oldalt működtető ügynökségtől október végén, mert bár remek munkát végeztek, de mégsem igazán reagáltatok rájuk. Fontos tanulság ez. Hogy az ember vagy maga csinálja, vagy nagyon sok pénzt kell tudjon költsön, hasonló hatékonyság érdekében. Ma az előbbi megy. Be kell tehát középre álljak – vissza, sőt az eddigieknél jobban, mert az eddigeknél láthatóbban, érthetőbben, fogyaszthatóbban.

Nehéz, mert nagyon érzékeny az érthetőség és az erőltetés közti határ, és az utóbbitól nagyon óckodom. Másrészt az új videó és show formátumok sokat segítenek. Úgy érzem, hogy VAN mit adni, és így érthetőbben is tudom, tehát szívesen figyelek erre most, van hozzá kedvem.

Ami másrészt azt is jelenti, hogy muszáj a termékek körül az eddigieknél kevesebbet csináljak, lásd előző nagy téma. Tehát nem szabad például továbblépéssel foglalkozzak – új termék, mobil App, közösségi vállalkozás, hanganyagok, külföld –, amíg az alapok most előbb rendben nincsenek. Alapok és a csapat. Sőt. Csapat és működő alapok, ez a helyes sorrend… Hoppá! … ez tehát azt jelenti a meglévő termékeket sincs értelme tovább optimalizálni, amíg a szövetségesek erős csapata fel nem állt, amíg a harcos férfiak nincsenek meg.

Hát így.

Köszönöm a figyelmet, és remélem, velünk tartasz, továbbra is! Lenyűgöző az Út, hogy van, sőt lerajzolni sikerült, és működik, hogy együtt járhatunk rajta, hogy a Feladatom ez, hogy Angika megérkezett, és nagyszerű önkéntesek is, és egológusok, akik után most vezetők közelednek – végtelen a Hála bennem, köszönöm, hogy használsz bennünket!

Szeretettel,

Joós István
alapító