Tetszik ez a cím, provokatív, bátor – értem, hogy miért ilyeneket használ a wmn.hu… Bravo! Az viszont csalódás, hogy nem tudtak nekem egyenes választ adni. Írtam ugyanis egy szerintem barátságos reakciót Szentesi alábbi, engem említő cikkére:

A KUTYÁNAK SE KELLESZ, HA NEM VAGY BÁJOS! UGYE, JÓZSI? – MÉG MINDIG NEM ÁLDOZOTT LE A NŐMOTIVÁTOROK KORA

Két hét várakozás, és ismételt rákérdezés után tudtam meg, hogy nagyon elfoglaltak épp, és a “felületünkön feltöltött olvasói írások feldolgozása van folyamatban”. Ami számomra azt jelenti, hogy meg sem nézték, vagy pedig azt, hogy bár látták, de egyenesen elutasítani nem akarnak, tehát valami kifogás kellett. Előbbi esetben levegőnek néztek úgy, hogy pedig név szerint, becsmérlőnek érthető módon szerepeltem náluk, mint “Joós Pista”, a “bullshitgenerátorok” egyike, és olyan véleményeket tulajdonítottak nekem is, amiket nem osztok – utóbbi esetben hülyének. Rákérdeztem még egyszer, hogy lehozzák-e, amire az olvasói levelek beküldésére vonatkozó folyamatukat ismertették. Holott két hete náluk az írás. Ami nem olvasói levél, hanem helyesbítése annak, amit tévesen nekem is tulajdonítottak. Annyival egyszerűbb lett volna egy: “köszönjük, nem”.

Szomorú vagyok emiatt.

Nem a becsmérlés zavar, régen hozzászoktam már, hogy nem értenek – és egyébként is: pár éve még “lófaszjóska” voltam náluk, amihez képest a “bullshitgenerátor” előrelépésnek tűnik. Nem bánt ez egyáltalán. Róluk szól, őket minősíti. Hanem azért vagyok szomorú, mert kivételesen ugyanazt mondtam el, amit Szentesi Éva is, csak férfi nézőpontból, és szerintem nagyon érthetően, ami az általuk szolgált közösség, az olvasóik számára érték lett volna.

Szentesi eredeti írása itt.
Alább pedig az én válaszom.
Szeretettel adom így akkor én közre:
 


 

Az igazi férfi nem akar birtokolni!

 

Szentesi Éva ismét említett engem, hat év után, újra, és én érdeklődéssel öltöttem harci díszt, lassú és méltóságteljes mozdulatokkal, hogy na akkor megint van mire válaszoljak. Örömmel ültem neki, hogy együtt oszlassuk az értetlenséget.

Majd pár perc után még nagyobb örömmel pillantottam fel az olvasásból. Kard és pajzs csörögve hullt a földre, mert nincs mivel harcba szálljak, ugyanis egyetértünk, Szentesi Éva és én. Épp csak az érdekes, hogy a sok kókler között miért engem említett. 

Írok tehát most újra – alább az én verzióm Éva 8 pontjára. Egyetértésem jeléül, és talán béke áldozatul is. Szerettem, hogy a nagy Szentesi Éva bögyében vagyok, mert így említ néha engem, mely okból a WMN.hu talán leközli az én reakciómat is – de nem szeretem, hogy a bögyében vagyok, mert nem szeretek már emberek bögyében lenni. Különösen így, hogy azonos állásponton vagyunk, ugyanazért harcolunk szerintem.

Egy kávé valamikor?
Légy a barátom, Éva! :)

1. Egy igazi nő nem emeli fel a hangját! (sic!)

”Minden pasi olyan nőt szeretne maga mellé, aki nőiesen kommunikál, mert egy pasi a háta közepére sem kíván egy tűzokádó sárkányt, aki hisztizik, ordibál, és csúnyán beszél.”

Hülyeség. Dehogy is szeretnék. Pont ellenkezőleg, olyan nőre van szükségem, aki nagyon is felemeli a hangját, amikor hülyeséget teszek vagy gondolok. Jól láttok minket, jobban is, mint mi saját magunkat – a társ egyik legfontosabb értéke számomra, hogy olykor jobban tudja, hogy én ki is vagyok és mit is helyes tegyek, mint kibillent önmagam abban az adott pillanatban. Amihez meg kell az ereje legyen. Pontosan tűzokádó sárkányból kell több a férfiak oldalára. A férfi élete úgy a legjobb és legsikeresebb és legboldogabb, ha egy nagyszerű nőnek nem ad okot a tűzokádásra.

2. A férfiak imádják, ha egy nő kihívások elé állítja őket…

“Ezért ha ismerkedsz, ne add magad túl könnyen és túl hamar. Ne felejtsd el, hogy nő vagy, és legyen női gerinced, tartásod méltóságod. Egy nő nem adja magát oda akárkinek, mert ha így tesz, sokkal jobban megbecsülik.”

Baromság. Pont ellenekezőleg van ez is: önazonos, magával tisztában levő, vágyait szabadon megélni képes, őszinte NŐ a férfi álma, aki nem taktikázik és stratégiázik, hanem a jelen pillanat igazságát meri bátran megélni. Az Istennő avagy Királynő állapot ez, amit minden nő el kellene érjen, sokat beszéltem róla az elmúlt években – különösen, hogy a tudatos férfiak kerülik a taktikázó lánykákat. (A “Királynő” a nő tudatos állapota, ami a tudatlan és naiv “Királylány” állapot után következik.) 

3. Nem menő, hogy mi, nők ma mindenért ki akarjuk harcolni az egyenjogúságunkat! (sic)

“… mert elveszítjük a férfiak szemében a nőies méltóságunkat, a női arcunkat, és harcos amazonoknak tekintenek minket. A férfiak nem vágynak arra, hogy otthon is harcoljanak. Olyan helyre vágynak, ahol béke van és nyugalom.” 

Már hogy ne lenne menő. Nagyon is harcoljátok ki az egyenjogúságot – hiszen fantasztikusak vagytok, és megérdemlitek! Pontosan EZ a lényeg. Hogy az igazi férfi (értve ez alatt a férfit akivel tudatos nőknek ismerkednie érdemes) nem plüssbabát akar, hanem egy Erős és Lenyűgöző nő (amazon) szerelmét kiérdemelni. Béke és nyugalom NE attól legyen, hogy a nő magát megerőszakolja. Uram Isten! Épp ellenkezőleg… Béke és nyugalom attól legyen, hogy egymással összhangban vagyunk – különösen, hogy betegséget is könnyen magára von, aki önmaga elfojtását hosszan fenntartja. 

4. A férfiakat hidegen hagyják az erős nők (sic!)

”Számukra az a nő, akinek a teljes összképe nőies: az arca, az öltözéke, a testtartása, a járása, az összes megnyilvánulása. Ügyelj hát a részletekre, hogyan öltözködsz, hogyan beszélsz, hogyan jársz, mert csak akkor fogsz tetszeni a pasiknak.”

Baromság… kezdek fáradni ennyi hülyeségben. NE ÜGYELJ semmire, mert ha fejből csinálod (tehát megjátszod), akkor nem fog működi úgysem! Mert nem lesz hiteles. Mert nem lehet az, hiszen ha fejből csinálod, akkor színész vagy csak. Hanem épp ellenkezőleg: önazonos legyél, bátran, szerepek nélküli ÖNmagad. Tehát Erős, amikor erős és gyenge, amikor gyenge és bújós amikor bújós és domina, amikor domina…

5. Mindig legyél boldog!

”A férfi azt akarja látni, hogy boldog vagy, hogy ragyogsz. Egy férfi azt érzi, amikor lát egy boldogtalan nőt, hogy nagyon nehéz dolga van, mert nem tud vele mit kezdeni.” 

Jaja… Legyél! HA tudsz. Amikor pedig nem vagy épp boldog, akkor jó ezt magadnak bevallani (ahelyett, hogy megjátszani próbálod), és lehet hasznos önismerettel foglalkozz, hogy miért is nem vagy az. Használj hozzá segítséget, szakértőt, mentort – és min-den-képp figyelj a közösségeidre: szabadulj meg azoktól, akik lehúznak (még ha régi “barát”, vagy családtag is esetleg), és találj újakat, amik segítenek! Hogy ez nem hangzik úgy mintha holnapra boldogságot eredményezne? Valóban nem. Mert instant boldogság nincsen. De pár év múlva ígérem, hogy sokkal boldogabb leszel!

6. Amivel minden férfit elriaszthatsz: az erőszakos kommunikáció!

“Árassz magadból feminin erőt, nyugalmat, békét, mert a férfiak ezt keresik. Legyél királynő, aki sosem kiabál, akinek nincs szüksége arra, hogy felemelje a hangját. A te erőd nem a hangodban rejlik, hanem a nyugalmadban. Maradj minden helyzetben Nő.”

Ugyan. Az vagy, aki vagy, és akként tudsz csak viselkedni – ha szerepet játszol is úgy játszod –, és a férfiak ezen átlátnak. Nem tudtosan, de érzik. MAGAD legyél, ahogy volt már erről szó! És ha csak őszintén önmagad vagy, abból új élmények, tehát új tanulságok lesznek, és egyre nagyobb önbizalom, és egyre jobb férfi, és egyre boldogabb élet is. 

7. A férfiak szeretnek birtokolni…

“… nemcsak szép lakást, jó kocsit, hanem szép nőt is. Egy olyan nőre vágynak, aki meg tudja nekik adni azt az érzést, hogy ők a lovagok, a hősök, vagy egyenesen istenségek.”

A férfiak NEM szeretnek birtokolni. A kisfiúk szeretnek birtokolni. Hogy de körülötted csupa olyanokat látsz, akik birtokolni akanak 30-40-50 évesen is? Hát igen. Sok épp a kisfiú, és ritkák a férfiak. Az igazi férfi NEM birtokolni akar, hanem lenyűgözni remél. (A férfi első, tudatlan korszaka a “Titán”, akit az egó céljai érdekelnek csak, mert még nem ébredt rá, hogy több és más is lehet az élet, ő még a Mátrix rabja. A “Hős”, aki az igazi férfi szerintem pedig a harmadik nagy korszak. A kettő között magát keresi, ami a válság és bolondság időszaka.) 

8. A legfontosabb férfi testrész: az ujja

“Te mint nő nem engedheted meg magadnak, hogy olyan férfival kezdj, akinek gyűrű van az ujján. Te mint nő, mindig a férfi gyűrűsujját nézd. Ne ringasd magad illúziókba, mert sosem fognak valósággá válni: a férfi sosem fogja elhagyni a feleségét. És gondolj a karmára, ami vissza fog ütni, ha olyan szemét vagy, hogy nős pasival kezdesz.” 

Nem, nem, és NEM. Az igazsággal menj! Ha Neked egy házas férfi életében tér nyílik, az azt is jelenti, hogy válságban a házasság. Minden érintettnek szolgálatot teszel egy ilyen helyzetben, ha megbolygatod a rendszert. A hiba nem az, ha házas emberrel kezd a nő, hanem, ha mindenáron akarja. Tedd bele, amit jól esik, és fogadd el a világ válaszát. Ami vagy az lesz, hogy kilép Veled, vagy az, hogy az affér következményeként a házassága felé fordul. Ritkán tudható előre.

Hát így.
Éva, kávézz velem! :)

Illetve ez előtt az alábbi mondatban implikált kérdésre még hadd reagáljak (remélem, nem rontja a kávézási esélyeimet!)

“Azt hittem, már rég leáldozott a női önbizalomtrénereknek, már senki nem meri osztani az észt arról, milyennek kellene lennie egy nőnek, hogy elvegyék feleségül, hogy ne csak egy éccakára kelljen, hanem esetleg többre is. Nem hittem, hogy bárki merészeli még kioktatni a nőket…”

Eszembe nem jutott nőket kioktatni. Sosem. Fene se akart “női önbizalomtréner” lenni, hanem épp ellenkezőleg: magamban keseregtem egy blogban, mert túl arrogáns voltam terápiába menni. Arról írtam, ami tizenöt éve foglalkoztatott: hogy miért nem értik a nők, hogy mi is kell a férfiaknak (nekem). Konkértabban: hogy miért nem értik a nők azt a három alapvető tényt, hogy (1) a 30-as, 40-es, 50-es férfiak, akik párt keresnek bizonyosan válságban vannak, hiszen különben a családjukkal lennének, tehát (2) máshogy működnek, mint huszonévesen működtek, és így (3) másra is van szükségük.

Nem arról beszélek, hogy milyennek “kell” a nőnek lenni. Dehogy. Hanem arról, hogy a férfiak hogyan működnek, és mire van szükségük. 

Azért kezdtem el, mert én magam nem voltam azzal boldog, ahogy azok a konkrét nők működtek, akikkel akkoriban kapcsolódni próbáltam. Ahogy hozzám viszonyultak, amiket tőlem vártak, amennyire az én helyzetemet értették és elfogadni tudták. Ezért kezdtem a vágyaimat írni. A vágyaimat és a működésemet, amiről utólag derült ki, hogy sok hozzám hasonló helyzetű férfi működése is. Ezért kezdtem, és nem pénzért. Hogy aztán sok nő ezt értékesnek találta, mert hitelesnek tűnt, ha egy konkrét férfi mondja, hogy mi működne – az már a Jóisten műve. Ahogy a kurzusok is, amik ezután indultak. Dehogy is akartam én kurzusokat csinálni. Nők “ostoroztak”, hogy legyen. Mert hasznosnak tapasztalták, amiket én a saját tapasztalataim alapján mondok. Így lett aztán mára két könyv, közel ezer videó, önismereti iskola és pár száz fős egymást haladni segítő közösség. Mert a nők igenis megszerzik, amire szükségük van, még ha vonakodik is esetleg a férfi. :)

Barátsággal,

Joós István
enakademia.net
 


p.s.

Évek óta érzésem már, hogy a mainstream media nem jól szolgálja a nőket. Mert indulatosak. A DÜH, az ebből nyerhető erő a nő útján (lásd alább) az Istennő-Királynő-Amazon állapot eléréséhez fontos, de utána hamar haszontalan, sőt káros. Mert egy ponton túl már visszatartó erő. Dühöngés egy csapás elszenvedése után, a feldolgozás részeként normális, de az ujjal mutogatás (és a ház és a gyerekek elperelése) nyomán megbékélni fontos. Amihez felelősséget kell vállalni. Amihez a jogok (és a büntetés) követelésén túllépve: figyelni kell, és megérteni, ami történt. A saját felelősségünket. Egyéni történetekben, ahogy a nőtársadalom közgondolkodásában is. Szomorú számomra, hogy milyen kevesen szolgálják ma ezt.

Nőmotivátorokra ezért van szükség. Először, hogy kiálljanak magukért a nők, merjenek azon változtatni, ami nem jó már az életükben – másodszor, hogy valamivel később felelősséget tudjanak vállalni azért, ami a velük történt, ugyanis sosem a férfi hibája csak. Végül pedig, hogy belássák, hogy fogalmuk sincs, hogy érett férfival hogyan lehet jól együttműködni, mert még soha nem csinálták. Hiába diszkó bajnok az ember, az nem jelenti, hogy tangózni is tud. 

Alább egy ábra a nő útjáról. Ami egy több lépéses folyamat. Ami azért fontos, mert nem “nömotivátorokra” van igazából szükség, hanem többféle “nőmotivátorra”, akiknek három kategóriája a “nőmotivátor”, a “nősuttógó” és a “férfi”. Ugyanis az emberi egyedfejlődés több nagyon eltérő tudatszintre oszlik – egyszerűsítve: tudatlan, tudatos és céltudatos – ahol másképp lehet segíteni. Ami pontosan az oka annak, hogy nők számára két eltérő online kurzusunk is van: (1) KirályNŐképző azoknak, akik már választani szeretnék magukat, és (2) KirályNÉképző azoknak, akik már tudtak felelősséget vállalni, és most férfival szeretnének jobban működni. (Ugyanezért van továbbá, hogy Közösségünk is három nagy csoportra oszlik: “Bátrak”, akik nemrég indultak, “Igazak”, akik már rég úton vannak, és “Részesek”, akik már együttműködni tanulnak.) Értem és elfogadom, hogy Szentesi szerint mindez röhejes. De ettől még igaz. Ahogy színek is léteznek attól még, hogy nem látja őket a színvak. 

Nagyon szívesen szögre akasztanám “nőmotivátor” kalapomat, ha a nőtársadalom jobban tudná magát a nővé válásban szolgálni. Bőven van más dolgom. Miközben másrészt pontosan értem, hogy indulatok kiszolgálása sokkal jobb üzlet, mert az emberek nagy többsége még ott tart, hogy dühöngeni akar, és a mainstream média ehhez ad segítséget. Nincsen ezzel bajom. De arra figyeljünk, hogy ne tartsák vissza azokat, akik már eleget dühöngtek, és a feminizmusból immár továbblépnének. Várjuk őket!