Mihez kezd a modern értelemben erős, sikeres és – gyakran szándékán kívül – független nő, ha elkezd ketyegni, vagy már nagyon pörög az a bizonyos óra? Mivel erős és sikeres, megpróbál megoldást találni a problémájára, ahogy eddig is a karrier és a munkás hétköznapok során bármikor. Na de mi van akkor, ha itt az erő nem feltétlenül vezet sikerre?

Nem találok férfit

Ó, dehogynem. Csak azok nem jók. Az első dolog, amivel tisztában kell lenni, hogy egy nő és egy férfi prioritásai a párválasztás során teljes mértékben eltérnek egymástól. Míg a férfi tipikus esetben társadalmi rangján vagy attól lefelé választ nőt, addig egy nő szinte kivétel nélkül nála magasabb rangú férfit keres. Ez egy sok kutatás által alátámasztott tény, aminek többek közt biológiai okai vannak. A probléma ott kezdődik, amikor egyre több nő kerül egyre több férfi fölé a társadalmi hierarchiában. Igazán egyszerű a matek, minél sikeresebb egy nő, minél többet keres, annál kevesebb férfiból válogathat, hiszen föléjük kerül a ranglétrán és az egy párkapcsolatban egyik félnek sem előnyös. 

Emellett ott vannak még a szokásos problémák, mint a tradicionálisan férfiaknak készült hierarchiában magasra jutott nők képtelensége arra a kislányos, tág szemű, tátott szájú rajongásra, amitől minden férfi elveszti az eszét. Ennek oka ugyan érthető, de ebben az esetben hátrányos.

Mit akar a férfi, akit nem találok?

A legtöbb nő – főleg akik karriert építenek, és párkeresési problémákkal küzdenek – elképesztően túlbonyolítja ezt a kérdést és olyan logikai ketrecharcot vívnak a saját fejükben, hogy durva téveszmék alakultak ki erről.

Hadd szögezzem le egyszer és mindenkorra: a férfiak – a tradicionális, megoldom, megszerelem, megvédem férfiak – egyszerű igényekkel rendelkeznek. Kedvesség, szeretet, támogatás, szépség – ez nagyon szubjektív, itt a vonzalom a lényeg-, szexualitás, törődés, figyelem, társalgási készség. 

Ebből a felsorolásból pedig gyanúsan hiányzik, hogy a nő képes legyen eltartani, elvinni helyekre a márkás kocsijával, esetleg rendelkezzen saját vállalkozással, vagy éppen hadvezérként tudjon motiválni beosztottat. Egy nőnek mind az első, mind a második felsorolás jelentőséggel bír. 

A gond ott van, amikor a karriernő nem érti, a férfi miért nem reagál az elért anyagi eredményeire. Mert egész egyszerűen nem számít neki, soha nem számított és nem is fog. A férfias, domináns, sikeresebb férfi, akit hite szerint a belefáradt sikernő megérdemel, bármikor választhat valaki fiatal, kedves, egyszerű nőt vagy lányt arra a társ/feleség/anya szerepre, amire valójában jelentkezőt keres.

Mit lehet tenni?

Először is nem elkeseredni és feladni. Ez elég fontos dolog az élet minden területén, pláne, ha a nagybetűs Életről van szó. Másodsorban kell némi önvizsgálatot tartani. „Nincs-e a fejem tele téves előítéletekkel a férfiakról?” – például egy fontos kérdés, vagy „képes vagyok-e egyszerű kedvességre?”, „nem csak a sült galambot várom, hanem aktívan próbálom magam alakítani, hogy vonzó legyek?” Ezek mind fontos kérdések, de nem adnak önmagukban receptet a párkeresés 21. századi aknamezején.

Konkrétumokat, nem érek rá, várnak az ügyfelek!

Nos, igen, ez a hozzáállás gyakori, és talán érezhető, hogy miért problémás, de legyen. Íme, néhány fontos dolog a randizáshoz. 

Először is merj cuki lenni. Ha randira kerül a sor, bizony nem árt leporolni a színes virágos ruhát, ami be lett cserélve a visszafogott kosztümre, kiengedni a hajat és felvenni a legártatlanabb mosolyt. Az a tény, hogy sikeres nő valaki nem jelenti, hogy sikeres férfiként kell randira menni.

Legyél kedves! Sok nő nem tudja, de egy férfi élete során olyan elképesztően kevés bókot kap, hogy gyakran egy évtizedre visszamenőleg büszkén emlékszik arra az egy nőre, aki megdicsérte a ruháját/felépítését/ízlését, gyakorlatilag bármit. Szó szerint bármit. Tragikusan hangzik ez a nők számára, akik rutinszerűen megdicsérik egymást dolgokért, de a férfiak zöme rég lemondott az ilyesmiről.

Ez nem egy harc. A harcot ideális esetben ő csinálja érted. Ha rendes férfit szeretnél, emlékeztesd magad folyamatosan, mint egy mantrával, itt nem kell küzdenem. Ha a célszeméllyel beszélsz, nem kell mindenáron meggyőznöd az igazadról, csak legyél kedves, kérdezd a dolgairól, légy nyitott és közvetlen. Egy férfi számára tény, hogy a nagybetűs NŐK inkább elegáns passzív megfigyelői a világnak, mint kopott, aktív, hajtó/termelő lények, mint ők. Ez nem baj, ezt keresik.

Nem olyan érdekes a munkád, mint hiszed. Az esetek zömében egy-két mondat elég, hogy emberünk tisztába kerüljön a státuszoddal. Mint említettem az érdekli jó anya, vagy társ leszel-e, nem a zárójelentés. Ha eddig eljutsz valakivel már evidens, hogy ő is tudja mi a megélhetés, de valószínűleg kíváncsibb lesz, hogy rendelkezel-e hobbival. Harminctól felfelé a legtöbb férfinak van hobbija és ez egyike a kevés területnek ahol örülnek, ha a potenciális partnernek van érdeklődési területe a munkán kívül. Figyelem: foody-nak, szociális média bajnoknak lenni nem hobbi. 

Ó, és ha ő akar fizetni, vagy kinyitni az ajtót neked, az isten szerelmére, rendben hogy nem várod el, de nehogy vitatkozni kezdj vele!

Összefoglalva mindezt egy mondatba, talán úgy lehetne, hogy: merj az a lány lenni, aki 20 évesen voltál, csak vastagabb tárcával! Reméljük, segítettünk!