Mindenki életében eljön az az időszak amikor úgy érzi elveszítette a régi önmagát. Egy nőnek szüksége van arra, hogy a férfi akarja őt választani legyen szó társról, aki nap nap után tudatosan őt választja, utána forduló fejekről az utcán, vagy egy férfi kolléga elismerő pillantásáról. Ezt elérni azonban sok munkával jár. Előfordulhat, hogy valahol menet közben elveszítjük ezeket a dolgokat. Főleg a család és karrier kombinált hatása lehet ez, de én számtalan olyan helyzetet látok, ahol a nő egyszerűen beletörődik, hogy „ő már nem lehet nőies”, „nem lehet kívánatos” a férfi számára. „Az az idő már elmúlt”.

Ez szerintem nem csak téves, hanem egy nagyon is káros hozzáállás, ami meggátolja, hogy teljes életet élj. Ez a fajta keserédes önfeladás pontosan az. Feladás. Harc nélküli, passzív megadás az entrópiának. Ami veszélyes pszichológiai problémákhoz és sok keserűséghez vezet.

A nőies nő, magabiztos nő

Gyakran, már amikor az első repedések megjelennek az nőiességen és a „most mihez kezdjek?” felmerül, a nők arra hivatkoznak, hogy a családon keresztül fognak élni, mert nekik az a legfontosabb. Tudomásul kell venni, hogy ez egyszerre menekülés, áldozatszerep és önfeladás. A családnak az számít, hogy jól érezd magad a bőrödben, mert csak így lehetsz az a bástya amire mindenki támaszkodik. Ennek az alapja pedig a magabiztosság, az a híres női büszkeség. Namost, ha azt veszem alapul, hogy a magabiztosság az önbecsülésből fakad, felmerül a kérdés, hogy azt a plusz önbecsülést honnan szerzem.

A fejlődés változást igényel

A fogalom nevében ugyan benne van, hogy belőlünk, de tudni kell, hogy az önbecsülés, ami egyfajta tisztelet önmagunk felé, egy tanult dolog. Nem tudja becsülni magát, aki nem érzi, hogy megbecsülik, és míg a férfinál ez a felhalmozott presztízsen és az általa nyújtott biztonság hányadosán áll, addig a nő nagy százalékban abból tanulja ezt, ahogy a férfi – és nem mellesleg a többi nő – a femininitására reagál.

Ez egy teljesen természetes dolog. Soha ne hidd, hogy önző dolog magaddal foglalkozni. Egyrészt nem csak magadnak teszel szívességet, a környezeted is értékelni fogja a változást, másrészt képtelenség egyszerre az ideális lét felé haladni és nem változni. Csak akkor jutsz közelebb ahhoz az ideához, ami lenni szeretnél, ha fejlődsz, az pedig sajnos csak változással lehetséges.

A „De hogyan?” kérdés

A nőiesség vissza/elnyeréséhez az első lépés meghozni a döntést. Lehetőleg hangosan, tükör előtt, akár írásban is. „Márpedig én változtatni fogok.” No jó, „de hogyan?” …Itt kezdődik a fejvakarás, de ez nem más, mint halogatás. Még nem találkoztam olyan nővel, aki ne lett volna abszolút tisztában azzal, hogy mi zavarja önmagán, pláne nem a tükör előtt. Tudod mi a probléma. Mi jön ebből?! Azt is tudod mi a megoldás. Rendben, ezt tisztáztuk, de most jön az a pont amikor dühös leszel, rám, önmagadra és a világra, azt mondva, hogy „ez nem ilyen egyszerű.” Miért? Minden csak befektetett idő és munka kérdése. Alapesetben eszembe nem jutna áldozatvállalásról beszélni egy nőnek, valószínűleg többet tudnak róla nálam, de a változás természete sajnos olyan, hogy előidézése gyakorta kényelmetlen, és bizony áldozatokkal jár.

Környezeti tényezők

Talán két fontos szempont van amit még figyelembe kell venni, ha változtatni akarsz az életeden. Az egyik ezek közül a szociális közeg amiben vagy. Toxikus emberekkel mindenkinek, férfinak és nőnek egyaránt meg kell küzdenie, de általában más formában jelentkeznek. El kell hagyni az agonizálást a környezet véleményén. “KIT ÉRDEKEL!” Nem számít ki mit gondol. Egyáltalán nem. Ennek az az oka, hogy egyrészt ez a te életed, másrészt – és ezt más esetben is szem előtt kell tartani – az aki csak belehajítja a véleményét a levegőbe, a világon semmilyen felelősséget nem vállal érte. Senkinek nem szabad figyelembe venni a véleményét aki nem vállal felelősséget, úgymond nem áll be a véleménye mögé. Aki találkozott már igazán toxikus emberrel az tudja, hogy az illető soha nem vállalja a szavai következményeit. A beismerés és felvállalás nem olyan tulajdonságok amiket egyáltalán értelmezni tud valaki aki maró gúnnyal vagy mások lerombolásával eteti az egóját. Ezeket az embereket, és a semmit érő “véleményüket” el kell dobni, lehetőleg jó messzire. Ez nőknél egy nehéz ügy persze, hiszen sokkal integráltabbak a szociális környezetükbe mint a férfiak akiket a tárgyak jobban érdeklik. Nagy segítséget jelenthet keresni valakit, aki hasonló cipőben jár, és együtt változni, motiválni egymást. A társaság nagyon sokat jelent, akár edzeni szeretnél, akár változtatni a ruhatáron. A hosszútávfutók is gyakran párban edzenek, hogy tolják egymást, és megvan rá az okuk. Működik!

Fegyelem

A másik fontos szempont a kitartás. Mindenki hallott már a januári konditermekről. Tele vannak “hősökkel”, akik “namajdakkormostmegmutatom” alapon letették az újévi nagyesküt, hogy nekiesnek és edzettek, meg fittek lesznek és az egész életük megváltozik egy-két szóból, csak mert egyszer beléptek az ajtón és fél órát sétáltak egy futópadon. Tegyük fel, hogy szereztél egy partnert, legyőzted a mulyaságod és be mertél sétálni egy edzőterembe. Az egész környezet furcsa, nagy emberek és túl tökéletes lányok emelgetik a súlyokat, te meg teljesen el vagy veszve. Ezek prekoncepciók amiket azonnal hajíts el. Te azért vagy ott, hogy fejlődj, ők azért vannak ott, hogy fejlődjenek. Érdekközösségben vagytok. Szerinted azok az emberek, hogy kerültek oda? Egyszer beléptek az ajtón, ennyi. Csak be tették a munkát. Fegyelmezettek voltak, utánajártak, hogy mit és hogyan csináljanak és megcsinálták. Ahogy megcsinálták a múlt héten, és azelőtt és azelőtt… A legtöbb szülő figyelmezteti a gyerekét: “amit elkezdesz csináld is végig”. Ha a cél az, hogy jó alakod legyen ez sokkal egyszerűbb. “Amit elkezdesz azt folytasd!” A pozitív változás egy nyílt végű folyamat, ha azt hiszed, hogy lesz egy pont amikor hátradőlhetsz, jobb ha átgondolod a dolgokat.

Ütemterv

Minden komoly projekthez ütemterv kell. Érdemes megtisztelni magunkat azzal, hogy nem hagyjuk el egy rendes terv készítését. Ez több okból jó. Egyrészt fizikailag rögzíteni a való világban azt, ami csak fejben volt sokkal valóságosabbá és megfoghatóbbá teszi a csapkodó gondolatokat. Ami megfogható, az pedig optimalizálható. Írd össze, mi az, amin ma tudsz változtatni, mi az, amin holnap, mi az, amin egy hét, egy hónap, egy év távlatában és mit kell tenned MA ebben a szent pillanatban, hogy egy év múlva eljuss oda! Ismételve a fentieket: egy véget nem érő folyamatról beszélünk, egy útról amin haladni kell. A nőiességért való küzdelem, folyamatos harc. Az életben minden folyamat része az utunknak amin haladunk, és nem az a kérdés mi van a végén hanem, hogy milyen irányba tart!

 Őszinteség önmagadhoz

Már a tervezés közben fel fognak merülni elkedvetlenítő kérdések. Nincs időd? Sok a munka, gyerek, a háztartás? Már megbeszéltük. Tudod mi a probléma, és hogy oldd meg, csupán el kell kezdened. Tudom közhelyes, de minden út egy lépéssel kezdődik. Mekkora az a lépés azt te lövöd be. Lehet egy fél, egy negyed, egy lábemelés, de el kell kezdeni! Őszintének kell lenned magaddal és az elvárásaiddal, ami nehéz ilyen szubjektív dolognál, de nem szabad átmenni önostorozásba sem. Ha megvan, hogy mit akarsz, akkor viszont önzően ragaszkodnod kell hozzá. Meg kell szerezned rá az időt, és bele kell tenned a munkát, kerül, amibe kerül, mert tudod, hogy szükséges! Hiszen őszinte voltál magadhoz nem igaz?!

Félelem nélkül nincs bátorság

Mi lesz, ha nem sikerül? Mi lesz, ha csak leégetem magam? Mit fognak szólni? Ezeket az aljasan kattogó kis gondolatdémonokat először is fogjuk meg és tegyük szépen be egy hátsó sarokba egy doboz mélyére és ne foglalkozzunk velük. Ezek a kérdések a világon semmire nem jók csak megmaradtak, mint fölösleges védekező mechanizmusok az őskorból. De, hogy megnyugodjunk, a következő válaszok általában segítenek: Akkor folytatom, akkor újrakezdem, nem számít. Ha az ember magán akar változtatni akkor azzal kapcsolatban csak magának tartozik felelősséggel. Szégyenérzetre meg semmi ok, mert, ha megpróbálsz valamit, már százszor többet tettél, mint a többszázmillió nő, aki még mindig nem mer semmit kezdeni. Ne feledd a nullánál bármi jobb!

 Ok, tehát tudod min akarsz változtatni, hogy visszakapd a nőt, aki lenni szeretnél, megvan, hogyan szerzel rá időt, megtetted a nagy fogadalmat, őszinte voltál magaddal és az ütemterved is kész. Szuper, innentől csak kivitelezés kérdése az egész, legyen szó edzésről, önápolásról, diétáról vagy stílusváltásról. Csak haladni kell az ütemtervvel és ismételni amíg szokássá nem válik a dolog. Az vagy amit rendszeresen csinálsz. Gratulálok! Ez egyszerre kezdet és meglepő módon a finis.

Sínen vagy

Ez azért van, mert a dologban ezzel ki is merült a misztikum, nincsen semmi mágia, csak egy ütemterv, befektetett munka, optimalizálás, idő és az eredmények figyelése. Ha realisztikusok, őszinték voltunk magunkkal, az eredmények hamarosan elkezdenek jönni, de az eredmény ezen a ponton már másodlagos dolog. Az a tény, hogy elhajítottad a fölös lelki béklyókat, legyőzted a félelmet és meg merted tenni az első lépést már önmagában erősebbé tesz nőként!