Forradalmi időket élünk. Tudom, hogy nem így tűnik esetleg önkéntes karanténba rekedve, de ettől még így van, alapvető dolgok dőlnek meg, billennek, változnak körülöttünk, mint azokban a hősi napokban 48-ban.

Hogy a vírusról beszélek?
Nem.

Az internetről.

Az internet forradalom mérföldkövei között fogják ezeket a napokat nyilvántartani, tömegek első távmunka, online oktatás, videó konferencia élménye születik most a vírusnak köszönhetően – a legkedvesebb, amit eddig láttam az internetes kórus próba.

Új munka hajnala.

Emberek millióinak új élménye lesz, hogy hasonló hatékonysággal tudom a munkát otthonról elvégezni. Minek is járunk minden nap be, miért is kell ezt épp 9 és 5 között, miért pont egy óra az ebédszünet, miért ne mehetnék futni délután, este befejezve a dolgomat… Egyrészt.

Másrészt vezetők és döntéshozók és tulajdonosok tömegeinek élménye most, hogy bízhatunk a munkatársakban, mégsem kell karámban tartani őket. Feltéve persze, hogy elkötelezettek a cég felé. Ami meg csak akkor van meg, ha a cég értelmes célt szolgál, amiben minden résztvevő hisz.

Történt ez már amúgy is, de a járvány éveket gyorsított rajta.

Olyan kicsit mint Trump megválasztása vagy a BrExit: globális szembesülés. Az internet által katalizált “új világban” nem az elit dönt, nem lehet többé irányítani a véleményt, hanem az emberek önálló döntéseket hoznak. Tehát: választhatónak, vonzónak, hitelesnek kell lenni annak, aki sikeres akar lenni . (Clinton nem volt az.)

Hogy de ez hatalmas gond, mert “tévinformáció“ és “manipuláció“ és “hülyeség-áradat“ terjed? Igen. Az idősebbek számára, akik kapuőrzőkhöz (TV, rádió, újság, párt, vállalat, főpap, professzor, stb.) szoktak – tehát, hogy “hiteles” források megmondják nekik – valóban nehéz a lényeget kiszűrni, de a fiatalabbaknak nagyon is jól működik az igazság-rezonátora. Mert ők már ebben az információbőségben nőttek fel. Tehát el tudják választani a hitelest a hülyeségtől, az utóbbit észre is alig veszik.

A Google az új tudás, a Facebook az új kapcsolódás, az Amazon az új vásárlás, Trump az új politika hajnala volt – a jelenlegi válság az új munka hajnalát mutatja.

Akkora változás van folyamatban mint az ipari forradalom.

Az ipari forradalom anno a mezőgazdaság alapú hatalmat, tehát a feudális rendet és királyokat döntötte meg. A gyárak hatékonyság ugrást hoztak, városiasodás volt a következmény, ami koncentrálta az embereket – az internet által ismét a politikai rendszer keretei feszülnek és a (túlzott?) koncentráció után a szóródás indult újra el.

Bárki lehetsz.
Bárhol ülhetsz.
Bármit csinálhatsz.

Amiből az átlag ember ma még csak annyit érez, hogy jólesik otthonról dolgozni, a szünetekben játszhat a gyermekével, sétálhat a parkban, kényelmesebb a megszokott fotel, videó-konferencián gatyában is ülhet (inget vegyél!), derűsen megy a munka.

Idő még, míg arra is rájön, hogy talán a későbbiekben is elég hetente bemenni csak, mely esetben nem kell a városközpontban lakni, barátságosabb és tágasabb helyen is élhet, sőt a jelenlegi foglalkoztató helyett akár egy másik városba, vagy egy másik országban működő cégnek is bedolgozhat. FELTÉVE persze, hogy ért valamihez (jó abban és szereti csinálni). Akkor majd válogathat is. Ha JÓ. És persze, hogy azt fogja választani (oda fog a tehetségével és munkájával menni), ahol számára leginkább lelkesítő a cég Küldetése, hogy mit is csinálunk együtt, és leginkább megbecsülik.

Idővel rá fog erre jönni.

Ahogy a cégvezetők is rá fognak jönni, hogy a legjobb embereket (akik a fentiek szerint választhatnak ÉS sokkal könnyebben is mozognak, mint eddig), akkor tudjuk megszerezni és megtartani, ha merjük a küldetésünket vállalni, sőt büszkén és hiteles vezetők száján keresztül hirdetjük azt, ahogy a világ sikeres nagyvállalatai (ld. Apple vagy Tesla) már jó ideje teszik.

Ma még az emberek versengenek a munkahelyekért.
De ez meg fog változni.

Mert az egyén szabadságfoka megnő, tehát az ereje megnő.

A munkahelyek fognak az emberekért versengeni, és akkor bizony nem lesz többé elég szavakkal dícsérni és fizetéssel kiszúrni a szemüket, hanem akire valóban számít az ember azt be kell majd engedni, tulajdonossá is kell tenni. Az egyén tulajdonos lesz. Tehát tőkés. Tehát dönt.

Odébb van persze még.

Bár mi például, már így működünk. Az ÉNAKADÉMIA. Pontosan ebben, a saját erő megtalálásában, a változtatásban segítünk, amihez kurzusokat és közösséget adunk, és a csapatunk egyre több tagjai részes a cégben is.

Az ipari forradalom a feudalizmust döntötte meg, az internet forradalom a tőke hatalmának válságát hozza.

Nyilvánvaló a folyamat.

Régen óriási pénz kellett bármely ötlet megvalósításához (cégeken felül a politika is ilyen, rengeteg pénz kellett hozzá), ma egyre nehezebb központilag (tv hirdetés, media, plakát,) lenyomni az emberek torkán dolgokat.

Hanem az egyén választani akar (és tud).

Sőt. Hangja is lett az embereknek… Facebookon, YouTube-on, Twitteren, Instán 0 Ft költséggel lehet bárkinek TÖBB követője, tehát erősebb hangja, mint egy hagyományos vállalatnak vagy pártnak milliárdokat költve. (Egy-két-három év, persze, de vannak már ilyenek.)

Az elmúlt 100 év tömegtermelésről és tömeges értékesítésről szólt, amihez rengeteg tőke kellett – most a választás lehetősége nyílt meg.

Hogy az emberek mit Akarnak.

Mit akarnak venni?
Mit akarnak követni?
Mit akarnak csinálni?

Korábban csak az elitek akartak.

Az elitek privilégiuma volt az élet nagy kérdéseit tőkésként, pártvezetőként vagy főszerkesztőként eldönteni. Ennek vége.

MERT már nem csak újságban és TV-n és óriásplakáton és tömeggyűléseken tudjuk elérni egymást, hanem az interneten is. Bárki bárkit. Bárki mindenkit. Az emberek így már maguk döntenek, hogy hova akarnak kapcsolódni, hogy számukra mi (ki!) hiteles. A kihagyott emberek és a kis emberek és a fiatal emberek is. Tömegek döntenek.

A Trump-jelenség megmutatta, hogy milyen, amikor az elfeljetett emberek erejükre ébrednek, mert az internet közvetlen elérése által elegen elhitték, hogy beleszólhatnak a döntésbe. Meg is tették, és ez az új hullám a gazdagágba is gyűrűzik most tovább.

Mert most még emberek milliárdjai dolgoznak csak pénzért, szív és lélek nélkül. Ami változni fog. Emberek tömegei kurvák napjainkban (aki pénzért dolgozik csak, az kurva), és akkor csodálkozunk, hogy kiégnek és hűtlenek és depresszióba esnek és inni kezdenek és függők és túlköltekeznek, hogy nem figyelnek a környezetükre és felelőtlenségükben pusztulást okoznak.

Mikor értjük már meg, hogy nem akarták?!
Hanem ROSSZUL vannak.

Mikor értjük már meg, hogy a klímaválság oka egyszerűen csak az, hogy emberek milliárdjai vannak rosszul?!

Önzés a gond. Mert az ember, aki nincsen jól az nem testvére a másiknak. Hanem önző. Csináltam, tudom. És ezért ostobaság azt hinni, hogy a “klímaválságot” szabályozással meg lehetne oldani, hanem az emberek kell, hogy újra JÓL legyenek.

A klímaválság megoldása nem a Párizsi szerződés, hanem az internet forradalom. Lesz. Sőt már folyamatban van. Hogy emberek tömegei tudatukra és erejükre ébrednek – ahogy egyre többen lesznek a bőrükben jól, úgy egyre kevésbé szennyezünk majd.

Klímaválság valójában nincsen.
MI, emberek vagyunk válságban.

Emberek milliárdjai herdálják el a tehetségüket, de NEM kell tovább csináld!

Válts!
Válassz mást!
Választhatsz mást…

A választás szép új ideje – az egyén forradalma (!) – van érkezőben. Ahol választhatsz. Sőt ha csak egy jó ötleted van, akkor magad válaszható lehetsz, és így kapcsolódva új cégek épülnek majd.

Bárki lehetsz.
Komolyan.

Bárki, amihez LELKESEDÉST érzel.

Menj arra!

Forradalomra van szükség, és mi ennek a forradalomnak vagyunk harcosai. Csatlakozz hozzánk, VÁLTS életet! Lehetséges. Magánéleti kihívásokkal érdemes kezdeni, és utána karrier témákban is lépni.

Ki Akarsz lenni?
Hova Vágysz valóban tartozni?

Új élet vár, ha csak elhiszed…

Barátsággal,
Joós István

István az ÉNAKADÉMIA és az ÉNAKADÉMIA Közösség alapítója. Korszakos rendszere, online kurzusai és videói sok ezer embernek segítettek változtatni, zárt közösségi oldalán “őszinteséget játszunk”, és akár álnéven is jöhetsz, ha volna mit elmondani!