… Nah igen, az ÖRÖK KÉRDÉS.

Szóval, a párkapcsolat egy fura dolog. Ha egyedül vagy, az a baj, ha már régóta van melletted valaki, az sem feltétlen jó. De miért nem? Hogy lehetne örökre egy jó párkapcsolatban élni? Egyáltalán: miért romlanak meg a párkapcsolatok? Hadd osszam meg az egyik legerősebb tézisem ezzel kapcsolatban!

Hadd osszam meg az egyik legerősebb tézisem ezzel kapcsolatban!

  • Tegyük fel, hogy szereted a nagy cabernet franc-okat. Megborzongsz, amikor a tizenhét fokra hűtött, kellően fanyar, savas, mégis, bogyós gyümölcsök, étcsoki és dohány illatát megidéző mélyvörös ital megfordul az öblös pohárban. Ellazít, kikapcsol, a jelenbe szögez a pillanat, amikor beleszagolsz a pohárba, és egyfajta sikerként éled meg, amikor bejárja a szád a testes, minőségi nedű. Úgy érzed, megérkeztél, és már érted, hogy miért volt a bornak külön istene
  • És most tegyük fel, hogy a párod jót akar neked, és tölt egy sauvignon rozé fröccsöt.
  • Nem érted, hogy miért, hiszen “tudnia kellene”, hogy ezt a faját jó alapbornak tartod – cuvée-khez. Ezerszer mondtad már, hogy a rozét csak nyáron iszod meg – helló október! És talán az is felmerül benned, hogy “biztos akar valamit”. Ha jó fej vagy, és meg is iszod, és ha tényleg “csak” kedves akart is lenni is… most őszintén: boldoggá tett ezzel? Jó, ha épp nem fogtok összeveszni.

Mi történt itt? Nos, két dolog biztosan.

Az egyik, hogy nem volt köztetek kommunikáció. Mármint, elég jó kommunikáció. Mert bár te mondtad neki, hogy mit szeretsz, de valamiért nem maradt meg benne. És ő sem tudta jól kommunikálni, a legjobb szándéka mellett sem, hogy elismeri a napi fáradalmaid és nagyra értékel a munkádért, amit a családért teszel.

A másik pedig, hogy hiába adod a másiknak azt, ami szerinted jó: ha ő ettől nem boldog, akkor hiábavaló az egész. De akkor mit lehetne tenni?

Hallottál már a Gary Chapman 5 szeretetnyelv című könyvéről? A lényege, hogy mindenkit a következő 5 dolog egyike (vagy másika) tesz boldoggá: ajándék, minőségi idő, apró szívességek, elismerő szavak, testi érintés.

Te tudod, hogy neked mi a szeretetnyelved?

Kiss Gergely


VÁLTS életet! Az ÉNAKADÉMIA világában őszintén beszélünk a
kihívásainkról. Tapasztalatunk, hogy az életben az ember
úgy tud a legjobban haladni, ha fel meri vállalni, ami van.
Álnéven eleinte könnyebb. Téged is vár a közösségünk!