Sok szeretői kapcsolattal találkoztunk az évek során, ahol gyakran elítélően nyilatkoztak a megcsalt felek. Azzal vádolják a hűtlenséget fenntartót, hogy jellemhibája miatt került ebbe a helyzetbe. A videóban Joós István elmagyarázza, hogy mi a szeretői viszony oka és megosztja, hogy milyen szempontból hasznos a házasságtörés.

video

A videó tartalma  

1. Olvasói visszajelzés
2. Joós István válasza
 2.1. A megcsalt fél vádaskodása
 2.2. A házasságtörő önmarcangolása
 2.3. A szeretői viszony oka megoldható

1. Olvasói visszajelzés

“A szeretői viszony oka a gyenge jellem. A pasi három dolog miatt marad a seggén: gyerekek, pénz, gyávaság.” (Joós István egyik témában írt cikkére reakcióként érkezett a megosztás.) 

2. Joós István válasza:

“Nagyon fontosnak tartom kimondani, megerősíteni: a szeretői viszony oka nem jellemhiba, hanem az élet után kapás.”

2.1. Megcsalt fél vádaskodása

Sok megcsalt nő (és férfi is) a vádaskodást egyszerű megoldásnak tartja. A másik fél rontotta el, az ő hibája az egész. Gallyra ment a házasság – gyerekkel vagy anélkül -: csak ő tehet róla. A jellemhibája az ok. Ez gyakori racionalizálás, ami nagyon veszélyes. Tartósan boldogtalan marad az a nő, aki egy kapcsolatot, ahol megjelenik a harmadik azzal zár le, hogy ez jellemhiba volt. A szeretői viszony oka nem a jellemhiba, hanem a boldogtalanság, az hogy szenved, nincs jól az ember. A boldogtalanság a házasságban vagy kapcsolatban olyan, mint a kínzás a háborúban. Egy ponton megtörik az ember, nem bírja tovább. A házasság egy teljesen zárt viszony – házastárs, én és az eskünk -, ahol a boldogtalanság csak fokozódik, és végül valahol megtörik, enged a rendszer. A férfiak nagy része, hogy gyermekeik számára az egység megmaradhasson, sokszor a jellemüket a gyermekeik boldogságáért áldozzák. A férfi ilyenkor a gyermekeit teszi első helyre és nem magát. Ha a megcsalt fél egyedüliként a másikat okolja, akkor semmilyen felelősséget nem vállal a kialakult helyzetért. Ez nem helyes hozzáállás. Rengeteg düh halmozódhat fel ilyenkor a sértett félben, amivel szembe kell nézni, hogy megoldást lehessen találni, tovább tudjon mindenki lépni.

2.2. A házasságtörő önmarcangolása

A másik oldalon az a fél áll, aki házasságtörést követ el. Nagyon sokat kínozzák emberek magukat ezzel, hogy “ezt én elcsesztem, ez hiba volt!”. A férfi ellenáll – a maga módján, lehetőségei, ereje szerint – sokáig. De egy ponton megtörik. Továbblépés úgy lesz, hogy nem abban “tocsog”, hogy félrelépett, hanem megérti, ezt nem könnyű szívvel tette. Rádöbben, hogy egy korty oxigén volt az élmény, amikor azzal a másik emberrel kapcsolódott. Fontos lenne megérteni, hogy egy ilyen helyzet kialakulásában, mindkét fél benne van. Mindketten jó szándékkal indultak, de fiatalságuk, vagy naivitásuk okán jutottak ebbe a helyzetbe. Sok szenvedés, kitartás, ellenállás után kapnak a szeretőért az emberek. 

2.3. A szeretői viszony oka megoldható

Amikor ítéletet mondunk valaki fölött, akkor automatikusan magasabbra helyezzük magunkat és azt képzeljük, hogy “nekünk jár” és bíráskodhatunk mások fölött. Ez arrogancia. Ugyanúgy emberek vagyunk mindannyian, hibázunk, talán nem ebben, de más életterületen. A hibáztatás és az önostorozás sem vezet eredményre. Amit jó tenni: nézzünk szembe a helyzettel, saját felelősségünkkel a szeretői viszony kialakulása miatt. Vonjunk le következtetéseket, tanulságot. Ha szerető jelent meg a képben, akkor ott munkát kell bele tenni, szembesülni az élethelyzet válságával is.

 

Kapcsolódó kurzusunk:
Szeretősegítő