A szerető szerepe nem egy általános, egyszerű megoldással kezelhető téma. Ezen helyzetnek különböző arcai, változatai vannak, aszerint, hogy az élet mely szakaszában tart a férfi. A nő feladata ilyenkor jól érteni a férfit, ezáltal tud hatékony segítséget nyújtani számára. Ezeknek a módját mutatja be Joós István az alábbi videóban.

video

A videó tartalma 

1. Olvasói levél
2. Joós István válasza
  2.1. A szenvedés a szövetséges
  2.2. Önismeret után
  2.3. A szerető szerepe Társként

1. Olvasói levél

“Többször elolvastam, kijegyzeteltem. Értem. A dilemmáma “hogyan?”. Hogyan láttassam vele, hogy miben van épp? Ha jól értem, akkor ne férfi-nő kapcsolódással, hanem támogatni, adni neki, hogy az Ügyében lépjen előre. Mert ebből tud továbblépni a következő korszakba, ami hozza magával a párkapcsolati választást is.”

2. Joós István válasza:

2.1. A szenvedés a szövetséges

Azért nem létezik univerzális tanács, mert attól függ, hogy hol tart a férfi. Először a férfi nem az élete céljával foglalkozik, nem abban lép tovább. Az első lépés az önismeret. A fiatal felnőtt korából válság által lép ki, amikor is a hozott mintái összeomlanak, esetleg szeretői viszony is kezdődik. Ilyenkor a férfi még nem tudja magát választani, az őszinteséget, a magával való szembenézést. Ebben a korszakban a szerető abban segíthet, hogy racionálisan elmagyarázza, mit is kellene cselekedjen a férfi, hogy ne szenvedjen annyira. Szembesíteni lehet, hogy ő – a férfi -, a környezete nem boldog, ára van a tovább-nem-lépésnek, változtatnia kell. A nő itt előrébb tart önismeretben általában, így felelőssége a férfival szemben, hogy az igazságot a felszínre hozza.

2.2. Önismeret után

Az önismereti korszak végén a férfi egyre nyilvánvalóbban érzi, hogy élete célja, az Ügy hiányzik az életéből. A nő a hitével tudja ebben az időszakban támogatni. Jellemző, hogy ez még csak projekt-kezdemény, sokat kell csiszolni rajta. Bukdácsolások sora következik – az Énakadémia rendszerében ezt az úgynevezett Lovag-korszak dombrendszere ábrázolja. A férfi a saját funkciójának tisztázásában lép ilyenkor előre, a fókusz megtalálásában van segítségre szüksége. 

2.3. A szerető szerepe Társként

Amikor beleáll az Ügyébe, akkor megvan már a helyes mód, a helyszín, a jó stratégia, a márka, az üzleti modell, a társak. Ebben az időszakban a nő a Társ szerepét tölti már be, ami azt jelenti, hogy a férfinak konkrét helyzetekben speciális meglátásokra van szüksége a Nő részéről.

 

Kapcsolódó kurzusunk:

Szeretősegítő