Vajon mi tesz minket boldoggá? Valójában mi is a boldogság? Van-e boldog élet vagy csak boldog pillanatok léteznek? Számos hasonló kérdés foglalkoztat minket, és céljaink között valószínűleg az első helyet foglalja el a boldogság elérése.

Ha őszintén megkérdeznénk, mi is a boldogság, bizonyára nem lenne két olyan ember, akik egyforma választ adnának, és sokan egyáltalán nem is tudnának rá válaszolni. Az emberek többsége szerint a boldogság egy ideális állapot… amelyre ugyan vágyunk, de nem tudjuk vagy nehéz azt meghatározni, hiszen magában foglalja életünk majd összes területét. Mivel sokan nem tudják meghatározni a boldogságot, így az csupán egy homályos céllá válik. Ha pedig tudjuk a célt, akkor sokszor azt nagyon magasra és messzire helyezzük el, így az elérésére tett minden kísérlet eleve kudarcra van ítélve. De ha mégis sikerül elérnünk – legalább is azt gondoljuk, hogy elértük – rádöbbenünk, hogy nem is vagyunk boldogok tőle. Hirtelen kevésnek, szegényesnek tűnik az a bizonyos cél, elveszíti a varázsát.

,Már a tudomány is bebizonyította, hogy a boldogság titka az, amit a keleti filozófiák már évezredek óta tanítanak. Nézzük először is mit is mond a több ezer éves keleti bölcsesség.

  • Az első dolog, amit mindig a szemed előtt érdemes tartanod:

Azért születtél, hogy boldog legyél.

Ehhez születésedkor megkaptál minden tudást és eszköztárat. Ahogy azonban el kezdesz cseperedni, a társadalom ’megtanítja’ neked a sok rossz viselkedésmintát, amik által a bölcsesség és a boldogság egyre mélyebbre kerül. A feladatod az, hogy ezeket a tanult elemeket folyamatosan leadva, megtaláld azt, ami mindig is a részed volt. Tekints egy kicsit másképp a dolgokra, hiszen az „Élet lehetőség, az örömök forrása”. Fő céloddá teheted, hogy egészséges, szenvedésmentes, boldog életet élsz ettől a pillanattól kezdve életed végéig. Az út a tudatosságon keresztül vezessen, hiszen olyan lesz az életed, amilyenné Te alakítod. Élni pedig csak a boldogság állapotában lehet, a többi csak önpusztítás. Az élet élésének a művészetét gyakorold!

  • És hogy mi a boldogság titka?

Szeretet

Ami egy tudatállapot, nem érzelem, és nem erkölcsi kérdés. A szeretet csupán 4 betű: ADNI. Ha gyakorlod a szeretetet, megtapasztalod, hogy minél többet adsz, annál többet kapsz.  Fordulj mindenhez szeretettel és ne várj el semmit. Szeretetet csak a szeretet, így boldogságot csak a boldogság teremthet. Ha a szeretet tudatállapotában vagy minden egyes pillanatban, akkor boldognak érzed magadat. Sok ember azt gondolja, hogy boldog leszek, ha …lesz egy kocsim, …veszek egy házat, …megnősülök, …sok pénzem lesz, …előléptetnek, …nyerek a lottón stb. A boldogság jelen idő, nem a jövőben található, hiszen gyakorlatilag nincs is jövő, mert folyamatos jelenben élünk, mindig MOST van. A boldogság boldogságot teremt, így először legyél boldog, aztán lesz meg mindened, amit szeretnél.

A 21. századi kutatások sem találtak mást. Több módszer által beigazolódott, hogy a boldogság egyáltalán nem attól függ, hogy mivel töltöd az idődet, mi van a tulajdonodban, vagy hol vagy.  A mentális jelenlét az, ami számít, azaz ha arra figyelsz, amit éppen csinálsz. Fontos, hogy ne terelődjön másfelé a gondolatod, mint amiben most vagy – mindegy, hogy épp takarítasz, ha közben maga a takarítás jár a fejedben. Nagyobb eséllyel érzel boldogságot így a jelenre figyelve, mintha valamit csinálnál, amit szeretsz, de más dolgon gondolkodnál közben. Légy benne a pillanatban, és találd meg annak szépségét. A kutatók szerint a koncentráció erősítésére a meditáció egy egyszerű, kiváló, ugyanakkor rendszeres és elszánt gyakorlást igénylő módszer.

Ha szeretetben élsz, ha tudatos vagy, ha mindenért hálás vagy, ha segítesz másokon, ha nem vársz el semmit, ha nyugodt, türelmes, elfogadó és elégedett vagy, ha nyitottá válsz, ha mindent tapasztalatnak fogsz fel, ha elvárásodat elengeded, és ha egyszerű, kis dolgoknak örülsz, akkor könnyen kerekedik arcodon a mosoly.

A mosolygás pedig az élet tudása, így te magad is könnyen válhatsz az élet tudójává, azaz boldoggá!

Andrási Betty, pszichológus

 

Kapcsolódó kurzus: