A korszakos ábra azon a feltevésen alapul, hogy a csecsemő- a gyermek- és az ifjúkort követően, felnőttkorunkban is korszakokban fejlődünk. Ezeket a korszakokat válságok határolják, amelyek új kihívásokkal szembesítenek, tanulságokat tartogatnak és személyiség-fejlődési lehetőségeket nyújtanak. A tapasztalat azt mutatja, hogy mind hasonló válságokon megyünk keresztül életünk során, még ha a személyes részletek különböznek is. Természetesen a korszakok ismerete nélkül is átjuthatunk ezeken a válságokon, ugyanakkor az ábra megértése kapaszkodót nyújthat, mert segít …

1. … megérteni a helyzetet

Az ábra emberi kérdések – például karrier- világnézeti vagy párkapcsolati válságok – keresztmetszetét mutatja be. Noha ezek a problémák többnyire rendkívül bonyolultak és szerteágazóak, megfigyelhetők bizonyos általános minták, amelyek alapján egy egyszerűbb, mégis átfogó és ésszerű képet kaphatunk arról, milyen mérföldkövek határozhatják meg fejlődési utunkat emberként.

2. … megbocsájtani 

Hatalmas megkönnyebbülés megbocsájtani a múltbéli hibákat magunknak és másoknak. A korszakos ábra rámutat, hogy válságot átélni teljesen normális, és hogy mindannyian keresztülmegyünk kisebb-nagyobb kríziseken, még akkor is, ha az utcán, a munkahelyen vagy éppen a facebookon ezt igyekszünk mindenáron elrejteni. Az ábra segítségével megérthetjük, hogy valamennyi korszakban érettebbé válhatunk, vagyis nem kell minden elvárásnak mindjárt az út elején megfelelnünk, hiszen emberek vagyunk. Ugyanakkor jó tudatában lenni annak, hogy fejlődésünk további felelősségekkel jár, amelyek bizony elvárhatóak tőlünk (pl. a szülők hibáztatásának befejezése és annak megértése, hogy ők is emberek).

3. … megélni a jelent

Ha sikerül megállapítanunk, melyik szakaszban járunk, és megértjük, hogy mindez mit jelenthet és mivel járhat, akkor könnyebb az aktuális feladatunkra fókuszálnunk (pl. a saját képességeink kiaknázására). Valamennyi korszaknak megvan a maga szépsége, amelyet kár lenne siettetni pusztán a gyorsabb fejlődés érdekében. Tipikusan ilyen a Tudatos korszak felszabadult magabiztossága, amikor a korábbi mintákkal leszámolva a férfiak és a nők saját útjukat kezdik járni kompromisszumok nélkül még akkor is, ha emiatt ideiglenesen magányossá válnak.

4. … elfogadni a rossz dolgokat

A korszakoknak megvan a maguk árnyoldala, mint például a mások iránti bizalom, az elköteleződés hiánya és a magány a Tudatos korszakban. Megnyugtató lehet, hogy az aggasztó érzésekkel nem vagyunk egyedül, és hogy normális, amin keresztül megyünk. Sőt, ha az egyes szakaszokban sikerrel vesszük a kihívásokat, tudatosan vonjuk le a válságok ránk vonatkozó tanulságait, a következő szakaszban már nem kell ugyanazoktól a problémáktól szenvednünk. A korszakos ábra tapasztalati alapon azt mutatja meg, hogy a rossz időszakokat jobbak követik, illetve, hogy válságok és fellendülések váltják egymást.

5. … felkészülni a buktatókra

Noha a korszakos ábra nem használható jövőbelátásra, viszonylagos magabiztossággal állapíthatók meg irányok és jellemző buktatók. Látható például, hol akadnak el a legtöbben (pl. biztos havi jövedelmet nyújtó, ámde kilátástalan állásokban, kihűlt házasságokban stb.), és ilyen módon lehet mások rossz tapasztalataiból tanulni. Mert igaz ugyan, hogy bizonyos tapasztalatokat egyszerűen nem lehet megspórolni, ugyanakkor nem kötelező mindent a nehezebb úton megtanulni. Néha elég mások tapasztalataira nyitottnak lenni, a korszakos ábra pedig alternatívát nyújthat a kilátástalanságban.

6. … önbizalmat szerezni

Általában könnyebben kapcsolódunk olyanokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint mi. Ha sikerül elhelyeznünk magunkat a korszakos ábrán, egy idő után azt is megfigyelhetjük, hogy mások hol járnak ugyanezen az úton. Egyesek például le vannak maradva magukhoz képest, mert nem teszik meg az egyébként időszerű lépéseket. Mások viszont előttünk járnak. Válságok idején az ő tapasztalataik jelentik számunkra a segítség legigazabb forrását, érdemes tehát ilyenkor a tapasztaltabbakhoz fordulni. Erősíti az önbizalmunkat és magabiztossá teszi kommunikációnkat, ha tudjuk, mit várhatunk magunktól és másoktól egy adott időszakban ami egyúttal hatékonyabb konfliktuskezelést eredményezhet.

7. … kezelni a válságokat

A válságokat nem lehet kikerülni. Lehet azonban úgy dönteni, hogy bele sem megyünk, mintegy megállunk a szakadék szélén, ami egyébként az első reakciók egyike a válságok elején, amikor „elindulunk a lejtőn”. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy minél tovább küzdünk a válság ellen, annál inkább és annál hosszabban szenvedünk. Ezzel szemben, a válságok dinamikája olyan, mint az örvény: ha hagyjuk, hogy beszippantson, akkor rendkívül gyorsan lejutunk az aljára, és arról a mélypontról az örvény egyszerre feldob minket a felszínre. A korszakos ábra a válságok minél korábbi megélésére ösztönöz, amelynek során a kezdeti bátor lépések első jutalma, hogy olyan helyekről kapunk segítséget, ahonnan eddig nem is számítottunk rá.

8. … hogy magunkon segíthessünk

Hosszú távon a korszakos ábra a közösségekben, a másokhoz való kapcsolódást közvetíti mint az egészséges és boldog élet egyik alapját. Az út elején meglehetősen kevéssé ismerjük magunkat és ennek megfelelően kapcsolataink gyakran bizonytalanul billegnek. A válságok mélypontjain megismerjük a magányt, ami egyrészt fájdalmas élmény, ugyanakkor rendkívül hasznos. Fokozatosan nyomon követhető az ábrán, hogy a válságok nyomán közelebb kerülünk saját magunkhoz. Egyre könnyebben vállaljuk fel magunkat mások előtt, egyúttal fokozatosan hasznosulva a minket és másokat kölcsönösen támogató közösségekben.

9. … hogy másoknak is segíthessünk

Többen – akik alaposan ismerik – a hétköznapi életben is használják a korszakos ábrát bizonyos döntési helyzetekben. Sokan párjuknak, családtagjuknak, kollégájuknak, netán idegeneknek tudtak segíteni abban, hogy felismerjék a lehetséges következő lépést, amely egyébként sokszor ott rejlik a mélyben, csupán nehéz meglátni a válság közepette. Mindazonáltal ez a támogatás nem a korszakos ábra ismertetésében áll, a módszer saját, belső megérzéseink követésével működik a leghatékonyabban, és a külső segítség sosem konkrét instrukciót jelent, az ábra pedig legfeljebb útmutató.

10. …. leszámolni a negatív energiákkal 

Hányszor és hányszor érezzük magunkat megbántva, forrunk saját levünkben, netán még bosszút is forralunk, de néha nehezen megy a negatív energiák levezetése. Mindez elsősorban minket gyengít, mégsem könnyű elengedni ezeket az érzelmeket. Sokszor éppen a helyzet átfogó megértése hiányzik. A korszakos ábra perspektívát nyújt, hogy a szituációkat mások helyzetéből megítélve jobban megérthessük. Mióta rájöttem, hogy mások is megszenvedik a maguk válságait, akár csak én, már nem pazarlom az energiámat elégtétel keresésével, legyek akármilyen feldúlt állapotban.

Jordán Judit

 

Kapcsolódó kurzus: