Rossz tapasztalatokhoz KELL a szeretteidet segítsd! Rossz tapasztalatokhoz, amik által sokkal hatékonyabban szembesülnek aktuális világképük kudarcával, mint bármilyen szóbeli magyarázat által…

A helyes álláspontot a többség elítéli – az emberek nagyobbik része nem fog Veled egyetérteni, ahogy az egyén kibontakozásának útján haladsz. Mert a többség nem így látja. Mert a többség nem ott tart…

Rossz élmény. Különösen a kezdeti lelkesedés leforrázása, amikor az ember automatikusan rohan barátokhoz, ismerősökhöz (családtagokhoz) a legkisebb új megértéssel is, reális reménynek tűnik, hogy ha én értem, akkor ő is fogja. De nem. Mindenki a maga tempójában halad az úton.

A válság megoldása világkép-tágulás, hogy egyel magasabb szintről másképp látom, amit azonban elmondás alapján nem lehet utánad csinálni. Hanem csakis azok fognak tudni követni, akiknek saját tapasztalata lesz, ugyanarról.

Kérdés tehát, hogy mihez kezdesz ezzel a helyzettel. Ostromlod az embereket, és csalódsz, magadba zárkózol, és nem osztasz meg többé, vagy megpróbálod megtalálni azt a finom és visszafogott módot, ahogy azokhoz tudsz beszélni, akik erre már nyitottak, akik számára időszerű, anélkül hogy másokat feszítenél ezzel. Egyrészt.

Másrészt konkrét gyakorlati lehetőséged élni azzal amit Te már értesz, anélkül, hogy elmagyarázni is akarnád az embereknek. Mert ismered a megoldást a problémáikra. A problémáik egy részére pontosan az a megoldás, amit Te már értesz, mert megtapasztaltál, de ő még nem. Tehát a saját bejárt utad, a saját konkrét tapasztalataid gyakorlatias lehetőség tapasztalathoz segíteni másokat. Beszéd helyett. Tapasztalathoz.

Hatalmas paradoxon ez, mert igazából tapasztalni az embereknek nem egy új működést, egy új korszak valóságát kell, hanem az új korszakról szóló mesék megnyugtatás csak, vonzó, de magában kevés – még Jézus is hiába beszélt, pedig ő a Messiás volt. Kevés.

A jelenlegi világképük végső kudarca a tapasztalat, ami az embereknek a továbblépést – korábbi vélekedéseik meghaladását és ezzel a válság megoldását – lehetővé teszi.

Rossz tapasztalatokhoz kell a szeretteidet segítsd! Rossz tapasztalatokhoz, amik által sokkal hatékonyabban szembesülnek aktuális világképük kudarcával, mint bármilyen szóbeli magyarázat által. Rossz tapasztalatokhoz, hogy a válság nyomása alatt az elavult hiedelmeik eltörjenek, rossz tapasztalatokhoz, hogy magukat le tudják győzni.

Törekszel-e erre?

Segítesz-e nekik belehalva továbblépni a vélekedéseikből? Csakis így tudnak. Fontos belásd, hogy nincsen más mód hatékonyan segíteni, amiről nyilván hiába papolok én Neked, de remélem tapasztaltad már eleget… (Ha még nem, akkor csak próbáld tovább, magyarázz minél többet!)

Barátsággal,
Joós István

 

Kapcsolódó élmények