Figyeld, hogy mások hisznek-e abban, amiben Te, hogy nekik is lelkesítő-e – ha pedig nem, akkor csiszold tovább, mert még nem elég igaz, tehát működni sem fog!

Mintha egyénektől várnánk napjainkban a megoldást, választ, áttörést, mintha teljes egészében az egyén felelősségi körébe utalnánk ezt. Egyrészt, hogy mindenki magának oldja a dolgait meg, másrészt sokan saját maguk számára is mástól várják a segítséget. Hogy valaki, aki magának megoldotta már jöjjön, és mondja nekem is el, csinálja helyettem is meg. Nem fogja. Sőt. Ami a durva szerintem ebben: nem tudja. Ugyanis az egyén sikere, gyógyulása, boldogsága – ez a megfigyelésem – a közösségen múlik. Hisz magában, igen, de mások is hisznek benne, kell hozzá az is, mások hitével ellentétben eredmény, áttörés, csoda nem lehetséges. Ezért mondtam, hogy

akarva nincs siker, akarással nem lehet meggyógyulni.

Hogy akkor hogyan igen, hogy a kétkedő közösséget magam mögé hogyan állíthatom? Nagyon egyszerű, azt kell csinálni, amiben valóban Hiszek. Ugyanis az ember nem tud valóban hinni olyasmiben, ami nem valóban jó és ami nem valóban lehetséges, így tehát ha azt csinálom, amiben valóban hiszek, akkor azt a környezetem is érzi, ugyanúgy látja, abban a többi ember is hinni fog. Mármint HA a lekesedésem láttatni merem. Építsünk MŰKÖDŐ közösséget! – vasárnap hirdetettem meg, és lenyűgöző bizalommal érkeztek, folyamatosan, azóta is. Csoda, ha megvalósul, de NEM az én sikerem. Hanem a közösségé. Én csak a célt mondtam ki.

Igazi siker csakis helyes törekvés esetén van.

Sőt ez sem elég magában, hanem csakis a jót jól csinálva elérhető – ha jót és jól csinál az ember, akkor a siker tulajdonképpen automatikus és biztos. Nos? Értem, hogy megvan a magad “szent” célja, de elég jó-e, ha mégsem haladsz, és elég jól csinálod-e? Párkapcsolati boldogság, gyógyulás, üzleti siker… tapasztalatom, hogy EGYIK SEM ELÉG JÓ MAGÁBAN. Hanem olyat KELL mondani, amiben mások is tudnak hinni, ami őket is tudja érinteni, mert eredmény – tehát, igen, csoda – csak abból lesz. Amihez mások is kapcsolódnak, ahol közösség mozdul. Gyógyulás, siker, boldogság magában, öncélként NEM MEGY. Nagyon fontos ez, hogy a jón és jól munkálkodva viszont bármi elérhető. Tetszőleges csoda. Mely okból a legfontosabb: mutasd magad őszintén, és

FIGYELD, HOGY MÁSOK HISZNEK-E abban, amiben Te!

Ha pedig nem, akkor csiszold tovább, mert még nem elég igaz. Konkrét példák, hogy biztos érthető legyen: az ötleteidet ne titkold, lopástól félve, hanem ellenkezőleg: minél hamarabb oszd meg, figyeld mások reakcióit, építsd a jó tanácsokat be (és őszintén mondj érzéseket, amikor valaki más kérdez)… férfit ne sárm vagy pénztárca alapján válassz, pasi csak, legfeljebb szeretőnek jó, akinek célja, ügye, lelkesedése nincs, amiben hinni lehetne (és ezt el is mondhatod az önjelölteknek)… gyakori viták megoldása nem a párterápia, hanem a felgyülemlett, frusztrált energia jobb hasznosítása, tehát karrier lépés, tapasztalatom szerint, mindig (amit fontos egymással őszintén megbeszélni)… betegség esetén kúra hasznos, de gyakran fontosabb, hogy mit tanít Neked, mire lehetőség, a céljaidon hogyan változtathatsz, “jót és jól hiánya” van annak, akinek a szervezete akad, amit pusztán csak a test gépezetére figyelve tartósan megoldani nem lehet, mért alapvetőbb a hiba, tehát a céljaidon VAGY a társaidon kell általában változtass, ha gyógyulni akarsz (és ne hitegesd javulással a barátaidat, ha nem hiszel benne, ha alapvetőbb dolgokon kellene Szerinted változtatnia.) Mert felelelősségünk őszintén vissza is jelezni egymásnak.

Joós István

kapcsolódó programok: KIRÁLYNÉKÉPZŐ, Mutasd MAGAD!, ERŐ-TÉR klub, férfiaknak