Nemzeti ünnepünk van, és mégis, mintha az alap fogalmakat sem értenénk. Alább rövid magyarázat, mert az én benyomásom szerint máig meghatározóan fontosak.

Szent… végül mit is jelent? Számomra “csak” annyit, hogy a helyét a világban megtalálta, funkciója szerint, rendeltetését betöltve élte életét. Ha így nézzük, és az én hitem ez, mindenki lehet szent. Te is. Sőt. Mintha igazán boldog sem lehetne másként az ember csakis a SAJÁT útját járva, ami így akkor a szentségbe vezet. Mindenkit. 

Másrészt a király. Hmm… Király nem az, akit mások irigyelnek vagy félnek, hanem akihez emberek vonzódnak, tehát akivel kapcsolódni vágynak, mert az irány igaz és a mód helyes, ahogy az útján halad. Sőt. Mindezen túl az igazi király az, akihez kapcsolódni lehet, aki ennek teret is tud adni. Király az, akivel együtt lehet haladni, egy Cél irányába úgy, hogy ott növekedés van. Emberileg és anyagilag. Mert igazra és igazul épít.

Ami az ország lényege. A szikla és az építkezés. Hogy tehát 1) van közös cél, ami igaz, tehát Lelkesít, el akarjuk érni, ezért áldozatot hozunk, ami által csiszolódunk, tehát fejlődünk, és 2) be lehet költözni, lehet benne élni, mert hasznosulást és méltó anyagi elismerést, tehát növekedést és biztonságot ad. A király körül ország van – az ő országa, de mégsem, mert az ország nem lehet saját, ami saját, az nem igazi ország – ország nélkül nincs király sem. 

Nos?

A feladvány egyszerű, szentté érdemes lenni. Amihez vagy királlyá kell válni, vagy királyhoz érdemes kapcsolódni, 2020-ban is, változatlanul. És persze fontos az őszinteség magunkkal… Ha például megélhetés vagy hatalom vagy elismerés reményében kapcsolódsz, az nem helyes alap, nem igazi ország, nem valódi király – avagy másképp: ha sziklánál kevesebbel beéred sem baj, akkor még 1) nem vagy kész valódi kapcsolódásra, 2) bukni fogsz, és ez jó lesz Neked és a környezetednek is.

Csodás ünnepet mára! 

Szeretettel,
Joós István 


p.s.
Hogy ki vagyok és kinek képzelem magam? Hallom a kérdést, évek óta hallgatom már, és talán most lett elegem. Egy kortárs vezető vagyok, ember, lásd itt, akinek a közösségét egyre többen választják, lásd emitt, de másrészt rengetegen gyűlölnek, megvetnek és nevetnek… Már alig érdekel. Kimondom, amit fontos kimondani, olykor, ünnepek alkalmával, hogy megtalálhassa, akinek időszerű, máskülönben meg vonulok újra vissza, profi brand és közérthető videók mögé, nyugodtan zárd ezt az ablakot be, ha nincs épp dolgunk egymással. Majd lesz. Megígérem, hogy Neked is lesz, velem vagy egy hozzám hasonlóval – kívánom Neked, hogy minél hamarabb találj közösséget mert egyedül lenni szar, sőt világi siker, kapcsolati boldogság és testi egészség vonatkozásában is romboló.