Az Énakadémia oldalon sok szeretői viszonnyal találkoztunk az évek során, ahol gyakran elítélően nyilatkoztak a megcsalt, megbántott felek, azzal vádolva a szeretői viszonyt fenntartó felet, hogy jellemhibája miatt került ebbe a helyzetbe. A “baj” nem az, hogy nős férfi lelkesíti a nőt, hanem, hogy nem hallgat magára. A videóban Joós István tisztázza az okokat és a félreértéseket.

A videó tartalma

Olvasói levél

“Engem érdekel egy apróság, de elég nehéz megfogalmazni. Nem baj az, hogy engem egy nős férfi lelkesít? Hiába indultam másfelé, kétszer is, mégis újra egymásra találtunk. Mert az eszem meg a barátnőim folyamatosan azt szajkózzák, hogy nem törődik velem, hogy nem keres elég gyakran, hagyjam a fenébe. A megérzésem azonban az ellenkezőjét mondja.”

Joós István válasza:

Magadra hallgass

A barátnők legtöbbször nem élték meg ezeket a helyzeteket, nincs ilyen tapasztalatuk, nem mentek át hasonló élethelyzeteken, nem élték ezeket az érzéseket. Ugyanez igaz a szülők nagyrészére. A magazinok és cikkek írói a legtöbbször még tévútra is vihetnek. A “lelkesít” zsigeri, a “baj vagy nem baj” csak egy gondolat, és mindig a zsigeri az igaz, arra kell merni hallgatni. Ezekben a helyzetekben mindig van ellenállás, kihívás, mindig van valami, amit ehhez, vagy ezért le kell tudni győzni. Ez mindig egokockázattal jár. Az ember, ha a megérzéseire mer hallgatni, az kockázatos az identitása, önképe szempontjából. ezért is elsődleges felelőssége mindenkinek, megtalálni azt a közösséget, ami segíteni tud. 

 

Merjünk őszinték lenni

Ne hallgass senkire, akár ránk se. Nem hallgatni kell bárkire is, mert mindenki minden pillanatban pontosan tudja, hogy mi a számára vonzó irány, amit vágyna tenni. Őszintének és bátornak kell lenni. Tenni, cselekedni kell a cél elérése érdekében. Az emberrel csak az történik, ami időszerű; attól, hogy ülünk és várunk, csak a szenvedés fokozódik. Kezdeményező kell lenni abba az irányba, amerre a megérzések hívnak. Vállalni kell a kellemetlen, az identitásom, önképem számára kockázatos lépéseket. Ha tisztán hallani a megérzés hangját, akkor nagy levegő és bátorság!

Szeretnél bátrabban lépkedni ezen az úton, de támasz kellene? A SZEXTA csoportunkban teljes nyíltsággal és őszinteséggel beszélünk vonzás és intimitás témákról. A csoport linkjét itt találod.

Szeretőknek készült speciálisan a Szeretősegítő kurzusunk.

video

Szeretnél többet tudni az előadóról? Kattints: Joós István.