Hogy a Férfi nem kell értsen, sok szó esett már róla. Bölcsesség és erő a Nőnél, aki belül áll, az ügyben álló Férfiban, áll, tehát ő, a Nő ért, jobban.

Amiből tehát az is következik, hogy a Lelki Társ NEM a Férfi.

Sok szempontból lehet az, ami a világot illeti, a bennünket körülvevő világot, azt érti a férfi, meg tudjuk beszélni, de a nő belső legmélyét, különösen a férfival való kapcsolatát érintő kihívásokat jellemzően nem a férfi érti. Hanem más nők. A vének, a tapasztaltak, a bölcsek. Linearitás van, ebben is, és nőies, tehát fordított szerepbe kényszeríti a nő a férfit, ha azt várja tőle, hogy értse, amire az akár lehet is képes, de akkor szerepet cserélnek; aminek harcos amazon és megértő papucs az eredménye. Értékes tapasztalni, hogy képesek vagyunk rá, de közben legbelül összemegyünk mégis, a férfi magát férfinek, a nő magát nőnek így nem érezheti, a boldogságunkhoz, a kiteljesedésünkhöz, kettőnk harmonikus növekedéséhez tovább kell lépjünk. A nő ért és hisz, a férfi harcol és gondoskodik. Funkcionális zavar, ha a férfi ért jobban.

Nem jó elvárni tőle.

Hanem nők, más nők, barátnők és bölcsek, akik értenek, mert nekik van saját hasonló tapasztalatuk, nekik is más nők segítettek megérteni, a legmélyét nekik mesélem el. Esetleg férfi tanító. Amolyan pap, férfi és nő között félúton, hivatás vagy megfutamodás, mindegy, de ért, mert sokat látott. Vagy a gyermek. Gyakran a gyermek, hiszen a linearitás ebben is igaz, a férfi mestere a nő, a nőé viszont a gyermek, akiben az Isten szól, és akit viszont idővel el kell engedni, amint a papot is. Hmm. Jó ezt elfogadni. Kifelé megnyílni, más nőkkel kapcsolódni, a megértést nem a férfitől elvárni.

Nem dolga. Ellenkezőleg, a dolga épp, hogy ne értsen, hanem cselekedjék, a férfi dolga a harc, a megvalósítás, aminek okozata a jövedelem, ami persze, hogy nem a férfié, hanem közös, hiszen a nő hite az alapja. Erről is volt már szó, hogy a férfinek nincs pénze és a kétkeresős modell hibás. Ezért is hibás. Mert az “én is keresek” helyzetből nyilvánvalóan következik a “tehát ő is értsen” elvárása. Holott nem. Tévedés. Ő harcol. Én értek. És az egész világot meghódítjuk együtt.

Joós István, 2013. december 12.

 

Kapcsolódó élmények: