A Férfi nem lehet rosszul, erre jutottam, pontosabban igen, de kifelé sosem, hanem csak befelé, és az intimitás legbelső körében EGY hely van.

A Nő Helye. Szülőket, mestert, vezetőt, testvért, barátot, szeretőt, kutyát, jósnőt, papot, fodrászt, pszichológust mind ki kell pakolni. A Nőben bízni, a Nőt beengedni, mert a Nő a Társ. A társ az egy pont, aki erősít, engem, amikor billenek, akinek nem kell terápiát tartsak, aki Lát, aki mellettem, sőt, bennem áll. Minden erejével, minden bizalmával, minden hitével.

Nők kezében a világ sorsa.

Társ az, aki elbír, aki belül támaszt, akinek munkája, alkotása, ügye Én Vagyok. Így lesz a Férfi vezetővé, kifelé többé nem billeg. Minden férfi vezető, akit mások követnek, mert rá felnéznek, mert vezetőként rá támaszkodnak, mert példa. Az emberségét vállalni, merni, mutatni, fontos – de a hiszti, az érzelmi hullámzás tilos, nem mutathatja, mert, ha mégis, akkor kártyavárként dől azonnal össze minden, amin addig dolgozott.

Érdekes ez, a felelősség arcai, hogy egyrészt mennyire korlátlanul bármekkora szervezet épülhet egyetlen ember egyensúlyára – másrészt mennyire abszolút nem bírják el, akik rajtam állnak, ha én billegek. Nyilvánvalóan, hiszen stabilitás reményében állt rám, halat a fej határoz meg, várat az alap. Minden Férfi alap másoknak, a Férfi lényege az Irány, amit Ő Tart, a stabil alap. Ami azonban nem jelenti, hogy a Férfi ne lehetne gyenge. Lehet, sőt! Meg kell legyen, ahol ő gyenge lehet, egy Férfi életében két ilyen ember van, akin ő áll a Vezető és a Társ. Apa és Anya, az intimitás legbelső körében pedig már csak egy a Hely: a Társ.

Olyan nagyon szép ez a fokozatos átmenet, aki kívül és belül is támaszkodik, az szervezetben áll, értékes Férfi, egyedi funkciója szerint, boldog és teljes életet élhet. Aki csak belül támaszkodik, az a Vezetők Vezetője, ő áll legalul, a szuver-Én, akit az emberek királynak hívnak, mert az. Csak a lényeget nem értik, hogy az a legkeményebb, a Teljes életet követelő Szolgálat.

Joós István, 2013. január 31.

 

Kapcsolódó élmények: