A bátorság ellentéte a képmutatás

EgészségÖnismeret

A bátorság ellentéte a képmutatás

Képmutatás, igen, képmutatás a legnagyobb csapda, mert a régi, az elavult, a változásra megérett életeket, szerepeket, a megalkuvás egymáshoz igazodó, egymást spannoló, de kielégíteni hiába próbáló, tehát meddő játékát valóban a képmutatás tartja össze, képmutatás a karám melege.

Hmm. A bátorság ellentéte tulajdonképpen nem a félelem tehát, az csak a belső állapot, hanem ha emberi cselekvés, létmód oldalról nézzük, akkor a bátorság ellentéte a képmutatás. Olyannyira, hogy ez szükségszerűen egyik vagy másik. Aki bátor, bizonyosan őszinte, aki nem őszinte az biztos nem bátor, tehát képmutató, tehát őszintétlen. Keményebb szóval: hazudik. Álljon csak itt. A képmutató ember hazudik, magának elsősorban, és így tehát a világnak is, mert azt, ami van nem meri úgy vállalni, ahogy van, tehát nem mer bátor lenni.

A farizeusok kovásza – mondja erre Jézus, és valóban, mennyire tökéletes kép, a hazug életforma kenyerét valóban ez dagasztja, nagyobbra és nagyobbra; belül gyakorlatilag üres már, túlfújták, látszat az egész, lufi már csak, szinte pukkan, viszont a szomszédé mégnagyobb, meg a barátnőm pasijáé, meg a cégtársé, meg a haveré, vetélytárs mindenki, fújjunk rajta MÉG. Szép ez nagyon. Hogy miért?

Mert végül bizonyosan kipukkan, egy tűhegynyi acél, tehát igazság kell csak hozzá, kicsi előzetes a kardok, tehát az őszinte élet anyagából, és vége. Ne féljetek, nincsen miért. Ez ugyanis előbb-utóbb bizonyos.

Joós István, 2015. október

 

Kapcsolódó élmények:

 

ÉNAKADÉMIA

Kicsoda Joós István?

Joós István kapcsolati tanácsadó, aki az elmúlt tíz évben sok ezer embernek segített, két könyvet írt, online kurzusokat állított össze, önismereti módszert fejlesztett, közösséget alapított és több száz videót készített férfi-nő témákban.

Megfigyelése, hogy nincsen univerzálisan helyes férfi és női működés, hanem a férfiak és nők élete három nagy korszakra oszlik – A) minták által meghatározott “titán”; B) magába fordult “tudatos”, C) önmegvalósító “hős” – és ezekben eltérő módon tudunk boldogan résztvenni.

Tanácsa:

  1. értsd, miben vagy,
  2. eszerint próbálj változtatni,
  3. kapcsolódj olyanokkal, akiknek sikerült!