Nem rontottad el, bármi is a helyzet, minden rendben, velünk is megesett hasonló…

A napjainkban sokaknak gondot okozó kiüresedés, céltalanság, elbizonytalanodás, karrier és magánéleti válság nem jelenti, hogy bármit elrontottál volna, hanem a szembesülés normális tünetei csak. (!) 

… a “sötét oldal támadása” lehetőség, mint a Csillagok háborújában is. A lélek árnyéka előbb vágyak formájában kér figyelmet – majd ha ennek nem engedsz, akkor kín és szenvedés által ragadja magához akár az írányítást is.

Győzni segítünk, magad felett. Akinek a sötét oldalát integrálnia sikerül: fényt és belső iránytűt, helyes célokat és jobb kapcsolatokat és Erőt, nem túlzás azt mondani, hogy Új Életet talál. 

Az alábbi konkrét helyzeteket kezeltük sikerrel:

 

ROSSZ KAPCSOLAT

A rossz kapcsolatok oka általában az, hogy eleve megalkudtunk a választáskor, vagy hogy eltávolodtunk azóta.

Utóbbinak gyakori oka, hogy eltérő időben ábrándulunk ki korábbi álmainkból, és ha az egyik továbblép, akkor ott vagy gyorsan kell a másiknak is reagálni, vagy óhatatlanul szakadni kezd a kapocs – mert a világot látjuk akkor másképp.

A megoldásról bővebben ITT

 

KARRIERVÁLSÁG

A karrierválság – kiégés, kedvetlenség, sikertelenség – oka megfigyelésünk szerint mindig az, hogy az ember nincsen a helyén.

Már nincs, vagy soha nem is volt: az idő előrehaladtával egyre nyomasztóbban kezdjük érezni, hogy ha “csak” pénzért dolgozunk, az kevés. “Kurvának lenni lélekölő…” Bármennyit is keres az ember, a lélek az ár, amit azért fizet, ha nem szereti, amit csinál, és ez túl nagy ár. Különösen, hogy a boldogtalanság hamar elkezdi a környezetet is érinteni – család, gyerekek, kapcsolat – az élet minden területe feszülni kezd, ha az ember maga fokozott stresszben van.

A megoldásról bővebben ITT

 

SZERETŐI VISZONY

A szeretői viszony megfigyelésünk szerint mindig annak az eredménye, hogy az emberek kapcsolataiban hiány van.

Egyrészt. De másrészt akkora hiány meg mégsincs, hogy a felek továbblépjenek, felvállaljanak, válasszanak-változtassanak is…

A megoldásról bővebben ITT

 

MAGÁNY

A magány oka megfigyelésünk szerint mindig az, hogy az ember “hülyeséghez” ragaszkodik, tehát önbecsapásban van.

Szeretnék valamit, de a világ nem adja meg, holott szerintem “jár”. Nem engedek a kívánságomból, de hiába, mert csak nem valósul meg…

A megoldásról bővebben ITT

 

KILÁTÁSTALANSÁG

A kilátástalanság megfigyelésünk szerint mindig annak az eredménye, hogy az ember túl soká állt egyhelyben…

Ugyanis aki túl soká áll egyhelyben, az süllyedni kezd. És aki egyszer már süllyedni kezdett, az hiába várja a biztonságos továbblépést, egyre kevesebb lehetőség jön, viszont egyre sötétebb lesz, míg végül már elképezelni is nehéz, hogy ebben bárhogy is változás lehet.

A megoldásról bővebben ITT

 

FÜGGŐSÉG

A függőség oka szerintünk, hogy az ember fogalmilag függő. Mindenki. Csak az nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen szinten éljük meg – tehát, hogy minek vagyunk a függői.

A függés megfigyelésünk szerint alap emberi jellemző. Amit más szavakkal úgy is mondhatnánk, hogy tartozni vágyunk, a helyünket keressük, napi hasznosságot remélünk. Nagyon sok idő és nagyon sok energia (és nagyon sok szeretet) megy kárba akkor, ha egy ember alacsony szintű függésnél – mint például drog, alkohol, agresszió, pornó – ragad le.

A megoldásról bővebben ITT

 

BETEGSÉG

A test kihívásai az esetek nagy részében a lélek állapotára vezethetők vissza.

Más szavakkal: az ember, aki válságban van, az életével is játszik – hiheted, hogy fogod bírni, de végül ez nem igaz. Még másképp: válságos egészségügyi helyzet általában lelki válságot, élethelyzet akadást, elhúzódó halogatást is jelez.

A megoldásról bővebben ITT

 


Megközelítésünkről

Az ÉNAKADÉMIA megközelítésének az alapja, hogy bármi is történik az életben, annak mindig vannak hasznos tanulságai is.

A továbblépés kulcsa a belső hozzáállás, ami a modern pszichológia eredményei szerint az alábbi fázisokban változik:

  1. bénultság
  2. tagadás
  3. düh
  4. alkudozás
  5. depresszió
  6. kísérletezés
  7. elfogadás

Hamarabb léphet tovább, aki a harag, ellenállás és mások hibáztatása után a tanulságok szintjére – tehát a saját lelke mélységeibe, az önmagával való szembesülés állapotába – minél hamarabb eljut. Ami sokkal gyorsabban sikerül azoknak, akik elfogadnak segítséget…