Az ÉNAKADÉMIA szintek közötti átjárásnak konkrét rendszere van, mint bármely normális iskolában, követelmények teljesítendők.

1. Az első szint [ÉA1] szabadon hozzáférhető, bárkinek, teljesítése azonban egyáltalán nem követelmény a későbbiekhez.

2. A második szint [ÉA2] szabadon hozzáférhető, bárkinek, teljesítettnek pedig 12 pecsét begyűjtése után minősül, melyek közül a Lovagi TornaELmondásSerpa bemutatkozásSzívességKönyvTalálkozás és mentor választása ajánlott.

3. A pecséteket a résztvevők az Út-Levélbe gyűjtik, amit a Könyv borítójaként kapnak. Pecsét beütésére az élménygazdák, avagy Játékmesterek jogosultak, a pecsét aláírás és dátum feltüntetése mellett évényes.

4. A játéktereken – szivesseg.net, elmondom.net, serpaportal.net – online teljesíthető feladatokért járó pecsétek a havi ÉNAKADÉMIA találkozók alkalmával gyűjthetők.

5. A harmadik szint [ÉA3] szitén szabadon – tehát már az ÉA2 teljesítését megelőzően is – hozzáférhető, teljesítése pedig NEM pecsétek számától függ, hanem arról közfelkiáltás dönt, amivel a Tagok a Dolgába beleálló társukat köszöntik.

6. A harmadik szint zárásaként megtörténő közfelkiáltás rögzítése a csoportvezető feladata, tovább nálunk csakis az léphet, aki konkrét Ügybe / Férfiba valóban beleáll.

7. A negyedik szint [ÉA4] megkezdéséhez az első és a második szint teljesítése, valamint az Általad választott mentor (Serpa) útlevélbe kerülő aláírása is szükséges, hogy ő ezzel kifejezze, hogy igen, fogad Téged.