Csontos Tamás
MENTOR

Ft

A kivezető út a befelé vezető út.

Cikkszám: T-CST Kategóriák: , ,

Leírás

rólam

Felismerésem, hogy nehéz a szavakkal. Mert a szavak relatív helyzetekre és állapotokra vonatkoznak. Igyekszem óvatosan bánni velük, ahogyan egy karddal bánnék.Nagyon nem mindegy, hogyan használom őket. Nem használni, amikor szükséges, ugyanúgy hiba, mint akkor használni, amikor nem kell. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő szót használtam-e, amely hordozza a szükséges jelentés tartalmat a megfelelő eredményhez. Ezért is igyekszem körültekintően támaszkodni rájuk, mert a támaszok korlátok is egyben. Ezt a korlátot le kell küzdeni újra és újra – mert az eszköz is az élet része.

Sokáig azt gondoltam, hogy mindent meg lehet tanulni. Az is egyértelmű volt a számomra, hogy gyakorolni is kell. Idővel az is világossá vált, hogy a tudás a tanulás, gyakorlás, tapasztalás után érkezik “meglátás” formájában. Ami sokáig nem volt világos számomra, hogy erre a folyamatra nincsen végtelen idő. Rengeteg problémát, dilemmát okoztak az érzéseim. Ahogy férfi minőségemben a környezetemhez próbáltam igazítani magam, az érzéseim valahogy mindig eltérítettek. Megpróbáltam kezelni őket – azaz nem figyelembe venni és elnyomni őket. Úgy tűnt, megy is: az
önámítás avatatlan mesterévé váltam.

Azóta folyamatosan fejtem le magamról az illúzióim rétegeit, ami olyan mint a fogmosás: nem lehet egy alkalommal letudni, mert az élet visszapiszkolja.
Hol pusztán a vágyaim által kitűzött céljaim felé tekertem életem “versenybringáját”, hol a félelmeimtől távolodva menekültem a jövőbe. Gondolataimmal, a tanulással, az intellektusom fejlesztésével próbáltam irányt venni és tartani a kormányt. Mondanom sem kell, sokat buktam és keltem, csak valahogy az energia mindig csökkent közben az újrakezdéseknél. Akkor még nem láttam, hogy a megújuláshoz a hitem az egyik összetevő. Persze időről-időre elértem a kitűzött céljaimat és vágyaimat, ugyanúgy, ahogy néha utolértek a félelmeim.

Negyven évesen elvesztettem a hitem, kétségbeesetten elindultam pusztán az érzéseim által vezérelve, és a pillanatnyi érzelmeim energiáját felhasználva próbáltam működtetni az életemet. Addigra már világossá vált a tapasztalat, hogy csak fejben lejátszani, pusztán a gondolkodásra, gondolatokra támaszkodni nem elég.

Újabb évek teltek el, az eredmény hasonlóan alakult, mint a gondolkodás által vezérelt működés esetében: estem és keltem. Ám néhány tanulság
kikristályosodott az érzések által vezérelt életvitel megtapasztalásából. Hit és bizalom nélkül az élet nem működik megfelelően, és nem csak én vagyok így ezzel. Ez után következett a felismerésem: képes vagyok lerövidíteni ezt az utat mindazok számára, akik átélnek valami hasonlót.

Az önismeretet pusztán önmagam megtapasztalásának tartom. Ezért vagyok híve a tapasztalatnak, a közvetlenül a tudatra való
irányulásnak. Ez is folyamatos letapogatást kíván.

Nem hiszek a sorsban. Az a megfigyelésem, mindenki úton jár, ha észreveszi, ha nem. Az érzéseknek is jelentőségük van, ha kívánatosak, ha nem: az életérzésben összegződnek.

Milyen érzés úton járni? Képzeld csak el, amikor az autóban ülve elrántod a kormányt. Lehet, hogy ijesztő, esetleg izgalmas, ám ha valóban jelen voltál, nem történik változás a tudatod állapotában, az érzelmek jönnek és mennek. Akár balesetet kerülhetsz el, vagy okozhatsz is ugyanazzal a mozdulattal. Minél gyorsabb az irányváltás, minél inkább másra figyelsz, mint ami éppen van, annál nagyobb lehet az érzés változása is. Ezért is foglalkozom a
tudatosság folyamatos fejlesztésével. Kezdve önmagammal.

 

 

témáim és tapasztalataim

Kapcsolódások – Rengeteg problémám volt a másokhoz való kapcsolódásokkal. Ma is akad még szépszerével, folyamatosan tisztogatom is őket. Hiszek abban, hogy ezek a tapasztalatok és meghaladások teszik tisztábbá a rálátásomat a kapcsolódási problémákra.

Érzelmi tudatosság – Az érzelmi energiákkal is meggyűlt a bajom. Pont ezért irányult a figyelmem erre a területre a saját elakadásaimnak, elfojtásaimnak, túlcsordulásaimnak – hogy ne is soroljam, még mi egyébnek –  köszönhetően.  Amit egyértelműen megtapasztaltam már, hogy ezekkel a kihívásokkal sem vagyok egyedül. Ezért nem a gondolkodás oldaláról, hanem a tapasztalat oldaláról közelítem meg ezt a területet.

Döntési képesség fejlesztés – Akadnak olyan pillanatok is, amikor már az intuícióra bízom magam. Az intuíció esetében a birtokos rag használatát már feleslegesnek tartom. Az a tapasztalatom, hogy az intuíció nem birtokolható. Az a mi állapotunk, nem az enyém vagy a tiéd: társas minőség. Mindannyiunké. Csak a hozzá vezető út sajátítható el.

 

alkalmazott módszer

Döntési Képesség Fejlesztés – 1991 óta gyakorlom, és 2002 óta kezdtem tanítani is a Kendót. Nagyjából 6 éve jelent meg a tudatomban, hogy nem csak a kardvívás fejlesztésére lehetne használni. Ha az életközépi válságom ideje alatt nem döntöttem volna úgy, hogy felhagyok a gyakorlással, ezen döntésem eredményének megtapasztalásából talán meg sem kapom azt a szemléletet, amelynek köszönhetően elkezdtem kapcsolódni emberekkel, és elkezdtem fejleszteni ezt a módszert, aminek az első “munkaneve” Kendo Krízis Kalauz volt. Azért a “kaptam” szót használtam, mert nem kitaláltam a technikát. Mivel már úgy éreztem, szinte semmiben sem tudok bízni, sem hinni, így maradt az intuíció, ami megláttatta velem. Hívhatnám akár az előzetes gyakorlás ajándékának. Ennek is köszönhetően rehabilitáltam az irányvételemet, és ma is folyatom a gyakorlást. A technika nem csak az én érdemem. A honlapomon köszönetet mondok azoknak az embereknek, akiknek a konkrét segítségével haladtam. Külön köszönettel tartozom barátomnak, Joós Istvánnak, akinek munkássága nagymértékben hozzájárult a felkészítés kialakításához.

A felkészítés folyamán a japán budó kultúrához tartozó kendo harcművészet cselekvőképes és a gyakorlatból kicsiszolódott eszköztára mellett esetenként spontán alkalmazom a provokatív coaching technikáit is. A technika a tapasztaláson keresztül érkezteti meg a résztvevőt.

 

mentorom

Joós István

 

közösségi profilom

Tamás Csontos

 

YouTube csatornám

Csontos Tamás

 

így léphetsz Tamással kapcsolatba

Vásárold meg az ingyenes konzultációt, mely után levélben küldünk tájékoztatót az időpont egyeztetésének menetéről.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csontos Tamás
MENTOR” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.