Az elméleti tudásnak idővel megvan az a hátránya, hogy távol tart a gyakorlattól, vagy torz képet ad arról, hogy tisztán lássuk, miben vagyunk, hol tartunk, így nagy önáltatások melegágyává válhat.

Egyre több emberrel kapcsolódok, akik ismerik a Korszakos ábrát, viszont nem tudják jól beazonosítani azt, hogy hol is tartanak. Ami persze nem baj, de érdemes szem előtt tartani, hogy valójában ott tartasz, ami történik veled. A fentiekről azért is tudok írni, mert én is jártam így. És igen, vannak olyan időszakok, amikor nem feltétlenül lehet eldönteni, hogy haldokló Amazonként működöm, aki vágyik arra, hogy Hölgy lehessen, vagy már tényleg a gyakorlatban is a Hölggyé válás folyamatában vagyok. De lépjünk vissza még egy lépést. Mert vannak vízválasztók, amelyek segítenek az eligazodásban:

Királyfi-Királylány (Titán korszak):

Hogy állsz a mintáiddal? Mennyire szakadtál el a szülői mintától, mennyire éled azt, amit otthonról hoztál vagy mennyire ellenállsz neki? Mennyire tudtál már tovább lépni, felfedezni, megélni Önmagad, nem alárendelődve a párkapcsolatodban, munkahelyeden, de nem is felsőbbrendűen működve? A mintáinkból indulunk, nem tudunk másból. Ez sokszor vezet Önmagunk feladásához, vagy ellenkezőleg pont ahhoz, hogy túl sokat gondoljunk Önmagunkról.

A bukás, a mélypont ebben a folyamatban jobbára elkerülhetetlen. Nekem is megvolt, egy biztosnak vélt, de valójában már csak a biztonsági komfortzónában tartott munkahelyi elbocsátás keretében, ahol megúszásra akartam játszani. Mert ha nem a helyünkön vagyunk – akár a munkánkban, akár a párkapcsolatunkban vagy baráti kapcsolatainkban – akkor onnan előbb utóbb kipenderít az Élet, hogy tovább léphessünk.

A mélységek és a válságok pedig arra tökéletesek, hogy elindítsanak egy új irányba, és meghozzunk olyan választásokat, amelyek már régen időszerűek, csak egyszerűen eddig nem voltunk hajlandóak rá.

Vándor-Amazon

Az útkeresés időszaka, amikor a Férfi befelé, a Nő kifelé indul el. Éppen ezért is, a hagyományos férfi-női minőségek (jó esetben) átmenetileg felcserélődnek. A Vándor Férfi megéli a nőiesebb, gyengédebb oldalát, és ezt integrálva tud majd később már egy teljesen más minőségben újrakapcsolódni a Nőhöz. A férfiak belső útkeresése egy fontos állomása a férfi ego finomodásának. A nőknél pedig pont fordítva. Nőként szinte nélkülözhetetlen, hogy megéljük a teremtő erőnket egyedül – vagy egy támogató, de alapvetően a női minőségét élő Férfi – mellett.

Amíg korábban félelmek, belső frusztrációk szabtak gátat a nőiségünk teljes megélésének, ez az időszak arra szolgál, hogy beleálljunk az erőnkbe, és tapasztaljuk, hogy képesek vagyunk rá. Ennek iránya alapvetően kettős: részben jelenti az anyagi, pénzbeli teremtést és sikert, részben pedig a férfiak meghódítását.

A világ most ezt az időszakát éli, ezért láthatóak tömegesen férfias nők és nőies férfiak. Az a Nő, aki azon kesereg, hogy „De mégis hol vannak a férfiak?”, még egy feminista Amazon, aki felsőbbrendű nézőpontjából nem lát „le” odáig, ahol a férfiak éppen rejtőzködnek. De persze van tovább, csak nem mindenki választja.

Lovag-Hölgy

A korszak alapvetően akkor kezdődik, amikor a Nő életében megjelenik A FÉRFI, akiért hajlandó mindent eldobni, kockáztatni, meghaladni Önmagát, és akinek elkezd adni. ÉS (ha használhatom ezt a jogászként rajtam ragadt szakkifejezést: konjunktív feltétel, tehát mindkettőnek teljesülnie kell) akitől a Férfi – aki már kitalált a saját sűrű sötét erdejéből, és irányba állt egy ügyben, amiért lelkesedik, amit magáénak érez – folyamatosan be is fogad.

Tehát. Nem vagy még a Hölgy korszakban ha:

  • Nem élted meg kirobbanó Amazonként a sikert, az önmegvalósítást, netán a gyerekkorod óta dédelgetett álmaidat.
  • Ha nincs meg az az élmény, hogy a Nőként való kiteljesedést megélve kiábrándultál abból, hogy ez a mindenek feletti cél, és elkezded elengedni azt, amit eddig egyedüli fontos értéknek gondoltál.
  • Nem csordulsz túl energiában (pénzben, időben, bármiben, amit majd adni fogsz). Mindez azért szükséges, mert Hölgyként te majd a „túlcsordulásodból,” ebből a többletből tudsz adni. Ha nincs többleted, nem lesz mit adnod, vagy ismét úgy fogsz adni, hogy alárendelődsz a kapcsolatban a Férfinek.
  • Még csak vágysz egy nőiesebb működésre, de nincs melletted Férfi, akivel gyakorolhatnál, akiért kockáztatnál, akiért meghaladhatnád Önmagadat. Tehát választanod KELL egy KONKRÉT Férfit, akiért a rációt meghaladva, akár totális irracionálisan is kiállsz, akit támogatsz és segítesz. (Még akkor is, sőt, pont annak ellenére is, hogy Ő nem választ téged.)
  • Nem fogadja a Férfi azt, amit adsz. A Férfi ha tapasztalja, milyen veled, úgy tud könnyebben választani. Ha nem fogd tőled, nem tudja tapasztalni azt, hogy hogyan működtök együtt. Tehát át kell tudnod jutni a Férfi falain és páncélján.
  • Csak elméletben tudod, minek kellene történnie, ha csak vágyakozol, de fizikai szinten még nem indultál el, az elméletet nem váltottad gyakorlatba.

A korszakváltás jele: a válság, eredménye: az újjászületés

A közös mindegyik korszakváltásnál, hogy válságok előzik meg, és a válságokat bármennyire is szeretnénk megúszni, nem tudjuk. Ezekre a válságokra pedig az ember emlékszik, annyira belénk égnek. A válságok tehát azt jelzik, hogy annak a korszaknak a feladatait megtanultuk, és időszerű a továbblépés, az újjászületés.

A Vándor-Amazon születését a minták halála, a Lovag-Hölgy születését a ráció halála, a Harcos-Világszép születését pedig a jóság halála előzi meg. Ezek olyan irányjelzők, amelyeket egyszerűen felismersz, ha éppen benne vagy, és nem felejtesz el, ha már túl vagy rajta. Tehát amíg nincs élményed ezekről, addig nem haladtad meg azt a korszakot sem.

Minden korszakváltás egy újjászületés, ami egy választással kezdődik. Újjászületés egy új minőségben, amiben már elhagytunk olyan egós működéseket, amelyek nem szolgáltak minket. A válsággal az Univerzum próbálja jelezni, hogy készen állunk, itt az idő lépni egyet előre.

A Korszakos ábra így csodálatos térképként segíti az utunkat, hogy könnyebben eligazodjunk. Egyet nem tud: helyettünk lépni, választani és tapasztalni.

Hörömpő Andrea

 

Kapcsolódó kurzus: