Soká hisszük, hogy az önbizalom maga az erő. Pedig csak egy fegyver annak kezében, aki pontosan tudja, hogyan használja mások ellen. Tudod, nem az az erős nő, aki másokat porig tud alázni egy jól irányzott beszólással, vagy, aki társait elnyomva kúszik föl karrierje ranglétráján. Még csak nem is az, aki büszkén kárpótolja magát mellőzött férfiakkal, mert bokros teendői után ezt is megérdemli. Hanem az, aki a dolgát csendben teszi.

Kardot ránt ő is, hogy védje magát, de közben béna és esetlen. És rendszerint alul marad minden küzdelemben. Nem tud vívni sem szóval sem karddal. Mert egy erőt fitogtató, megalázó helyzetben a fordulatos nyelvi eszközei belé fagynak, kardja pedig túl nehéz. Nincs valódi fegyvere, sem pajzsa. Csak egy szíve. Mély érzelmekkel teli szíve, ami megbénítja minden nőhöz méltatlan helyzetben. Csak ezt még nem tudja. Ezért viaskodik.

Ő az, aki vállalja a hiányt, beleáll a vágyaiba és lép a megérzései felé. Ő az, akin óriási sebet ejt, ha főnöke bal lába miatt neki odaszól, ő az, aki hosszan engedi, hogy kihasználják, csak, hogy ne bántson mást, ő az, aki zokon vesz tőled minden apró kritikát. És ő az, aki nem kér segítséget. Nem azért, mert egyedül szeretné megoldani élete nehézségeit, és nem is azért, hogy az erejét, elszántságát fitogtassa. Azért nem kér segítséget, mert nem tud.

Megpróbálja eljátszani a megmentésre váró királylányt, a segítségért pihegő szüzet. Őszintén hiszi, hogy ezt várják tőle, ettől lesz nő. Miért kényszerít magára ilyen szerepet? Mert azt mondják neki, hogy túl erős, amitől a férfiak megriadnak. Azt látja, hogy a nő legyen gyönge és elesett, akit majd a férfi ment meg. Mert hamis férfi-nő szerepektől szennyezett világunkban ezt a lehetőséget, ezt az utat is számba veszi, így ezt is tiszta szívből megpróbálja. De szárnyaszegett királylányként épp oly béna és esetlen, mint, mikor férfias fegyverekkel hadonászik.

Végül is nem tud mást mutatni, mint, ami: erős nő. Előtted és mindenki előtt. És, amikor nem látod, akkor tör ki zokogásban, hogy neki egy óra, ami neked 5 perc, és, hogy nagyobb fizikai erővel az életben-maradás is könnyebb lenne, és logikusabb elmével kevésbé sajognának érzelgős szívében a felelőtlen kijelentések és az apró kritikák.

De alázattal fogad, minden előtte álló feladatot és végtelen nagy erővel végez élete minden megmérettetésével. Segítséget kérni nem fog, az a férfiakat tudatosan használó nők kiváltsága, ahogyan a könnyben úszó, jajveszékelő szempár is, és az hozzá nem illene.

Ha segítenél, akkor egyszerűen csak állj elé és vedd ki a kezéből, mert magától elengedni nem tudja! Nem büszkeségből, hanem az irántad érzett tiszteletből. Mert nem használni akar, hanem épp, hogy védeni. Mert előtted bevallani egy gyengeségét fáj. De képes megtenni.

Belicza Bea

 

Kapcsolódó kurzus: