Miért az egyik legerősebb női erény a türelem? Miért olyan fontos ezt megtanulni és használni? És, ami még ennél is fontosabb kérdés, hogy miért szeretné a türelmedet a férfi?

Sok szó esett már arról, hogy a férfi türelmet vágyik tőled. No de mégis miért? Mennyivel könnyebb lenne tömérdek nő élete, ha a férfi egyszerűen elmondaná. De nem fogja és erre biztosan oka van. Persze könnyű tanácsként osztogatni, hogy légy türelmes, de a valóságban megélni ezt iszonyatosan nehéz. Egyrészt, mert konkrétan a világgal mész szembe, hiszen az pörög és kapkod, és elég csak a kanapéra leülnöd, hogy mindent azonnal és most akarj. És akkor az utcára még ki sem mentél. Másrészt pedig, és ez sokkal fontosabb, mert nagyon vékony a határ a türelmesség és kihasználtság között. Nem tudod, hogy még mindig a türelmedet kéri kimondatlanul vagy már rég csak használ. A tét pedig nem kicsi. Mert ha bebizonyosodik, hogy csak egy kellék voltál, játékszer, gyakorlóterep, akkor sok-sok idő és még több munka, könny, vágyakozás és áldozat látszik kárba veszni. Amit 20 évesen még szívesen meghozunk, mert tudjuk, hogy jön majd más, egy méltóbb, 30-on túl már kevésbé intézzük el ezt egy legyintéssel.
Mégis muszáj megtenni, belemenni és megpróbálni, és gyakorolni a türelmességet. Na de hogyan védheted ki, hogy kihasználjanak? Hogyan különböztetheted meg a végül teljesülő reményt a jól pofára eséstől?
Csak úgy védheted magad, ha figyeled a férfit. Még, ha roppant nehéz is, de önmagad vágyaitól elszakadva azt nézd, hogy ő milyen, hogy mit miért tesz és miért úgy? Ha ezekre a kérdésekre keresed a választ, akkor őt nézed magad helyett. Semmit, de semmit nem tud előtted eltitkolni, ha igazán figyeled, ehhez pedig a türelmedre lesz szükséged. Mit jelent az, hogy figyeled? Nem a „tátot-szájú-borjúazújkapura” ábrázat. Nézd a gesztusait, figyelj a szavaira és, hogy azt milyen érzelem kíséri! Ne félj rákérdezni dolgokra, mert ezek váltanak ki belőle reakciót, amiből te választ kapsz arra, hogy csak használ vagy teljesen veled van. Minden tulajdonságát megérted majd és belső hangod is segít ebben, sőt, saját erőd használatát is ezzel a figyelmes türelemmel ismered meg. Mert azonnal érzeted lesz egy-egy mondatára, a szavaira, a mozdulataira. Pontosan tudni fogod, mikor fél, mikor örül, mi lelkesíti. Megérzed majd a feléd mutatott mosolyának az őszinteségét, a szemében lángra lobbanó szenvedélyét és a keze tartásában a félelmét. Így és csakis így védheted magad.
A türelem lesz az egyik legerősebb erényed. És, hogy miért várja oly nagyon ezt tőled a férfi?
Föltetted már magadnak a kérdést, vajon, hogyan szakadnak ki költő férfiakból olyan eszméletlenül erős érzelmes versek, melyek több évszázadon át megkönnyeztetik olvasóikat? Nem azért, mert a művészi tehetség ilyen és még csak azért sem, mert ők kevésbé férfiasak. Épp ellenkezőleg, nagyon is azok. És szerelmesek.
Azért kéri a férfi a türelmedet, mert a szerelmes férfi nagyon-nagyon-nagyon érzelmes. És ez őt borzasztóan megijeszti. Míg te az élet minden területén érzelmes vagy, addig ő nem és neki ez hihetetlenül furcsa, rémisztő, sőt félelmetes. Gyengének, kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzi magát tőle. És az is. Minden más területen tud ésszerűen dönteni, de itt nem tud mit kezdeni a rá zúduló erős érzelmekkel. Menekülne, de maradna is. A kezedet is fogja, de el is engedi. Ha közelebb lépsz, hátat fordít, ha te fordítasz hátat, elkapja a kezed. De ő küzd és ezt meg kell látnod. Eszméletlen erővel próbálja érzelmeit kifejezni, csak épp nem mindig sikerül neki úgy, ahogyan te azt azonnal megérted. És ezzel zavar össze, ugyanis eddigi kapcsolataidban ez biztosan nem volt probléma. Csakhogy eddigi kapcsolataidban nem is férfi állt előtted, hanem csak egy fiú, akinek nem volt akadály kimondania mindazt, amit hallani vágytál. A felszínes fiú eláraszt az érzelmeivel, ami kezdetben vonzó lehet, de vigyázz, mert a következő pillanatban alatt már ellened is használja és zsarolni kezd vele. Valamivel mélyebb érzésű az, aki bár ritkán, de azért mondja és mutatja érzelmes oldalát. Neki ez nem egy nagy feladat, mert nem érdekli. Igazán mélyen nem foglalkozik a saját érzéseivel így a tiéddel sem. Viszont a férfinek ez már határozottan erőpróba. Mert sokkal mélyebben érti önmagát, tehát pontosan tudja, hogy ha szeret, akkor az most halálos. És, ha bakot lő, tehát olyannak mutatja meg érzelmes oldalát, akinek ez nem kell, akkor konkrétan belehal. Tehát fél. Tőled. És attól, amit kiváltasz belőle. Ezért hallgat. És ez a csend sokkal, de sokkal őszintébb annál, mint amit bármilyen szó kifejezni képes.
Ugye már érted?
Akkor szorítsd össze a fogad és légy türelmes!